X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Farelerden Kurtulmanın 4 Etkili Yolu

Farelerden Kurtulmanın 4 Etkili Yolu

  • 25.4.2016 18:22:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Fareler Kolay Zapt Edilebilen Memeliler Değildir!

Memeli hayvan sınıfına dahil olsalar da, haşereler kadar hızlı çoğalabilme özelliğe sahip olan fareler; doğanın en zararlı canlıları arasında yer alırlar. Güçlü ön dişleri ile en sert cisimleri kemirebilmeleri sayesinde besin kaynaklarına ulaşma konusunda oldukça başarılı olan fareler, hızlı hareket etme ve tırmanma gibi özelliklere de sahiptirler. Bu da fareleri kontrol altında tutmanın oldukça güçleşmesine neden olur.

Fare

Farelerin Zararları

İnsanların yaşam alanlarına yakın bölgelerde yaşayan ev faresi (fındık faresi), lağım faresi (sıçan), çatı faresi gibi fare çeşitleri, evlerde bulunan gıda maddeleriyle beslendikleri için, yiyecekleriniz kullanılamaz hale gelir. Tarla faresi, çöl faresi gibi yaban fare çeşitleri de ekinlerin yaprakları, meyveleri, tohumları ve kökleriyle beslenirler. Fare ısırması ve fare kemirmesi nedeniyle çürüyen bu ekinler, hasat zamanı büyük kayıplara uğramanıza yol açar. 

Farelerin zararlarının bir başka boyutu da taşıdıkları hastalıkları bulaştırmalarıdır. Fare idrarı ve fare pisliği ile temas edildiğinde birçok ölümcül hastalık bulaşabildiği gibi, farelerin üzerinde yaşayan pireler de ‘kara ölüm’ olarak adlandırılan veba salgınına davetiye çıkarır. Farelerden bulaşan hastalıklar nedeniyle fareden kurtulma yolları konusunda dikkatli davranmak ve kesin çözüm elde edilebilecek seçenekleri uygulamak önemlidir.

Fareler Nasıl Yok Edilir?

1- Yaşam Alanı Bırakmamak
  • Doğaları gereği pis, rutubetli, loş ve dağınık ortamlarda yaşayan ve çoğalan fareler, evlerde, garajlarda, bodrumlarda ve çatı aralarında bu tip alanlara yerleşirler. 
  • Muhtemel yaşam alanlarının her zaman temiz tutulması, farelerin gelmemesine yardımcı olacaktır. Ayrıca koliler, kutular, tamir malzemeleri ve eski eşyaların yer aldığı alanların düzenli olması da farelere yaşam alanı bırakmamaya yardımcı olur.
2- Hayvanlardan Yararlanmak
  • Farelerin doğal düşmanlarının başında kediler gelir. Evdeki farelerden kurtulmak için sahipleneceğiniz bir ya da birkaç kedi, içgüdüsel olarak fareleri yok etmek için harekete geçecektir.
  • Fare sesini insanlardan daha iyi algılayan kediler, hızları sayesinde de avantajlıdırlar.
  • Kedi idrarı da fareleri kaçırıcı özelliğe sahip olduğu için evinizin belli bölgelerinde yer alacak kedi kumları, fareleri uzaklaştırabilir.
  • Ayrıca yılan pisliği de fareden kurtulmak için etkili bir yoldur. Hayvan barınaklarından temin edebileceğiniz yılan dışkısını, fare yuvası olması muhtemel bölgelere yerleştirebilirsiniz.
  • Yaban farelerin düşmanları arasında yer alan atmaca, şahin, kartal, yılan gibi hayvanlar da ekili arazilerinizdeki farelerden kurtulma konusunda büyük fayda sağlayacaktır.
Fare

3- Fare Tuzakları ve Fare Zehri Kullanmak
  • Eczaneler ve zirai ürün satan dükkanlardan temin edilebilecek fare ilaçlama ürünleri, öldürücü etkilerini sadece farelerde değil, ev hayvanları ve insanlar üzerinde de gösterebilir. Bu nedenle fare zehri kullanılacaksa temas etmemeye özen gösterilmeli, çocukların ve ev hayvanlarının da temas etmemesi sağlanmalı.
  • Farelerin en sevdikleri yiyecekler arasında yer alan çikolata, kaşar peyniri, et ve tahıllar zehirlenerek fare kapanı ve fare istasyonuna yerleştirilebilir.
  • Bu fare istasyonları ve kapanları daha sonra çatı arası, dolapların altı, mutfak, garaj, bodrum, kapının altı gibi çeşitli bölgelere yerleştirilerek farelerin yiyeceklere yönelmesi sağlanabilir.
  • Bazı durumlarda fareler bu zehirli yemleri yemelerine rağmen kapanlardan kurtulabilir. Zehirler fareler üzerinde anında etki göstermeyip birkaç gün sonra öldürdükleri için bu gibi durumlarda farelerin oyuklar, yarıklar ve döşeme araları gibi ulaşılması güç alanlarda ölme ihtimalleri yüksektir.
  • Fare ölüsü kısa süre içerisinde kötü kokmaya başlayıp bunu etrafa yaydığı için de, fare ilaçlama işleminin ardından evin çeşitli bölgeleri sık sık kontrol edilmeli ve evdeki fare ölüleri toplanmalıdır.
  • Yapışkan fare tuzakları, farelerin ön ve arka ayaklarının tuzağa yapışmasını sağlar. Ancak bu gibi durumda fareler tuzaklardan kurtulmak için ayaklarını kemirebilirler.
  • Tutkal panolar, diğer yapışkanlı tuzaklara göre daha güçlü oldukları için fareler kurtulmak adına daha çok çabalarlar ve bu esnada gövdeleriyle başları tuzağa tamamen yapışır.
  • Ekili arazilerde farelerden kurtulmak için fare deliklerinin içine yerleştireceğiniz zehirli yemler, birkaç gün içerisinde etkisini gösterecektir. Ancak zehirlenerek ölen fareleri yiyecek hayvanlar da zehirleneceği için bu ölüleri toplamayı ihmal etmemelisiniz.
  • Öldürmeden farelerden nasıl kurtulurum diye düşünüyorsanız telli fare tuzaklarını kullanabilirsiniz.
  • Farelerin en sevdikleri yiyecekleri zehirlemeden bu tuzakların içine yerleştirebilir, yakaladığınız fareleri de ekili arazilerden ve yaşam alanlarından uzak bölgelerde serbest bırakabilirsiniz.
4- İlaçlama Firmaları
Evdeki farelerden kurtulma yollarını denemenize rağmen kesin bir sonuç elde etmeniz, farelerin hızlı üreme özelliğine sahip olmaları nedeniyle zordur. Haşere ilaçlama firmalarına başvurarak profesyonel yardım almak, farelerden kurtulma yolları arasında en iyi seçenektir. Bayer Koruma Programı üyesi Tekniktürk, bütün fare türleri üzerinde etkili Bayer ürünleri ile kesin sonuç sağlar.

Evdeki fareden nasıl kurtulurum diye düşünüyorsanız Tekniktürk’ün detaylı analizleri ve profesyonel kadrosu, fare ile mücadelede mükemmel sonuçlar sunmanın yanı sıra aynı problemle tekrar karşılaşmamanız için gerekli bilgileri ve almanız gereken önlemleri de sizinle paylaşır. Bu sayede fareden kurtulmanın yollarını bir daha asla düşünmenize gerek kalmaz.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •