/ Haşere Rehberi / Arı
Arı
Latince Adı
Order Hymenoptera
Dış Görünüm
Dünya genelinde yaygın olan arılar kanatlı böceklerden olup Apoidea familyasının Hymenoptera alt takımına aittir. 20.000 kadar kaydedilmiş arı cinsi vardır. En büyük arı cinsi olan Megachilepluto, 3,9 cm kadar bir uzunluğa sahip olabilirken Perditaminima, arıların en küçük türü, 2 mm’den kısadır. Arılar, kahverengi ya da siyah renkte olup, üzerlerinde kırmızı, sarı ya da parlak mavi şeritler vardır.
Arıların Davranışı, Beslenmesi ve Alışkanlıkları
Bazı arılar yalnız yaşamayı tercih ederken, bal arıları ve yaban arıları gibi cinsler ise son derecede sosyaldir. Arı kolonileri üç kasttan oluşur: kraliçe arı, kısır dişi işçi arılar ve erkek dron arılar. Kraliçe arı hayatı boyunca çiftleşir ve yumurtlar. Bal arısı kraliçe arısı, genelde iki ya da üç yıl kadar yaşasa da bazıları beş yıla kadar yaşayabilir. Erkek dronlar sadece kraliçeyle çiftleşmek için yaşarlar ve görevlerini yerine getirdikten kısa bir süre sonra ölürler. Dişi işçi arılar, kovanda yaşamın devamı için birçok görevi yerine getirirler. Sürekli çalışıyor olmalarından dolayı ömürleri sadece altı haftadır.
Üreme
Bütün arılar, polen toplayabilmeleri için gerekli tüylü bir yapıya sahiptirler. Çiçekler ve yetişmiş bitkiler genellikle arıları çeker ve polen yayılması açısından arılar kadar önemli böcekler yoktur. Birçok dişi işçi arının arka ayaklarında, sıra halinde oyuk bir sepet oluşturan kanat kılları bulunur. Arı çiçeğe konduğunda bu kanat kılları, polen taneciklerini süpürerek bu sepete doldurur. Çapraz tozlaşma, yerinden toplanmış polen taneciklerinin arılar tarafından diğer çiçeklerin üretken pistillerine bırakılmasıyla oluşur. Sadece dişi işçi arılar polen aktarımı yapabiliyor olsa da bütün arılar, dile benzer bir organ kullanarak çiçeklerden nektar (bal özü) içerler. Bu nektar arıların başlıca enerji kaynağıdır. Polen, hem larva hem de yetişkin arı için, protein ya da yaşam için gereken diğer besinleri içeren esas besin kaynağıdır. Arılar türüne bağlı olarak, topladıkları nektarı kovanda ya da arı kolonisinde bala çeviren bir organa sahiptirler.
Diğer Bilgiler
Bal arıları, diğer pek çok arı cinsi gibi, önemli miktarda bal üretirler. Polen yayıcı olan bal arıları, çevre ve yiyecek kaynakları için hayatı öneme sahiptir. Ne yazık ki, eğer insanların ya da binaların yakınına yuva yapmaları halinde sağlık yönünden ve yapısal açıdan tehlike yaratabilirler. Arılar ve diğer polen taşıyıcıları birçok şehirde koruma altındadır. Bu yüzden konutlarda ya da konutlara yakın yerlerde arı istilası olduğunda tüketicilerin, yöredeki arı yetiştiricisiyle irtibata geçip kovanı başka bir bölgeye taşıtmaları gerekir. Arıcı, durumun değerlendirmesini yapabilir ve kovanı başka bir yere taşımanın uygun olup olmayacağına karar verebilir. Bu işlem, özellikle kovan büyükse, zorlu bir işleme dönüşebilir. Bal arısı kovanlarının yerinin değiştirilmesi konusunda daha fazla bilgi için bölgenizdeki arı yetiştiricisi ya da arıcılık gruplarıyla irtibata geçin.
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65