Fare
Doğanın en güçlü dişlerine sahip canlıları arasında yer alan fareler, yaşam alanlarını haşereler gibi istila etseler de aslında memelidirler. Böcekler ve diğer haşereler gibi yumurtlamak yerine doğurarak çoğalan fareler, yaşam alanı olarak da çatı arası, depo, garaj, bodrum, döşeme içi, duvarlardaki oyuk ve delikleri seçerler.
Farelerin Zararları ve Bulaştırdıkları Hastalıklar Nelerdir?
En zararlı memeli hayvanlar arasında yer alan fareler, fiziksel özellikleri gereği çok hızlı üreyip hareket edebildikleri gibi, farklı yaşam alanlarına da uyum sağlama yeteneğine sahiptirler. Fındık (ev) faresi, çatı faresi, lağım faresi (sıçan) gibi fare çeşitleri insanların yaşam alanlarında ve etrafında yaşarken; tarla faresi, çöl faresi ve kör fare gibi türler de yaban hayatta, ekili arazilerde ve fidanlık alanlarda varlıklarını sürdürebilirler.
Doğada en sık görülen memeli canlılar arasında yer alan tarla fareleri, farklı boyları ve fiziksel özellikleri ile fare çeşitleri arasında kolaylıkla ayırt edilebilirler. Hızlı üreme özelliğine sahip olmaları nedeniyle özellikle Orta Avrupa’nın en çok görülen memeli türü olan tarla fareleri, birkaç yılda bir belirgin oranda azalıp artan nüfuslarıyla; ekili bölgeleri ve yeşil alanları yaşam alanı olarak seçerler.
Doğanın en zararlı türleri arasında yer alan fareler, hastalık yaydıkları gibi; ekili arazileri ve besin maddelerini de kemirerek tüketirler. Bu nedenle de fare ile mücadele edilmediği takdirde orta ve uzun vadede bulaşıcı hastalıklar, arazilerdeki ekinlerin ziyan olması gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Fındık faresi, çatı faresi, lağım faresi (sıçan) gibi daha çok insanların bulunduğu alanlarda yaşayan fare çeşitleri dışında; tarla faresi, kör fare gibi ekili arazilerde ve fidanlıklarda yaşayan türler de mevcuttur. Çöl faresi de bu ikinci grupta yer alan, insanların yaşam alanlarından uzakta yaşayıp üreyen bir tür olarak kabul edilir.
Doğada birçok farklı türü bulunan ve genellikle yaşadığı yere göre adlandırılan fareler, hem fare kemirmesi ve ısırması ile hastalık bulaştırmaları, hem de yüksek miktarda besin tüketmeleri nedeniyle zararlı memeli hayvanlar arasında yer alırlar. Lağım faresi, çatı faresi, tarla faresi, fındık faresi gibi en çok bilinen ve yaygın fare çeşitleri, yaşam alanlarına göre birçok farklı ürünle beslenebilirler. Tek seferde kendi ağırlığının neredeyse yarısı kadar besin tüketebilen bir fare ile mücadele etmek için öncelikle hangi durumlarda hangi besin gruplarına daha çok yöneldiğini bilmekte fayda var.
Evlerde, bodrumlarda, çatı aralarında, tarlalarda, fidanlık alanlarda kısacası hemen her yerde görülebilen fareler, doğanın en zararlı memelileri arasında yer alırlar. Fareler nasıl çoğalır diye düşünüyorsanız bilmelisiniz ki böcek ilaçlama firmaları tarafından haşere olarak kabul edilseler de kemirgen grubundandırlar. Fareler, böcek türleri gibi yumurtlayarak çoğalmak yerine doğurarak üreme yeteneğine sahiptirler.
Fareler İçin Kesin Çözüm Nedir?
Doğadaki en zararlı canlılar arasında yer alan fareler, ısırarak ve kemirerek gıda maddelerine, insanlara ve bitkilere zarar verdikleri gibi mikrop bulaştırarak da hastalık yayarlar. Bulundukları her ortama yaydıkları hastalıklarla salgınlara neden olmaları, özellikle insanların yaşam alanlarına yakın yaşayan türleri daha da tehlikeli kılar.
Yaşam alanlarına göre farklı isimler alan farelerin zararları, sadece bir yönlü değil birden çok yönlüdür. Evlerde ve ekili arazilerde böcekler gibi istila yöntemiyle yaşayan farelerin üreme biçimleri ise memeli hayvanlarınki ile aynıdır. Fareler nasıl ürer diye düşünüyorsanız, onların yumurtlamadıklarını, insanlar ve diğer birçok canlı gibi doğurarak çoğaldıklarını bilmelisiniz.
Fare ile Mücadele Yöntemleri Nasıl Olmalıdır?
Sert dişleri ile mermeri bile kemirebilen fareler, doğanın en zararlı memeli hayvanları arasında yer alırlar. Böcekler gibi evleri, bodrumları, garajları, yaşam alanlarını, arazileri, tarlaları, fidanlıkları, kısacası hemen her yeri istila ederler ve yaşadıkları bölgedeki besin kaynaklarını tükettikten sonra da başka bir alana geçerler. Güçlü ön dişlerinin getirdiği avantaj ile en sert cisimleri bile kemirebildikleri gibi, bu dişlerin fare kemirmesi ve fare ısırması işlemlerinin ardından kendilerini yenileyebilmeleri, farelerin zararlarını daha da arttırır.
Fare Nasıl Öldürülür? Fareleri Öldürme Teknikleri Nelerdir?
Hem insanların yaşam alanlarında ve çevresinde hem de doğada yaşayabilen fareler, hızlı üreme özellikleri sayesinde de popülasyonlarını korumayı başarırlar. Ev faresi (fındık faresi), lağım faresi (sıçan), çatı faresi gibi evlerde ve evlere yakın bölgelerde yaşayan fare türleri, mutfaklarda, dolaplarda, depolarda buldukları gıda maddelerini tüketirler. Yaban fare çeşitleri ise ekili arazilerdeki bitkilerin tohumları, yaprakları, meyveleri ve kökleriyle birlikte genç fidanların köklerine yakın bölgeleriyle beslenirler.
- Tümü
- Ev İlaçlama
- Fare
- İş yeri ilaçlama
- Hamam böceği
- Pire
- Hamam Böceği İlaçlama
- Akrep
- Pire ilaçlama
- Karınca
- Tahtakurusu
- Karınca İlaçlama
- Apartman İlaçlama
- Fare İlaçlama
- Site İlaçlama
- Kene
- Çıyan
- İlaçlama Öncesi ve Sonrası
- Kırkayak
- Örümcek
- Akar
- Canlı Yakalama Kafesleri
- Canlı Yakalama Kapanları
- Kurumsal İlaçlama
- Mite
- Sinek
- Arı
- Bahçe Böcekleri
- Bit
- Böcek İlaçları
- Cırcır Böceği
- Çöl Faresi
- Ev Çıyanı
- Evcil Hayvanlar
- Güve
- İmparator Akrebi
- Karasinek
- Kuş Akarı
- Sarı Akrep
- sarı hamam böceği
- Sivrisinek
- Su Akrebi
- Tarla Faresi
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65