Tahtakurusu
TAHTAKURULARINA GENEL BAKIŞ: Türkçede isimleri "tahtakurusu" olarak geçtiğinden halk arasında tahta eşyalardan kaynaklandığına dair yanlış bir inanış vardır. Hâlbuki tahtakuruları yaşamak için insanlardan kan emmek zorunda olduklarından genellikle yuvalarını insanların yataklarına yakın yerlere yaparlar. Tahtakurularının İngilizce anlamı olan "bed bug" yani yatak böceği ifadesi buradan gelmektedir. Ulaşım ve hava yolu imkânlarının fazlalaşmasına orantılı olarak uluslararası seyahatlerin artması ve insanların tahtakurularından nasıl korunmaları gerektiği konusunda yetersiz bilgiye sahip olmaları bu canlının dünya çapındaki mevcudiyetini son yıllarda çok fazla arttırmıştır.
YAŞAM ALIŞKANLIKLARI: Tahtakuruları mükemmel bir otostopçudurlar. Seyahatlerde kullanılan bavullarla, kolilerle hatta laptop çantalarıyla bile bir mekandan bir mekana kolayca taşınabilirler. Eve getirilen mobilyalar veya çekyatlar tahtakurusu için birer barınma noktalarıdır. Yataklarda ve yatakların şiltelerinde saklandıklarından tespit edilmesi çok zordur.
ZARARLARI: Tahtakuruları ısırdıklarında kırmızı ve kaşındırıcı noktacıklar yaratırlar ve tahtakurularının bu yolla birçok hastalığı yaydığı bilinmektedir. Hastalık bulaşan insanlarda uykusuzluk, kaygı bozukluğu ve asosyallik gibi semptomlar yaratabilirler.
KORUNMA:
- Yattığınız yatağın çarşaf, yastık, yorgan gibi tekstillerini sık sık değiştiriniz. Yatak takımında tahtakurusu ölüsü veya kurumuş kan olup olmadığını kontrol ediniz.
- Bir otele yerleşmeden önce mutlaka tahtakurusu olup olmadığını kontrol ediniz. Bavulunuzu yatak, mobilya ve duvarlardan uzak tutunuz.
- Seyahatten döndüğünüzde bavulunuzu kontrol edin. Giysilerinizi onlar yıkanana kadar kilitli plastik elbise saklayıcıları içinde tutunuz.
- Evinize ikinci el bir eşya veya mobilya getirmeden önce kontrol ediniz.
- Eğer odanızda tahtakurusu olduğundan şüpheleniyorsanız, başka bir odada uyumaya devam etmeyin. Bu onların eve daha fazla yayılmalarını sağlar.
- Tahtakurusu sorununu çözmek amacıyla hiç vakit kaybetmeden profesyonel bir ilaçlama firmasından hizmet alın.
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ? :
- Tahtakuruları bir günde 1-5 adet arasında yumurta bırakıp, hayatları boyunca 500 yumurta yapabilirler.
- Tahtakuruları hiçbir şey yemeden aylarca yaşayabilirler.
- Tahtakuruları 1 dereceden 50 dereceye kadar sıcaklıklar arasında yaşayabilirler.
Son yıllarda, tekrar evleri ve otelleri istila etmeye başlayan tahtakuruları ile mücadele etmek için denenen birçok yöntem etkisiz kalabiliyor. Yani evinizdeki tahtakurusu istilası ne kadar büyükse kişisel çözümlerinizin etkisi o kadar az olabiliyor. Bu nedenle böyle bir problem yaşamamak için yapmanız gereken ilk şey, kaldığınız yeri tahtakurularından korumaktır. Ancak küçük boyutları ve gündüzleri gizlenmeleri nedeniyle tahtakurularının varlığını anlamak oldukça güçtür.
Genellikle evlerde ve otel odalarında rastlanılan tahtakuruları, milimetrik böcekler oldukları için kolay kolay görülemezler. Yetişkin tahtakuruları 5-6 mm boyunda olurken, bir tahtakurusu yavrusu 1-2 mm’lik boyu ile kolay kolay görülemez. Ayrıca gündüzleri saklanan ve geceleri açığa çıkan bu zararlı canlıları fark etmek karanlık ortamlarda çok daha zor olduğu için, yaşadığınız yerde tahtakurusu olup olmadığını anlamanın başka yollarını aramanız gerekir.
Tahtakurusu Yavrusu ve Yumurtası Nasıl Olur?
Milimetrik canlılar olmaları nedeniyle gözle görülmeleri oldukça zor olan tahtakuruları, hızlı üreme özellikleri nedeniyle bir yerden başka bir yere taşındıklarında kısa sürede etkilerini gösterirler. Genellikle otel odalarından ve gün ışığından uzak ve garaj ve depo gibi bölgelerden dikkatsiz misafirler aracılığıyla evlere taşınarak, minimal boyutlarını avantaja çevirirler. Valizler, kıyafetler, ev hayvanları, otomobil lastikleri gibi vasıtalarla yerleştikten sonra, bir evde tahtakurusu istilası görmek için gereken süre birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişebilir.
Evde Tahtakurusu Olduğu Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Genellikle tahta kurdu ve pirelerle karıştırılan tahtakurularını ayırt etmek, ilk bakışta kolay değildir. Evinizde bu tür zararlı böceklerin varlığından şüpheleniyorsanız emin olmak için bazı noktalara dikkat etmeniz şarttır. Varlıklarını kanıtlayan izleri kesinleştirmeden tahtakurusu ile mücadele etmenin çok zor olması nedeniyle yaşam alanlarından arkalarında bıraktıkları izlere kadar birçok detayı gözden geçirmelisiniz. Bu noktada öncelikle tahtakurusu neye benzer ya da tahtakurusu nasıl görünür soruları hakkında yeterli bilgiye sahip olmanız gerekiyor.
