/ Bilgi Merkezi / Tehlikeli ve Karizmatik: Tarantula Örümceği
Tehlikeli ve Karizmatik: Tarantula Örümceği
- 22.8.2016 12:22:00
- Makale
-
Serdar AYDEMİRGoogle+'da takip edin
Dünyanın En Ünlü Örümceği
Bazı türleri 10 cm’yi bulabilen tarantulalar, uzun tüylü bacakları ve ürkütücü görüntüleri ile dünyanın en korku duyulan canlıları arasında yer alırlar. Karadul örümceği gibi büyük üne sahip tarantula örümceği, zehirli olsa da aslında zehirleri bir arınınkinden çok daha etkili değildir. Evet, zehirleri çok güçlü ama bu güçlü yanlarını avlarını yakalamak için kullanırlar; insanları huzursuz etmek için değil. Nadiren insanlar için tehlike arz eden bu karizmatik örümcekler nerelerde yaşar, ne yer, ne içerler? İşte avları üzerinde pek güçlü, zehirli örümcek türleri arasında en çok korku uyandıran tarantula örümceğinin özellikleri:
Aynada Kendini Görmelisin
Tarantula deyip geçmemek lazım. Bu karizmatik örümceğin yerküremizde yaklaşık 850 türü bulunmaktadır. Diğer örümcekler gibi 8 bacakları vardır. Türlerine göre büyüklükleri 2 cm’den 10 cm’e kadar değişiklik gösterebilir. Bazı tarantulaların bacakları ise 20 cm uzunluğunda bile olup, haşereler arasında bacak güzeli yarışması yapılsa kesin birinci seçilirler.
Genellikle kahverengi tonlarına sahip renkleri vardır ama mavimsi renkli olanlar da yok değildir. E, bu kadar farklı türe renk çemberi mi dayanır?
Doğumdan Ölüme Bir Tarantulanın Yaşamı
Başta Güney Amerika olmak üzere, dünyanın farklı bölgelerinde yaşamlarını sürdüren tarantulalar, türlerine göre tropikal ve çöl iklimlerinde var olabilmektedirler.
Erkek tarantulaların ömürleri 4-7 yılken, dişi tarantulalar 20-25 yıl yaşayabilme kapasitesine sahiptir. Bir seferde binlerce yumurta bırakabilen tarantulaların yumurtalarından çıkan yavrular, yaklaşık 10 ay içerisinde olgunlaşıp, yetişkin bir tarantula olarak hayatlarına devam ederler.
Çiftleşmeleri de enteresandır. Çiftleşmeye hazır hale gelen yetişkin tarantulalar, öndeki iki elleri ile davul çalar gibi yere vururlar ve bu şekilde titreşim gönderirler. Birinin gönderdiği titreşime karşı taraf da aynı şekilde cevap verirse, yani birbirlerinden “elektrik” alırlarsa da buluşup çiftleşmeleri gerçekleşir.
Menüde Neler Var?
Tüm örümcek türlerinde olduğu gibi tarantulalar da böceklerle beslenirler. Fakat zehirleri avları üzerinde çok güçlü olması nedeniyle kurbağa, fare, kertenkele, hatta yılan gibi canlıları bile öldürüp yiyebilirler. Diğer örümcekler gibi avlarını zehirledikten sonra emerek yerler. Tarantulaları diğer örümceklerden ayıran şey ise, ağ yapmadan avlarını pusu kurup avlayarak yemeleridir.
En Büyük Düşmanları: Peptis Yaban Arıları
Tarantulalara şu dünyada gün yüzü göstermeyen tek canlı peptis adı verilen yaban arılarıdır. Bu yaban arılarının özelliği, tarantulaların vücutlarını kullanarak üreme sağlamalarıdır. Nasıl yani? Peptislerin üremeleri için tarantula bulmaları şart, başka yolu yoktur diyebiliriz. Peptisler üreme zamanları geldiğinde tarantula bulup, yumurtalarını tarantulanın içine koyarlar. Bu dönemde de haliyle peptis ve tarantula arasında büyük bir savaş yaşanır. Fakat bu savaşın galibi genellikle yaban arıları olur; çünkü tarantulaların dillere destan zehirleri maalesef yaban arıları üzerinde etkili değildir. Yaban arısı tarantulayı iğnesi ile sokar ve sersemletir. Daha sonra da hazır sersemlemişken tarantulayı kazdıkları toprağa gömer ve karınlarında açtıkları deliğe 1 tane yumurta bırakırlar. Yumurtadan çıkan yavru için tarantula karnı hem besin hem de yuvadır. Yaban arısı üreme döneminde her 15-20 yumurtası için bu sayıda tarantulayı neredeyse diri diri toprağa gömer.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65