/ Haşere Rehberi / Sivrisinek
Sivrisinek
Latince Adı
Culicidae familyası
Dış Görünüm
Sivrisinekler, sineklerin de ait olduğu Diptera grubuna aittirler. Aynı onlar gibi bir çift kanatları vardır. Genellikle uzun, ince bacakları ve büyük dillerinin bulunduğu kafaları vardır. Sivrisineklerin gövdeleri ve kanatları çoğu zaman küçük pullarla kaplıdır. Yetişkin sivrisineklerin boyu 3 ile 9 mm arasındadır.
Davranışı, Beslenmesi ve Alışkanlıkları
Sivrisineklerin en bilinen özellikleri, yetişkin dişi sivrisineklerin yumurtalarını beslemek için kendilerini kanla beslemeleridir. Daha az bilinen yönleri ise, dişi ve erkek tüm sivrisineklerin çiçeklerdeki nektarlardan beslenmeleridir. Henüz olgunlaşmamış oldukları dönemleri genellikle suda durarak geçirirler. Türüne bağlı olarak larvaları değişik birçok maddeden beslenirler. Birçoğu etraftaki ıvır zıvırdan ve küçük su organizmalarından beslenirler. Bununla birlikte, bazı türleri saldırgandır ve diğer sivrisineklerini yiyerek beslenirler. Yetişkin sivrisineklerin en aktif oldukları zaman, gün batımından gün doğuşuna kadar olan süre olmakla beraber yeterli sayıda bulut gökyüzünü kapladığında ya da karanlık anlarda da ortaya çıkarlar. Susuzluktan kuruyup ölebilecekleri için gün ışığında aktif olmayı tercih etmezler.
Sivrisinek vızıltıları mı duyuyorsunuz?
Herkes, sivrisineklerle muhatap olur. Kanatlarını hızlı çırpmaları sonucu duyulan vızıltı, sivrisineklerin yakında olduğuna işaret eder ve dikkatli olmamız gerektiğini, çünkü bir sivrisinek sokmasının yakın olduğu anlamına gelir. Yılın çoğu zamanında sivrisinekler bizim peşimizdedirler. Eğer dışarıda da evinizdeki rahatlıkla oturmak ve sivrisineklerden kurtulmak adına tek çare olarak evin içinde kapalı kalmak istemiyorsanız, “Bayer Protection Program” üyesi Tekniktürk’ten yardım almalısınız.
Sivrisinek mi, Sinek mi?
Sivrisinekler diğer sineklerle karıştırılabilirler. Sivrisineklerin uzun bacakları ve dişi sivrisineklerin, yumurtalayabilmek için insanları ve ev hayvanlarını “ısırmak” ve onların kanını emmek amacıyla kullandıkları uzun hortumları ya da “burunları” vardır. Birçok sinek ısırmaz ve uzun bacaklı sinekler bile çoğu zaman sivrisineklerden küçüklerdir. Sivrisinekler, sinir bozucu haşerelerdir ve Batı Nil Virüsü, dang humması ve sıtma gibi hastalıkları bulaştırırlar. Daha çoğunlukla sivrisinekler, insan sağlığından ziyade aile toplantılarını tehdit eden hayvanlardır.
Üreme
Erkek sivrisineklerin dişileri bulabilmek için kullandıkları tüylü antenleri vardır. Çiftleşmeden sonra genellikle dişi sivrisinekler yumurta üretebilmek için bir kan ziyafetine ihtiyaç duyarlar. Yumurtalarını çoğunlukla hareketsiz sulara bıraksalar da insan yapımı kuş banyoları, kovalar ve hatta çamur birikintisi de tercih ettikleri yerler olabilir. Sivrisineğin türüne göre yumurta sayıları değişse de bazı türler bir seferde 100’den fazla yumurta bırakabilirler. Solucanımsı larvalarına sivrisinek larvası denir ve bunlar suyun içinde sürekli kıpır kıpırdırlar. Pupa evresine geçmeye hazır oluncaya kadar beslenmeye devam ederler. Pupa evresindeyken sürekli takla eder gibi harekette bulundukları için İngilizcede bunlara “taklacı” (tumbler) denir. Yetişkin sivrisinekler, bu pupaların suyun yüzeyine çıkarak dış kabuklarının sertleşmesiyle oluşurlar.