Evinde ya da kaldığı otelde tahtakurusu ısırığı nedeniyle rahatsız olan kişiler tarafından en sık sorulan sorular ‘Tahtakurusu uçar mı?’ ve ‘Tahtakurusu zıplar mı?’ şeklindedir. Bunun sebebi, gündüz bütün aramalara rağmen bulunamayan tahtakurularının geceleri ortaya çıkmaları ve alınan birçok kişisel önleme rağmen tamamen yok olmalarının sağlanamamasıdır. Tahtakurularının nasıl hareket ettiğini bilmek, tahtakurusu ile mücadele etmek için gerekli adımların ilki olarak kabul edilebilir.
Genellikle tahta kurdu ile karıştırılan tahtakurusu, ortalama 5 mm boyutunda ve yassı biçimdeki zararlı bir böcek türüdür. Elma çekirdeği kadar boyutu ile fark edilmesi zor olduğu gibi yassı ve küçük bedeni sayesinde; evlerde, otellerde, iş yerlerinde ve hatta kıyafetlerinizde bile çok kolay saklanabilir. Peki, tahtakurusu neden olur ve tahtakurusunun zararları nelerdir, öncelikle bunlara cevap verelim.
Tahtakurusundan Kurtulmanın Yolları
Tek seferde 200 yumurtaya kadar çoğalabilen ve en büyüğü 5 mm olmak üzere bir elma çekirdeği kadar boyutu ile tespit etmesi oldukça zor olan tahtakuruları, evlerde, iş yerlerinde ve otellerde; kısacası her yerde bulunabilirler. Özellikle otellerde konaklayanlar tarafından kıyafetler ve valizler aracılığıyla bilinçsizce taşınan bu zararlı canlılar, insan kanı emerek hayatta kalırlar ve geceleri ortaya çıkarlar.
Tahtakurusu İnsana Zarar Verir mi? Zararları Nelerdir?
Evinizde tahtakurusu görmek son derece olağan bir durumdur ve herkesin başına gelebilir. Tahtakuruları, milimetrik canlılar olmaları nedeniyle kolay kolay fark edilemezler ve bir yerden başka bir yere, insanlara ve bazen ev hayvanlarına yapışarak giderler. Bu nedenle evinizde bir tahtakurusu varsa mutlaka başka bir yerden, sık gittiğiniz bir arkadaşınızın evinden, bir kere konakladığınız bir otelden ya da ayaküstü uğradığınız bir kafeden evinize gelmiştir. Kıyafetlerinizin arasına gizlenebileceği gibi otel odasında yere koyduğunuz valize yapışarak da evinize girmiş olabilen tahtakurusu yavrusu, eğer hemen önlem alınmazsa hızla üremeye başlayacaktır.
Evde Tahtakurusu Nasıl Yok Edilir?
Tahtakurusu, evlerde görülen haşere çeşitlerinden birisidir. Bu canlılar insanları ısırarak kanlarını emerler. Ürettikleri özel bir salgı cildi uyuşturduğu için bu canlıların ısırıkları hissedilemez. Geceleri biz uyurken çok aktif olan bu canlıların ısırıkları kaşıntıya ve bazı durumlarda alerjik ve iltihabi reaksiyonlara sebep olabilir. Sağlık açısından çok tehlikeli olmasalar da tahtakuruları, ısırıklarından ve varlıklarından dolayı fiziksel ve psikolojik olarak oldukça rahatsız edicidir. Tahtakurularından kaynaklanan istenmeyen durumların yaşanmaması için ise bu canlıların eve girmesi engellenmeli, evde tahtakurusu görülürse de gerekli müdahale en kısa sürede yapılmalıdır.
Tahtakurusu Isırığı, Tedavisi ve Tıbbi Bakım
Uyandığında vücudunda tahtakurusu ısırığı görmek birçok insan için bir kâbusla eşdeğer olabilir. İyi haber şu ki, tahtakurusu ısırığı kaşındırsa da acıtmaz. Pireler gibi diğer parazitlerden farklı olarak, tahtakuruları herhangi bir insan hastalığı bulaştırmazlar ve birçok kişi herhangi bir ciddi alerjik reaksiyon göstermez. Tahtakurusu alerjisi çok karşılaşılan bir şey olmasa da, tahtakurularını yatağımızda veya evimizde görmek çok can sıkıcıdır.
- Tümü
- Ev İlaçlama
- Fare
- İş yeri ilaçlama
- Hamam böceği
- Pire
- Hamam Böceği İlaçlama
- Akrep
- Pire ilaçlama
- Karınca
- Tahtakurusu
- Karınca İlaçlama
- Apartman İlaçlama
- Fare İlaçlama
- Site İlaçlama
- Kene
- Çıyan
- İlaçlama Öncesi ve Sonrası
- Kırkayak
- Örümcek
- Akar
- Canlı Yakalama Kafesleri
- Canlı Yakalama Kapanları
- Kurumsal İlaçlama
- Mite
- Sinek
- Arı
- Bahçe Böcekleri
- Bit
- Böcek İlaçları
- Cırcır Böceği
- Çöl Faresi
- Ev Çıyanı
- Evcil Hayvanlar
- Güve
- İmparator Akrebi
- Karasinek
- Kuş Akarı
- Sarı Akrep
- sarı hamam böceği
- Sivrisinek
- Su Akrebi
- Tarla Faresi
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65