/ Bilgi Merkezi / Bit Nasıl Oluşur?
Bit Nasıl Oluşur?
- 20.1.2017 18:34:00
- Makale
-
Serdar AYDEMİRGoogle+'da takip edin
Bitler Saçlarınızı Mesken Tutan Asalak Böceklerdir
Bitler, yalnızca insanların saçlarında hayatta kalabilen ve gerçek anlamda baş belası olabilen asalak türünden canlılardır. Eğer siz veya çocuğunuz bitlenme durumu ile karşı karşıya kalırsanız telaşlanmanıza gerek yok. Bitlerden kurtulmanızı sağlayacak birçok farklı yöntem bulunuyor. Biraz dertli bir süreç olduğunu kabul ediyoruz ama her adımı doğru atarak bitlerden kurtulmayı başarabilirsiniz.
Bitler, oldukça bulaşıcı fakat zararsız canlılardır. Tek zararları verdikleri kaşıntılardır. Vücut bitlerinin aksine kafa bitleri herhangi bir bulaşıcı hastalık taşımaz. Gözle görülmesi çok zor olan bitler, kafa derinizde yaşar.
Bitler Nasıl Beslenir?
Bitler, hayatta kalmak için başka bir canlıdan beslenmelidir. Ana besin kaynakları da insan kanıdır ve bunu da kafatasınızdan alırlar. Bitler uçamaz veya zıplayamaz. Sadece çok hızlı hareket edebilirler. Kendi başlarına suda hayatta kalamazlar ama eğer bitlerle birlikte suya girerseniz, saçlarınız sayesinde mutlaka hayatta kalmanın bir yolunu bulurlar. Bu yüzden bit tedavisinde su hiçbir işe yaramaz. Özel bit ilaçlarından veya bitlenme karşıtı şampuanlardan kullanmalısınız. Tedavide kullanılan bit şampuanları, normal şampuanlardan farklıdır ve saçınıza sürdükten sonra 5-7 dakika arası durulamadan beklemeniz gerekir.
Bit Nasıl Yayılır?
Bitlerin kanatları yoktur. Bu yüzden sadece sürünürler ama bu sürünmelerini çok ama çok hızlı yapabilirler. Bu da genel olarak direkt temasla bulaşmalarını oldukça kolay bir hale getirir. Aşağıda bitlerin yayılma şekillerini ve bu yayılmalar karşısında nasıl hareket etmeniz gerektiğini anlattık.
Direkt Temasla Bulaşan Bitler
Çocukların birbirleriyle sürekli temas halinde olmaları, kafalarının birbirine dokunması oldukça doğaldır. Bunu engellemenin herhangi bir yolu yoktur. Eğer sürekli olarak kafasını kaşıyan bir çocuğunuz varsa büyük ihtimalle bitlendi demektir. Bitlenmenin çarelerini araştırmanızda ve harekete geçmenizde fayda var.
Kafa bitleri, direkt olmayan şekillerde de kafanızda yaşamaya başlayabilir. Bu şekilde bitlenmelerin önüne de aşağıdaki önlemleri alarak geçebilirsiniz:
- Şapkalar, atkılar ve kasklar paylaşılmamalıdır. Hatta paylaşılan dolap rafları veya askılıklar da bitlenme durumunda bulaşıcı etmenler olarak kendilerini gösterebilir.
- Çocuğunuzun kendine ait bir tarağı olmasını sağlayın. Bütün saç aksesuarlarının çocuğunuza özel olmasına dikkat edin. Arkadaşlarından toka, tarak gibi şeyler ödünç almamaları gerektiğini söyleyin. Sizi dinleyeceklerdir çünkü onlar da bitlenmek istemiyorlar. Buna emin olabilirsiniz.
- Çocuğunuzun sürekli olarak dahil olduğu bir spor aktivitesi bulunuyorsa, kendi eşyalarını kullandığından emin olmalısınız. Arkadaşlarından çorap, havlu vb. hiçbir eşya almaması gerektiğini söyleyin.
Bitlerin Yayılması Nasıl Engellenir?
Öncelikle evinizi gereksiz kimyasal ilaçlarla doldurmanıza gerek yok. Bu kimyasal ilaçların insan sağlığına zararlı olduğunu unutmayın. Bitler, insan vücudu olmadan hayatta kalamazlar. Eğer vücudunuzdan veya kafanızdan arındırmayı başarırsanız en fazla iki gün hayatta kalabilirler.
Bitlenme Sonrası Yapmanız Gerekenler:
- Evdeki herkesin yatak çarşafları, nevresimleri, yastık kılıfları yıkanmalı ve sonrasında da yüksek ısıda en az 20 dakika kurutucuya koyulmalıdır.
- Eğer çamaşır makinesine atamayacağınız şeyler varsa, bir kuru temizlemeciye götürmenizde fayda var. Bitlenme yaşandığını da mutlaka eşyalarınızı yıkayacak kişiye söylemelisiniz.
- Tüm eşyalarınızı elektrik süpürgesiyle süpürün. Yüksek güçlü bir elektrik süpürgesi, daha iyi bir sonuç almanızı sağlayacaktır.
- Tüm saç aksesuarlarını çamaşır suyunda bekletin ve daha sonra da sıcak su ile yıkayın. Hatta kaynar suya bile koyabilirsiniz. 2 gün boyunca kullanmadığınız zaman bitler ölecektir fakat her ihtimale karşı bir dezenfeksiyon yapmanızda ya da yaptırmanızda fayda var.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65