X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Tespih Böceği Neden Olur ve Nasıl Yok Edilir?

Tespih Böceği Neden Olur ve Nasıl Yok Edilir?

  • 2.2.2017 15:03:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Tespih Böceği Temas Ettiğiniz Anda Yusyuvarlak Olur

Tespih böcekleri adlarını, tehlike hissettikleri anda yusyuvarlak bir şekle bürünme özelliklerinden alırlar. Tanımadıkları, beklemedikleri bir temas sonrasında kendilerini yuvarlak şeklinde kapatıp, yuvarlanabildikleri kadar yuvarlanarak orayı terk ederler. Dahil olduğu takım “yedi çift bacaklı, kabuklu takım” olan tespih böcekleri, hem suda hem de karada yaşayabilirler. Ayrıca bu ilginç yeteneğe sahip böceklerin fosillerine 300 milyon yıl önceki dönemlerde rastlanıyor. Yani, tespih böcekleri gerçek dünyalılar!

Tesbih Böceği

Tespih Böcekleri Nerede Yaşar?

Tespih böcekleri bahçelerde yaşar. Rutubet böcekleriyle birlikte anabileceğimiz tespih böcekleri nemli ve rutubetli alanlarda yaşamayı severler; çünkü vücutlarında su tutamazlar. Örneğin bahçenizi suladığınız zaman hemen kendilerini göstermek gibi de bir huyları bulunuyor. Eğer dış dünyada kendilerine yaşayacak uygun bir ortam bulamıyorlarsa, hava şartları hayatta kalmaları için uygun değilse kendilerini kurtarmak için bodrum katları veya tavan aralarını seçebilirler. Bu gibi durumlarda da beslenmek için mutfağınıza girebilirler ama ne yapacağınızla ilgili kesin bir çözüm düşünmeden önce, tespih böceği istilasının boyutunu kontrol etmenizde fayda var. Ama unutmamanız gereken önemli bir bilgi de şudur: Tespih böcekleri, kapalı alanlarda ve nemsiz ortamlarda uzun süre yaşayamazlar. Evin nemli bölümlerindeki şartlar bile hayatlarını doğal döngülerinde sürdürmeleri için yeterli değildir. Evlere genel olarak kayar kapı ve camlardan girerler.

Tespih Böceğinin Yaşam Döngüsü 

Tespih böcekleri mart ve nisan ayı başta olmak üzere yıl boyunca çiftleşebilirler. Dişiler, yumurtaları kuluçkaya yine kendi vücutlarında bulunan, sıvı dolu bir kesede yatırırlar. Bu süreç 3 ile 7 hafta sürebilir. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra da, dişinin sıvı dolu kesesinde kalmaya devam ederler. Bu süreç 2 ay sürer; çünkü ancak 2 ayda kendi başlarının çaresine bakabilecek durumda gelirler. Genç tespih böcekleri, annelerinin keselerinden çıktıktan sonra genellikle bir yıl içinde cinsel olgunluğa erişirler. Yetişkin dönemlerinde de her ay çiftleşmeyi sürdürürler. Dişiler 3 yıla kadar yaşayabilir ve yaşadıkları yerin şartlarına bağlı olarak yılda iki kere 30-40 yumurtaya sahip olabilirler.

Tespih Böcekleri Ne ile Beslenir?

Ömürlerinin büyük çoğunluğunu nemli alanlarda geçirmeyi seven tespih böcekleri, dış mekanlarda ağaç kütüğü, kaya, saksı ve çöp kutularının altına gizlenirler. Organik artıkları ve çürüyen bitkileri yiyerek beslenen tespih böcekleri sıklıkla ekili alanlardaki kuru otların altında görülürler. Nemin muhafaza edilmesi için de genellikle geceleri hareket ederler.

Tespih Böcekleri Nasıl Yok Edilir? 

Tespih böcekleri ile mücadeleye girmeden önce yaşadıkları ve saklandıkları yerleri bulmanız gerekiyor. Bahçenizde yakacak odun veya kütük bulunduruyorsanız, evinizden uzakta ve yerden yüksekte muhafaza etmenizde fayda var. Ayrıca tespih böceklerinin saklanabileceği ağaç kütüğü, tahta ve taşları uzaklaştırmanız da gerekiyor. Kuru yaprak yığınlarını da toplayıp, bahçenizi düzene kavuşturmalısınız. Yağmur oluklarının tıkalı olmaması ve drenajın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi, tespih böceklerinin bahçenizde yuvarlanarak şenlik yapmasını engelleyecektir. Tespih böcekleri ile mücadele ederken kullanabileceğiniz bazı botanik ilaçları da bulunuyor ama doğru uygulamadığınız zaman bitkilerinize veya bahçelerinize zarar verebilirler. En iyisi işi uzmanına bırakmak!

Uzmanı denildiği zaman da aklınıza Tekniktürk gelmeli; çünkü “Bayer Protection Program” üyesi olan Tekniktürk, böcek ilaçlama konusunda tüm haşerelere karşı haklı galibiyetleri olan bir marka. Bahçenizde sağa sola yuvarlanan, bitkilerinize zarar veren ve bir türlü huzura ermenize izin vermeyen tespih böcekleriyle Tekniktürk ilgilenirken, siz bahçenize ne ekeceğinizi düşünmeye başlayabilirsiniz.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •