X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Haşere Rehberi / Kırkayak

Kırkayak

Kırkayak

Latince Adı
Diplopoda sınıfı

Kırkayakların Görünüşü

Kırkayakların Türkiye’de yaygın olan türü kahverengi olup boyları yaklaşık 1 ila 2.5 cm – 4 cm arasında değişmektedir ve her bölümünde iki çift ayak bulunmak üzere bölümlü yapıdadır.

Davranışı, Beslenmesi ve Tabiatı
Kırkayaklar, genellikle açık havada ve nemli ortamlarda yaşarlar. Evlerin etraflarında çiçek tarhlarında ya da bahçelerde yaşarlar.

İnsanlar, kırkayakları malçların, ölü yaprak yığınlarının ya da biçilmiş çimen yığınlarının altında bulurlar. Kırkayaklar, aynı zamanda, köpek kulübesi ve depo sundurmalarının altında yaşarlar. Kırkayaklar için toprağın nemli kaldığı ortamlar uygun yaşama ortamını oluşturur. Ölü yapraklardan ve buldukları çürümekte olan tahta parçalarından beslenirler.

Kırkayaklar, genellikle sonbaharda göçerler. Kendi normal habitatlarının dışına çıkarlar.

Bilim adamları, belki de kış için hazırlık yaptıklarını düşünseler de kırkayakların, yoğun yağış sonucu habitatlarını su bastığında da göç ettikleri görülmektedir. Bu göçler sırasında, kırkayaklar çoğunlukla evlere girerler.

Bir eve geldiklerinde, kırkayaklar sundurmada ya da verandada toplanırlar. Evin temeline tırmanırlar ve kendilerine bir giriş yeri bulurlar. Bodrum kapılarından ve pencerelerinden, döşeme altı havalandırma boşluklarından ve garaj kapılarından girerler. Çoğu ev sakini, kırkayakları bodrum katlarında bulurlar. Mobilyaların veya depolamada kullanılan kutuların altına saklanırlar. Bodrum katları karanlık ve sakin yerler oldukları için kırkayakların oldukça aktif olduğu yerler olabilirler.

Döşeme altı boşlukları, kırkayaklar için en uygun yaşam alanlarıdır. Genellikle evlerin altında, kutular halinde depolanmış eşyalar ve yerlerde keresteler bulunur. Kırkayaklar, döşeme altı boşluklarında toplanmış ölü yapraklardan ya da oralarda bulunan yaş ve çürümekte olan tahta parçacıklarından beslenirler.

Kırkayaklar, hareket ettikçe evlerin yaşanılan alanlarına, genellikle de çok sayılar halinde girerler. Kırkayaklar, sürünerek kapıların altından, kapı pencere yalıtımlarının olmadığı yerlerden evlere girebilirler. Bazen evlere garajlardan ya da sürünerek yerden girerler.

Üreme
Yumurtalar toprağa bırakıldıktan sonra genellikle çoğu türler, ikinci yılda cinsel olgunluğa erişirler ve devamında yıllarca yaşarlar.

Kırkayak İstilasının Belirtileri

Kırkayakların kendilerinin görülmesi dışında var olduklarına dair başka belirti görülmez.

Diğer Bilgiler
Ev sakinleri, kırkayakları evin hemen hemen her köşesinde bulabilirler. Nemli olmalarından dolayı, mutfaklar, banyolar ve çamaşırlıklar kırkayaklar için ideal yaşam alanlarıdır. Yine de, kırkayakların evin başka noktalarına gittikleri de görülür.

Acil durumlarda, elektrikli süpürgeyle ya da dükkânlarda kullanılan süpürgelerle kırkayaklar duvarlardan ve yerlerden temizlenebilir. Durum ciddileşirse, birçok ev sakini profesyonel yardım çağırmayı tercih eder.

Tekniktürk teknisyenleri, kırkayaklarla mücadele için eğitilmiştir. Daha fazla bilgi ya da inceleme randevusu almak için lütfen Tekniktürk’ün çağrı merkezini arayınız.


    • Adres:
      Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
    • E-posta:
    • Telefon:
      Çağrı Merkezi: 444 85 65
      Faks: 0216 386 52 65
    •