/ Bilgi Merkezi / Fareler Nasıl Çiftleşir, Doğurur, Ürer ve Çoğalır?
Fareler Nasıl Çiftleşir, Doğurur, Ürer ve Çoğalır?
- 12.4.2016 21:46:00
- Makale
-
Serdar AYDEMİRGoogle+'da takip edin
Fareler Çok Hızlı Ürer ve Ortamdaki Fare Popülasyonu Bir Anda Artar
Fareler, memeli hayvan sınıfına dahil olsalar da, neredeyse böcekler gibi hızlı üreme özelliğine sahiptirler. Kısa sürede nüfuslarını birkaç katı arttırdıkları için, fareler nasıl çoğalır ve bir fare kaç tane doğurur soruları sıklıkla sorulmaktadır. Böcekler gibi yumurtlamayıp memeli hayvanlar sınıfının bir üyesi olması nedeniyle doğurarak çoğalan fareler, bu hızlarıyla aynı oranda tehlikelidirler.
Farelerin yararları olarak şahin, kartal, atmaca, yılan, baykuş gibi hayvanların besin kaynağı olmaları gösterilebilir. Ancak farelerin zararları nelerdir denilirse birçok farklı madde sayılabilir. Evlerde gıdaları tüketmeleri, mobilyalara, eşyalara, kablolara zarar vermeleri, ekinleri kemirerek çürütmeleri ve en önemlisi ısırarak, kemirerek ya da fare idrarı, fare pisliği gibi yollarla ölümcül hastalıklar bulaştırmaları farelerin zararları arasında başı çeker. Peki, doğal düşmanlarına ve taşıdıkları virüslere rağmen nüfusları asla azalmayan farelerin üremesi nasıl olur?
Fare Çiftleşmesi Nasıl Olur?
- Çiftleşme dönemlerinde feromon isimli bir hormon salgılayan dişi fareler, erkeklerin dikkatini çekmeye çalışır.
- Bu kimyasal maddeyi algılayan erkek fareler ultrasonik çiftleşme çağrısı yayarak varlığını dişiye duyurmaya çalışır. Her erkek fare bu çağrı sırasında farklı bir ses kullanarak ayırt edilmek için çabalar.
- Farelerin çiftleşmesinin ardından dişi fareler de ultrasonik ses dalgaları yaymayı sürdürür.
- Evinizde ya da sokakta duyduğunuz fare sesinin büyük orandaki sebebi de farelerin çiftleşme dönemidir.
Fareler Nasıl Çoğalır?
- Havanın sıcaklığı, besin bolluğu, doğal düşmanlar gibi durumlara göre ömürleri farklılık gösterse de fareler kaç yıl yaşar sorusunun cevabı 1-4 yıl arasında değişir.
- Diğer memeli hayvanlara göre çok hızlı üreme özelliği bulunan fareler için iklim şartları bu konuda çok belirleyici değildir. Yani yılın her mevsimi üreyebilirler. Ancak sıcak havaları ve bahar aylarını daha çok tercih ederler.
- Fiziksel özellikleri her ay doğum yapmalarına elverişli olsa da yılda ortalama 4-7 kez doğum yapar.
- Fare üremesi ortalama 2 ayda bir tekrarlandığı gibi, her seferinde doğan yavru fare sayısı da değişkendir.
- Fare kaç tane doğurur konusunda ortalama 5-13 arası değiştiği söylenebilir.
- Peki, fareler kaç günde doğurur derseniz hamilelik süresi ortalama 3 haftadır.
- 21-22 gün süren farelerde hamilelik süresinin sonunda doğan yavruların büyük bir kısmı yetişkinliğe kadar sorunsuzca yaşayabilir. Ancak stres, yetersiz gıda kaynakları, büyük sürü, yüksek ses gibi çeşitli durumlar nedeniyle bazen fare yavrularının bir kısmı ölür.
Fare Yavrusu Nasıl Olur?
- 21-22 gün süren hamilelik süresinin ardından doğan çok sayıda fare yavrusu, ilk günlerde tamamen savunmasızdır.
- Kör, sağır ve tüysüz olan bu yavru fareler ilk 3 gün boyunca göremez ve duyamaz.
- Tüylerin çıkması, uzaması ve bir kürk halini almaya başlaması için doğumdan itibaren 5-7 gün geçmesi gerekir.
- İlk hafta içinde fare kulakları da neredeyse tamamen açılır ve etrafındaki sesleri algılamaya başlar.
- İkinci haftanın sonunda gözleri açılan fare, bu değişim ile birlikte katı gıdalara da yönelmeye başlar.
- 3 ve 4. haftaların sonuyla birlikte yavru fare, sütten kesilir ve tamamen katı gıdalarla beslenir. Bu dönem, farenin zararlarının asıl olarak görülmeye başlandığı dönemdir. Fare ısırması ve fare kemirmesinin ilk izleri bu döneme rastlar.
- 5. hafta bittiğinde yavru fare artık bir yetişkin fareye dönüşmüş olur. Bu dönüşüm ile birlikte üreme döngüsüne de katılır.
- Doğmalarının üzerinden 5-6 hafta geçtiğinde dişi fareler doğurmaya başlar ki bu döngü, diğer memeli hayvanlarla kıyaslanamayacak kadar hızlıdır.
- Ortalama 1 yıl boyunca doğuran fareler bu hızlı üreme sistemleri sayesinde 30 ile 60 arası yavruya sahip olurlar.
- Bu yavruların büyük kısmı da üreme döngüsüne kısa sürede dahil olabileceği için bir yaşam alanının fareler tarafından istila edilmesi, aslında sadece birkaç dişi ve erkek farenin varlığına bağlıdır denilebilir.
Fare ile Mücadele Etmek Mümkün mü?
Fareler nasıl yok edilir sorusuna karşılık olarak deneyeceğiniz yöntemler, fare popülasyonunu kontrol altında tutmanıza yardımcı olsa da, geniş bir istilayı durdurmak için fare ilaçlama hizmeti veren profesyonel ilaçlama firmalarına başvurmalısınız. Bu haşere ilaçlama firmalarının da uzman bir kadroya sahip, problemin köküne inebilecek yeterlilikte ve etkili silahlara sahip olması gerekir.
Bayer Koruma Programı üyesi Tekniktürk, lağım faresi (sıçan), fındık (ev) faresi, çatı faresi, tarla faresi gibi bütün fare çeşitleri ile mücadelede 15 günle 1 ay arasında kesin çözüm elde etmenizi sağlar. Fareden kurtulma yollarında uzman kadrosu ve yüksek standartları ile hizmet veren Tekniktürk, fare nasıl çoğalır, farelerde üreme, fareler nasıl çiftleşir, farelerin çiftleşmesi, fare ısırığı, fare idrarı gibi konulardaki geniş bilgisini teknik analizlerle birleştirerek yaşam alanınızda fare ısırması ve fare kemirmesi izlerinden sonsuza kadar kurtulmanıza yardımcı olur.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65