/ Bilgi Merkezi / Karıncalardan Kurtulmanın Yolları Nelerdir?
Karıncalardan Kurtulmanın Yolları Nelerdir?
- 15.8.2014 12:43:00
- Makale
-
Serdar AYDEMİRGoogle+'da takip edin
Karıncaları Evden Uzak Tutmanın Yolları...
Evimize dadanan karıncalar özellikle yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, evimizdeki faaliyetlerini iyice arttırırlar. Eğer erken müdahale edilmezse sayıları o kadar çok artar ki, mutfaktaki tüm gıda maddelerinden birer parça alıp giderler. Karıncalardan kurtulmanın yolları üzerinde durmadan önce, onların yaşamlarını ve özelliklerini iyi tanımak mücadeleye 1-0 önde başlamak anlamına gelecektir.
Karıncalar sosyal böceklerdir
İş birliği içinde, birbirlerine karışmış bir şekilde birlikte yaşarlar. Kolonilerin sayısı, türlere göre, yüzlerce karıncadan milyonlarca karıncaya kadar değişiklik gösterir. Her koloni içinde, her biri özel fonksiyona sahip farklı tipte karıncalar bulunur. Tüm karınca kolonilerinde, asıl rolü yumurtlamak olan bir veya daha fazla kraliçe vardır.
Yumurtalardan beyaz, kurtçuk benzeri larvalar çıkar ve bunlar daha sonra yetişkin “işçi” karıncalara dönüşürler. İşçiler, kraliçeleri ve büyümekte olan yavruları beslerler ve bakımlarını üstlenirler ve de genellikle koloniden uzak mesafelerde su ile yiyecek aramaya giderler. Karıncalar, işçi karıncaların yiyecek ile yuvaları arasında takip ettikleri görünmeyen koku izleri bırakırlar. Birçok türde karıncaların izi, yuvalarının bulunduğu veya dışarıdan içeri girdikleri yere geri dönmelerini sağlayacak kadar belirgindir.
Binalar, karıncalar için birçok ideal saklanma ve yuva yapma yerini barındırır
Tercih edilen yerler, duvarların, dolapların ve cihazların arasındaki alanlar, pencere ve kapı çerçevelerini arkası ve zeminlerin ve beton kaplamaların altıdır. Bu alanların çoğu gizlenmiş olduğundan, bunların kesin yerini saptamak zordur.
Evin içinde fark edilen karıncaların yuvası, muhtemelen dışarıdadır. Dışarıdan eve nereden girdiklerini belirlemek için, karıncaları takip edebilirsiniz. Ve eve girdikleri nokta, pencere eşiği, giriş kapısının altı veya dış kaplamanın tesis duvarıyla buluştuğu yer olacaktır. Karıncalar genellikle hatlardan ve köşelerden bir yol takip ederek ilerlerler. İçeride ve dışarıda karıncaların izini takip ederken, özellikle çatlaklara, aralıklara, süpürgelik köşelerine, halı döşemesinin kenarlarının altındaki birleşme şeridine, harç ek yerlerine, temel - kaplama ara yüzüne vs. bakın. Yuva genellikle tümsekle veya karınca tepesiyle belirginleşmiş olarak toprağın içinde bulunur. Bazen de yuva, malç, çakıl, taş, peyzaj keresteleri, kaldırım altında veya binanın temel duvarını birleştiren çim kenarının altında yer alır. Bazı karınca türleri, nemle hasar görmüş dış kaplamanın veya ahşap kerestenin arka tarafını tercih ederler. Dışarıdaki karınca kolonisinin yerini belirlemek biraz sabır gerektirse de, karınca izlerini gördüğünüz yere sprey sıkarsanız karıncalardan kurtulmak adına daha hızlı ve kalıcı bir sonuç alırsınız.
Karıncaların içerideki veya dışarıdaki gizli yuvalarını ortaya çıkarmak için, karıncaları baştan çıkarmanın bir yolu da, onları gözlediğiniz yerin yakınına, küçük bir kartın üzerinde birkaç damla bal veya reçel koymaktır. Karıncalar beslendikten sonra yuvalarına geri döneceklerdir.
Karıncalar yuvalarını, hem binaların içinde hem de dışında birçok farklı yerde yaparlar. İçeride yuva kuran türler veya yiyecek ya da nem için içeri giren türler, kontrol etmesi en zorlu olanlardır.
Karıncaların Evinizi İstila Etmesinin 3 Nedeni
Bu küçük dev yaratıklar, geniş yerleşim alanlarına yayılan koloniler oluşturabilirler. Bu nedenle, evinizi bunlardan korumanın zaruri olduğu kesindir! Karıncaları evinize çeken birçok farklı neden mevcuttur. En önemli üç neden ise yiyecek, nem ve bitkilerdir.
Yiyecek:
Eminim ki karıncaların şekerli yiyeceklere çok düşkün olması şaşırtıcı bir şey değildir. Bu nedenle, yerlerde şekerli yiyeceklerin ve diğer yiyecek maddelerinin bulunmaması ve temiz tutulması çok önemlidir. Bu, özellikle mutfakta çok önemlidir ve evinizi karıncalar için çekici kılmayı önlemenin en temel yollarından da biridir. Benzer şekilde çöp kovalarının ağızları her zaman kapalı tutulmalıdır ve çöpler sık sık dışarı çıkarılıp dökülmelidir. Bu iki alışkanlık, karıncaları evinizden uzak tutmada büyük bir etki yaratabilir.
Nem:
Karıncaların çoğu tatlı yiyecekleri ve diğer böcekleri yemekten hoşlansa da, bazıları aynı zamanda yuvalarını yapmak için ahşap çiğneyebilirler. Karıncılar, iş yuvalarını yapmaya gelince, nemi ve çürümüş ağaçları veya devrilmiş ağaçları severler. Bu nedenle, karıncılar yuva yapmak için kendilerine iyi bir yer ararlarken de evleri hedef alırlar.
Bitkiler:
Evinizin yakınındaki bitkiler karıncaların kolaylıkla içeri girmesine olanak sağlarlar. Çünkü karıncalar ve böcekler, bitkileri evinize girmek için bir köprü olarak kullanabilirler. Aynı zamanda evinizin yanındaki bitkiler, nemi evin dış cepe kaplaması içinde tutarlar ve bildiğimiz gibi karıncalar nemli ahşabı severler. Dolayısıyla bitkiler mümkün olduğu kadar evden uzakta olmalıdırlar. En iyi sonucu almak için, toprak ile evinizin ahşap yapıları arasında bir sınır oluşturun.
Korunma, karıncaları yönetmenin en iyi yollarından biridir ancak kendin yap teknikleri her zaman işe yaramayacaktır. Bu usta karıncılara karşı en iyi savunma, kapsamlı bir haşere kontrol planıdır. Siz de en iyi korunma ve bilimsel bir hizmet için, “Bayer Koruma Programı” üyesi Tekniktürk’ü arayabilir ve karıncaların evinizde bulunma amaçlarına uygun olarak, teknisyenlerimizin probleminizi özel olarak ele almasına izin verebilirsiniz.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65