"Fare İlaçlama" Etiketiyle Yayınlanmış Makaleler ve Soru-Cevaplar
Memeli hayvan sınıfında olmalarına rağmen haşereler gibi yuvalandıkları alanları istila eden fareler, doğanın en zararlı canlıları arasında yer alırlar. Hızlı üreme ve çabuk gelişme özelliklerine ek olarak toplu yaşadıkları için, yuvalandıkları bölgedeki besin kaynaklarını tüketene kadar yaşamaya devam ederler. Bölgelerindeki besin kaynaklarının fazlalığı ve iklimin sıcak olması durumunda ise, daha hızlı ve çok üreyerek popülasyonlarını arttırırlar.
En zararlı memeli hayvanlar listesinin üst sıralarında yer alan fareler, ısırma ve kemirme yoluyla birçok hastalık bulaştırabilirler. Fare ısırması ve fare kemirmesi yoluyla gıda maddelerine, mobilyalara, kablolara, kıyafetlere zarar verebildikleri gibi, hayvanlara ve insanlara da zarar verebilirler. Vücutlarında yer alan virüs ve mikropları ısırma ve kemirme esnasında, nesnelere ya da hayvanlara bulaştırarak salgın hastalıklara ve ölümlere neden olabilirler. ‘Kara Ölüm’ olarak anılan hıyarcıklı vebanın farelerin üzerinde yaşayan pireler aracılığıyla insanlara bulaşması, tarihte Avrupa nüfusunun 3’te 1‘ini yok etmiştir.
Fare Nerede Yaşar? Yuvasını Nereye Yapar?
En zararlı memeli hayvanlar arasında gösterilen fareler, hızlı üreme ve hemen her şeyi tüketebilme özelliklerine sahiptirler. Güçlü dişleri sayesinde mermeri bile kemirebildikleri gibi farklı fare türleri, yaşam alanlarına göre fare gıdaları daha çok tüketirler. Aynı şekilde doğaya ve yeni şartlara uyum sağlamakta yetenekli oldukları için de, birbirinden çok farklı ortamlarda ve mekanlarda yaşayabilirler.
Fare (Kemirgen) İstasyonu Ne İşe Yarar?
Hızlı üreme ve toplu yaşama özellikleri nedeniyle yuvalandıkları bölgeleri haşereler gibi istila eden fareler, hemen her şeyi kemirebilmelerini ve ısırabilmelerini sağlayan çok güçlü dişlere sahiptirler. Fare kemirmesi ve fare ısırması ile mobilyalar, besin kaynakları, kıyafetler, kablolar gibi neredeyse bütün eşyalara zarar vermelerinin yanı sıra, fare idrarı ve fare pisliği aracılığıyla da tehlikelerini arttırırlar.
Doğanın en tehlikeli memeli canlıları arasında yer alan fareler, diğer birçok kemirgene ve haşereye göre üstün özelliklere sahiptirler. Güçlü ön dişleri ile hemen her şeyi kemirip ısırabildikleri gibi, keskin tırnakları ve uzun kuyrukları sayesinde de çok iyi tırmanma özellikleri bulunur. Hızlı hareket etme yeteneklerinden de yararlanarak en dik yüzeylere bile başarılı bir şekilde tırmanabilirler.
Fare Kapanları Nasıl Kullanılır?
Doğanın en zararlı memelileri arasında yer alan fareler için hemen her şey besin kaynağı olarak görülebilir. Güçlü dişleri sayesinde mermeri bile kemirebildikleri için mobilyalar, kablolar, depolardaki eşyalar ve kıyafetler, besinlerle birlikte tehdit altındadır. Ayrıca farelerin zararları bunlarla sınırlı değildir. Fare pisliği ve fare idrarı ile ölümcül hastalık hastalıklar bulaşabildiği gibi, fare ısırması ve fare kemirmesi nedeniyle insanlar ve ev hayvanlarının özellikle yumuşak dokuya sahip kulak, burun, parmak, dudak gibi uzuvları da tehlike altındadır.
Fare Ölüsü Koku Yapar mı? Kokusu Nasıl Giderilir?
Hem evlerde ve insanların yaşam alanlarına yakın bölgelerde yaşayabilen hem de ekili arazi ve fidanlık gibi doğal ortamlarda yaşayabilen fare çeşitlerinin bulunması, fare ile mücadele konusunu zorlaştırabiliyor. Özellikle ev faresi, fındık faresi, çatı faresi, sıçan gibi insanlarla iç içe yaşayan fare türleri, sıklıkla geceleri açığa çıktıkları ve kuytu köşe olarak tanımlanabilecek alanlarda yuvalandıkları için kolaylıkla tespit edilemezler.
Görünmeyen Düşman: Hanta Virüsü
Görebildiğiniz zararlılarla mücadele etmek kolay değildir elbet; ama görünmeyen bir düşmanla uğraşmanın yanında çocuk oyuncağı gibi kalır. Gözlerimizle mikroskobik canlıları göremiyoruz fakat bu durum onların havada, karada ve toprakta gezindikleri gerçeğini değiştirmez. Her mikro kozmos varlığı zararlı değildir. Sadece bazıları tehlikeli bulaşıcı hastalıkları etrafa yayabilir. İnsan sağlığını tehdit eden zararlılardan biri olan Hanta Virüsü de ancak araçlar vasıtasıyla görünen bir boyutta yaşar, ilk etkileşimde karın ağrısı ve ateşe neden olur. Sonrasında HFRS ve HPS gibi ciddi rahatsızlıklar kendini gösterebilir. Peki, Hanta Virüsü ile nasıl savaşabilirsiniz?
Doğanın en zararlı canlıları arasında yer alan fareler, kemirme ve ısırma yoluyla besin kaynaklarını kullanılamaz hale getirdikleri gibi, fare idrarı ve fare pisliği gibi izlerle de hastalık yaymaktadırlar. Ayrıca fareler üzerinde yaşayan pire ve parazitler de, insanlar ile diğer hayvanlara ölümcül virüslerin bulaşmasına neden olmaktadır. Geçmişte Avrupa nüfusunun 3’te 1’lik kısmını öldüren veba salgını, günümüzde kontrol altına alınmış gibi görünse de Asya ve Afrika ülkelerinde zaman zaman ortaya çıkabiliyor.
Doğanın en güçlü dişlerine sahip canlıları arasında yer alan fareler, yaşam alanlarını haşereler gibi istila etseler de aslında memelidirler. Böcekler ve diğer haşereler gibi yumurtlamak yerine doğurarak çoğalan fareler, yaşam alanı olarak da çatı arası, depo, garaj, bodrum, döşeme içi, duvarlardaki oyuk ve delikleri seçerler.
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65