"İlaçlama" Etiketiyle Yayınlanmış Makaleler ve Soru-Cevaplar
İnsandan insana rahatça geçen ve hayatına yeni bir başlangıç yapan bitler, çılgın bir kaşıntıya neden olur. Genellikle insan saçlarında yaşarlar ve yumurtalarını saçlara bırakarak ürerler. Gri renkteki asalak böcek türüne dahil bitler, kan emerek beslendikleri için kaşıntıya ve rahatsızlığa neden olurlar.
Kırkayak İlaçlama Hizmeti Alacaksanız Bunları da Mutlaka Bilmelisiniz
Çoğu insanın korkulu rüyası olan, aslında kendisi o kadar da korkutucu olmayan kırkayak böceği, insanları ısırmaz ve zehirli değildir. İnsanlar onu çoğunlukla çıyanla karıştırır. Çıyan, kırkayağa benzeyen böceklerden olduğu için bu hataya düşmek oldukça normaldir. Entomolog (böcek bilimci) olmadığınız sürece kimse bu hatayı yaptığınız için sizi kınamaz.
Evde Kırkayak Neden Olur? Nerelerde Yaşar?
Eklembacaklılar familyasından uzun ve ince yapılı bir böcek türü olan kırkayak, hayatını devam ettirebilmek için belirli bir nem oranına ihtiyaç duyar. Bu yüzden kırkayak böceği ile çoğunlukla rutubetli ve ıslak yerlerde karşılaşırsınız. Çok bacaklılar grubunun neredeyse 2/3’ünü oluşturan kırkayak çeşitlerinin bilinen sayısı yaklaşık 13.000’dir.
Kırkayak Zehirli bir Böcek Diye Bilinir ama Kırkayak Sokar mı?
Nemli ve karanlık ortamların gizemli böcekleri olan kırkayaklar, sanıldıklarının aksine ısırmaz ya da sokmazlar; zaten sokabilecekleri bir uzantıları da bulunmaz. Bazı özel türler zehirli olabiliyorlar; onlarla da Türkiye’de karşılaşmak için oldukça şanssız bir gününüzde olmalısınız. Peki, zehirli kırkayak zehrini nerede saklıyor? Vücudunun yanlarında bulunan zehir bezlerinde, savunmaya geçtikleri zaman bu bezleri aktifleştirerek zehir sporları saçıyorlar. “Kırkayaklar sokar mı?” sorusunun rahatlatıcı cevabını öğrendiysek şimdi biraz bu türü inceleyelim.
Tespih Böceği Neden Olur ve Nasıl Yok Edilir?
Tespih böcekleri adlarını, tehlike hissettikleri anda yusyuvarlak bir şekle bürünme özelliklerinden alırlar. Tanımadıkları, beklemedikleri bir temas sonrasında kendilerini yuvarlak şeklinde kapatıp, yuvarlanabildikleri kadar yuvarlanarak orayı terk ederler. Dahil olduğu takım “yedi çift bacaklı, kabuklu takım” olan tespih böcekleri, hem suda hem de karada yaşayabilirler. Ayrıca bu ilginç yeteneğe sahip böceklerin fosillerine 300 milyon yıl önceki dönemlerde rastlanıyor. Yani, tespih böcekleri gerçek dünyalılar!
Organik tarımda avcı böcek olarak tanınan ve kullanılan uğur böceği, üreticiler için yararlı olabilir fakat bazı türleri istilacı böcek sınıfına girer. Latince ismiyle “Harmonia axyridis” olarak bilinen Asya uğur böceği, bildiğimiz uğur böceklerinden bu yönüyle ayrılan böcek çeşitlerindendir. 7 mm uzunluğundaki Asya uğur böcekleri, sarı ve kırmızı renklerinde olabilir.
Kırkayakla Çıyan Arasındaki Fark Nedir?
Eklem bacaklılar familyasının (Athropoda) alt şubesi olan çok ayaklılar (Myriapoda) sınıfından kuzen olan çıyan ve kırkayak, birinci dereceden kuzen sayılabilirler fakat belirgin farklarla birbirinden ayrılırlar. Halkalı bir vücut formuna sahip olan kırkayak böceği, bu noktada çıyanla benzerlik gösterir.
Rutubet Böceği Nasıl Yok Edilir?
Gümüş renginde, pullarla örtülü ve böcek aleminin en gizemli böceklerinden olan rutubet böcekleri, hızlı hareket kabiliyetleri ve parlak gri renkleriyle başka bir dünyadan gelmiş gibi yaşarlar. Her ortamda rahatça yaşarlar ama onlara rutubet böceği adını veren nemli ortamlar, yavruların gelişmesi için hem çok önemli hem de çok müsaittir. Bu yüzden de yaşama alanlarını rutubetli yerlerden seçerler. Oldukça gizemlilerdir. Bu yüzden de evinizde gerçekleştirdikleri istilayı fark etmeniz uzun bir zaman alabilir. Bu süreçte hızla kalabalıklaşabilirler çünkü üreme süreçleri oldukça hızlıdır.
Rutubet böcekleri, parlak gümüş renginde, pullarla örtülü, yassı ve kanatsız bir böcektir. Onu ilk gördüğünüzde henüz yavru bir sürüngen olduğunu düşünebilirsiniz. Bu ilginç detaylarla dolu görüntüleriyle birlikte, rutubet böceklerini yaşadıkları yerler ele verir. Banyonuzda karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek olan rutubet böcekleriyle, döşeme aralıklarında veya eski kitap sayfalarında da karşılaşabilirsiniz.
Sümüklü Böcek Nasıl Yok Edilir?
İnsanlara hiçbir zararı olmayan zararsız ve zehirsiz sümüklü böcekler, hayatta kalabilmek için nemli yerlere ihtiyaç duyarlar. Salyangozların vücutlarının tamamı su ile doludur. Bu yüzden de kış aylarında donarak, yaz aylarında da kuruyarak hayatlarını kaybederler. Bahçe sahibi olanların mutlaka başını ağrıtan sümüklü böceklerden kurtulmak için uygulayabileceğiniz bazı önerilerimiz var.
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65