/ Bilgi Merkezi / Fareler için Kesin Çözüm Nedir?
Fareler için Kesin Çözüm Nedir?
- 20.5.2016 16:24:00
- Soru-Cevap
-
Erhan ÖZDEMİRGoogle+'da takip edin
Fareler Mikrop Saçan Kemirgenlerdir
Doğadaki en zararlı canlılar arasında yer alan fareler, ısırarak ve kemirerek gıda maddelerine, insanlara ve bitkilere zarar verdikleri gibi mikrop bulaştırarak da hastalık yayarlar. Bulundukları her ortama yaydıkları hastalıklarla salgınlara neden olmaları, özellikle insanların yaşam alanlarına yakın yaşayan türleri daha da tehlikeli kılar.
Fındık faresi, lağım faresi gibi fare çeşitleri, aç kaldıklarında insanlara ve ev hayvanlarına da saldırabildikleri için, fare ile mücadele oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yaşam alanınıza ve varsa ekili arazinize yakın bölgelerde fare belirtileri varsa kısa sürede önlemler almalı ve bu sorunun sizin bölgenize sıçramasını önlemelisiniz. Peki, evinizde ya da yaşam alanınızda fare olduğunu anlama yolları nelerdir?
Farelerden Korunmak için Kontrol Yöntemleri
- Ev fareleri, çatı fareleri ve bazen de lağım fareleri, insanların besinlerini tükettikleri için gıdalar asla açıkta, ağzı kapalı olmadan ya da farelerin kolay ulaşabileceği şekilde bırakmamalısınız.
- Pis ortamlardan beslendikleri ve dağınık mekanları yaşam alanı olarak seçtikleri için farelere çözüm olarak evinizi sürekli temiz ve düzenli tutmalısınız.
- Gıdalardan kalan artıklar ve diğer çöplerinizi ağızları sıkıca kapalı olacak bir şekilde mutlaka dışarı çıkarmalı ve çöp konteynerlerine yırtmadan yerleştirmelisiniz.
- Pencere ve kapı kenarlarında, çatı arasında ya da duvarlarda farelerin içeri sızmasına imkan tanıyacak delik ve oyuk gibi açık alanları alçı, çimento, metal ya da silikon malzemeyle mutlaka kapatmalısınız.
- Farelerin en büyük düşmanlarından biri kediler olduğu için, eğer evinizde fare olduğundan şüpheleniyorsanız bir kedi sahiplenmeyi düşünebilirsiniz.
- Evinizin pencerelerine ya da çatınıza temas eden ağaç dalları varsa o dalları budayarak farelerin dallardan evinize sıçramasını önleyebilirsiniz.
- Eşyalarınızı, gıda maddelerini ve varsa bahçenizdeki fidanlar ile meyveleri kontrol ederek fare kemirmesi ve fare ısırması izi olup olmadığını sık aralıklarla kontrol etmelisiniz.
- Evinizin içinde ve çatınızda fare yuvası olabilecek alanları tespit edip, fare pisliği ve fare sesi gibi belirtiler olup olmadığını incelemelisiniz. Bu tür alanları temizleyip dolgu malzemeleriyle doldurarak önlem almanız oldukça önem taşımaktadır.
- Ev hayvanlarına ve çocuklara zarar vermeyecek şekilde fare istasyonu ve fare kapanı yerleştirerek evinizde fare olup olmadığını anlayabilirsiniz.
- Yaşam alanınıza yakın bölgelerde fare varsa; nane yaprağı, defne yaprağı, kedi dışkısı, çay ağacı yağı ve nane yağı gibi doğal fare kaçırıcıları evinizin çeşitli bölgelerine yerleştirerek farelerin içeri girmesini önleyebilirsiniz.
Fareden Kurtulma Yolları
- Özellikle evlere ve yaşam alanlarına yakın bölgelere yuvalanan farelerin doğal düşmanları kedilerdir. Bu nedenle evinizde fare varsa bir kedi sahiplenebilirsiniz.
- Su tesisatı, bodrumu, çatısı eski olan, köhneleşmiş ve rutubetli evler, fareler için ideal ortamlar olduğu için bu tip evlerden uzak durun.
- Fareler yapışkanlı tuzaklara yakalandıklarında kurtulmak için ellerini ve ayaklarını kemirebildikleri için tutkal panoları fare yuvalarına ve evinizin çeşitli bölgelerine yerleştirin. Fareler bu panolara gövdeleri ile yapışacaktır.
- Kaşar peyniri, çikolata, tahıllar gibi farelerin en sevdikleri yiyecekleri fare kapanına ve fare istasyonuna koyarak evinizin farklı bölgelerine ve fare yuvalarının yakınına yerleştirin.
- Öldürmeden evinizden fare nasıl yok edilir diye düşünüyorsanız farelerin sevdikleri yiyecekleri telli fare tuzaklarına yerleştirebilirsiniz. Böylece yakalayacağınız fareleri yaşam alanlarınızdan uzak ormanlık arazilerde serbest bırakabilirsiniz.
- Eczanelerden ve zirai ürünler satan dükkanlardan temin edebileceğiniz fare zehirleri, fareleri anında öldürmez. Fare için kesin çözüm olarak görülen bu fare ilaçlama ürünleri, genellikle farelerin iç kanama geçirmelerini ve ortalama bir hafta içerisinde ölmelerini sağlar. Bu nedenle zehirli yemleri koyduğunuz fare istasyonlarını ve fare kapanlarını sık sık kontrol etmenize rağmen fare ölüsü görmezseniz bir süre daha beklemeniz gerektiğini unutmayın.
- Fare ölüsü uzun süre beklediğinde kötü bir koku yayacağı için ilaçlama işleminin ardından evinizi, çatı arasını, bahçenizi, dolapların altını ve bodrumunuzu sık sık kontrol etmelisiniz.
Profesyonel Çözüm
Fareler çok hızlı üreme ve diğer memeli hayvanlara kıyasla daha hızlı bir yaşam döngüsüne sahip oldukları için, bir mekanda çoğalmaları kısa sürede gerçekleşebilir. Bu nedenle evinizde ya da yaşam alanınıza yakın bölgelerde fare olduğunu düşünüyorsanız fareden kurtulma yollarını mutlaka denemelisiniz. Ancak yeterli önlem alınmaması, fare zehrinin yerleştirilmesinin çok dikkat istemesi gibi durumlar, profesyonel bir yardım almanızı zorunlu kılar.
Farelere kesin çözüm sunduğunu iddia eden ilaçlama firmalarının yeterli donanıma ve uzmanlığa sahip olmaması, sorununuzun büyümesine ve ortadan kaldırılamaz bir şekle dönüşmesine neden olabilir. Bayer Koruma Programı üyesi Tekniktürk, ilaçlama firmalarında bulunması gereken bütün sertifikalara sahip olmasının yanı sıra; fareler için kesin çözüm sunan Bayer ürünleri ile fare probleminizden kurtulmanızı sağlar. Gerekli analizler yaparak ve sorunun kaynağını tespit ederek sizi bilgilendirir ve tekrar bir fare problemi yaşamamanız için gerekli önlemleri almanıza yardımcı olur.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65