/ Bilgi Merkezi / Fare Kulak Yer mi?
Fare Kulak Yer mi?
- 21.10.2016 13:34:00
- Makale
-
Erhan ÖZDEMİRGoogle+'da takip edin
Fareler Besin Kaynaklarına Adeta Saldırırlar
Memeli hayvan sınıfında olmalarına rağmen haşereler gibi yuvalandıkları alanları istila eden fareler, doğanın en zararlı canlıları arasında yer alırlar. Hızlı üreme ve çabuk gelişme özelliklerine ek olarak toplu yaşadıkları için, yuvalandıkları bölgedeki besin kaynaklarını tüketene kadar yaşamaya devam ederler. Bölgelerindeki besin kaynaklarının fazlalığı ve iklimin sıcak olması durumunda ise, daha hızlı ve çok üreyerek popülasyonlarını arttırırlar.
Kemirgenler arasında en güçlü dişlere sahip olan fareler, bunu bir silah olarak kullanma konusunda da oldukça yeteneklidirler. Mermeri bile kemirebilecek kadar güçlü dişleri ile önlerine çıkan her şeyi kemirip ısırabildikleri gibi, bu işlemlerin ardından aşınan dişleri de kendini yenileme özelliğine sahiptir. Yani kemirdikçe aşınan dişler zamanla kendini yeniler ve tekrar eski keskin şekline kavuşur. Bu da farelerin her şeyi yiyebilmelerine olanak tanır.
Fareler Aç Kaldıklarında Ne Yaparlar?
- Farelerin en sevdikleri yiyecekler çikolata, kaşar peyniri, tahıllar, meyveler, bitki kökleri, tohumlar olsa da, fareler aç kaldıklarında her şeyi yiyebilirler.
- Mobilyalar, kıyafetler, kablolar, kutular farelerin zararlarının görülebileceği eşyalar arasındadır.
- Tarla faresi, kör fare, çöl faresi gibi yaban fare çeşitleri, insanların yaşam alanlarına uzak oldukları için, ekinler ve doğada buldukları diğer gıda maddeleriyle beslenirler.
- Ev faresi, çatı faresi ile lağım faresi ise, aç kaldıklarında ev hayvanları ve hatta insanlara bile yönelebilirler.
Fare İnsana Zarar Verir mi?
- Büyük dişleri ile tehlikeli bir tür olarak kabul edilen fare, özellikle de lağım faresi, hiçbir besin kaynağına ulaşamaması durumunda insanlara yönelir.
- Fareler, insanların kulak, burun, dudak, parmak gibi yumuşak dokulu organlarına yönelirler. Yani “Fare kulak yer mi?” diye soruyorsanız cevabı “Uzun süre aç kaldıklarında yer” olacaktır.
- Ağızlarında bulunan ve fare ısırması ya da fare kemirmesi gibi durumlarda, salgılanan tükürük benzeri bir sıvı ile ısırılan bölgeyi uyuştururlar.
- Böylece bir çeşit lokal anestezi uygulayarak insanların ısırma ve kemirme gibi durumlarda hiçbir acı hissetmemesini sağlarlar.
- İnsanlar sabah uyandıklarında gece boyunca hiçbir acı hissetmedikleri halde ellerinde, kulaklarında, dudaklarında ya da parmaklarında ısırılmış veya kemirilmiş bölgeler olduğunu fark ederler.
Fare Isırmasının Zararları Nelerdir?
- Fare ısırması durumunda ısırılan ya da kemirilen bölgede kalıcı izler oluşabilir. Isırılan bölge ve çevresinde kızarıklık ve şişlik ilk yaşanacak durumlardır.
- Ancak fare ısırığı ile insanlara virüsler ve bakterilerin bulaşma ihtimali de bulunur. Özellikle lağım fareleri, kanalizasyon gibi pis bir ortamda yaşadıkları için bakteriler konusunda oldukça tehdit edici durumdadırlar.
- Bu tip farelerin ısırmasıyla yüksek ateş, bulantı, eklem ağrıları, enfeksiyon, kaşıntı, döküntü, baş ağrısı, baş dönmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir.
- Fare ısırığının görülmesi halinde ısırılan bölge temiz su ile yıkanmalı ve gazlı bez ile yara kapatılmalıdır.
- Nadiren de olsa kuduz gibi durumların da görülebildiği fare ısırmasının ardından, mutlaka bir doktora görünmek gerekir.
- Bu şekilde, bazen uzun kuluçka dönemlerinin ardından harekete geçen hastalıklara tıbbi müdahale ile önem alınabilir.
Profesyonel Destek Alın
Özellikle evinizde, yaşam alanınızda ya da yaşam alanınıza yakın bölgelerde fare varsa haşere ilaçlama firmalarından profesyonel destek almak en doğru çözümdür. Fare ile mücadelede önerilen fareden kurtulma yolları, genellikle istilanın boyutlarının artmasını önlese de kesin çözüm için fare ilaçlama firmalarından destek almak gerekir.
Bayer Koruma Programı üyesi olan Tekniktürk, tüm fareler üzerinde etkili Bayer ürünleri ile 15 gün ile 1 ay arasında fare nasıl yok edilir sorusuna kesin cevaplar almanızı sağlar. Analizler yaparak problemin kaynağını tespit eden Tekniktürk uzman kadrosu, farelerin kulak yemesi gibi bir sorunu tekrar yaşamamanız için de, farelere çözüm konusunda sizi bilgilendirmeyi ihmal etmez.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65