Sivrisinek İstilasının Belirtileri
Sivrisineklerin sinir bozucu aktiviteleri aslında dişilerin yaptığı vızıltı ve sokmalarıdır. Sivrisinek sokmasına herkesin reaksiyonu farklıdır, kimisinde hafif bir kızarıklık olurken kimisinde de yoğun bir iltihap ve şişme olur. Hareketsiz suda (bu ev bitkilerinin dibindeki çanak da olabilir) ise henüz olgunlaşmamış sivrisineklerin varlığı görülebilir.
Diğer Bilgiler
Dişi sivrisineklerin kurbanlarının derisini parçalayarak kanlarını emdikleri ağızları vardır. Bu kanlardan yumurta üretimi için kullanacakları proteini elde ederler. Erkek sivrisineklerin ise kan emebilme becerileri yoktur.
Aslında acı verici olmasa da sivrisinek ısırığı, insanlarda hastalık bulaştırıcı olarak bir tehlike yaratabilir. Sivrisinek, hortumunu derinin içine soktuğunda küçük ve kırmızı bir şişlik yaratır. Bu şişlikler hafiften şiddetliye değişen güçte kaşıntılar yaratabilirler. Bazı insanlar, sürekli ısırılmaktan dolayı sivrisinek tükürüğüne karşı daha az duyarlı hale gelseler de bazılarında alerjik reaksiyonlar görülebilir. Alerji belirtileri deride kabarcık ve iltihaplanmanın yanı sıra astım da olabilir. Sivrisinekler aynı zamanda sarıhumma, dang humması, sıtma, beyin yangısı gibi hastalıkları bulaştırabilirler ve insandan insana taşıyabilirler.
Sivrisinek Isırıkları ve Tedavisi
Vücuda sürülen ve sineklerin yaklaşmamasını sağlayan Sineksavarlar Hastalıkla Mücadele ve Hastalık Önleme Merkezleri (CDC) tarafından önerilmektedir. Sineksavarlar gözle ve ağızla temas etmemeli ve küçük çocuklara uygulanırken dikkatli olunmalıdır.
Sivrisinek tarafından ısırıldıktan sonra soğuk kompres uygulanması şişliği azaltacaktır. Hafif antihistaminler ve kaşıntı önleyici kremler kaşıntıyı azaltacaktır. İbuprofen ve Naproksin gibi antienflamatuarlar da faydalı olabilir. Karbonat ve sudan yapılan bir karışımı ya da bazı kremleri sürmek de yardımcı olacaktır.
Yeni bir ilaç kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışın. Eğer sivrisinek ısırması sonucunda daha ciddi semptomlar görülürse hemen bir sağlık uzmanına danışın.
Tekniktürk’ün Sivrisinekler için Çözümüyle Rahat Uyuyacaksınız
Tekniktürk, evlerdeki sivrisinek nüfusunu azaltmak için efektif uygulamalar yapar. Sivrisinekler uçarak mesafe kat edebildikleri için onları ormanlık alanlar ve bataklık bölgelerde herhangi bir kontrol şansınız olmayacaktır ve hatta bahçenizde bile, bizim yardımımıza rağmen, sivrisineklerden tam olarak kurtulmanız mümkün olmayacaktır. Bununla birlikte evinizin içinde yapacağımız özel uygulamayla kullandığımız Bayer ilaçlarının kalıcılık etkileri devam ettiği sürece hizmetimizle sivrisinek sayısını makul bir düzeye indirebilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için Tekniktürk müşteri temsilcileriyle irtibata geçin.
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65