/ Bilgi Merkezi / Eve Fare Girmemesi için Ne Yapılır?
Eve Fare Girmemesi için Ne Yapılır?
- 25.4.2016 18:38:00
- Makale
-
Serdar AYDEMİRGoogle+'da takip edin
Evinizde Fare Gördüyseniz Ciddi Bir İstila Olabilir
Tarla faresi, çöl faresi, kör fare gibi fare çeşitleri daha çok yaban hayata uyum sağladıkları için ekili arazi, fidanlık, sera gibi alanlarda yaşarken; fındık faresi, lağım faresi, çatı faresi gibi fare türleri de evlerde ve insanların yaşam alanlarına yakın bölgelerde yuvalanırlar. Herhangi bir eve yerleşen fareler, toplu halde yaşadıkları ve kısa sürede hızla çoğalabildikleri için fare istilası kaçınılmazdır. Fare ısırması ve fare kemirmesi ile besin maddelerini kullanılamaz hale getirdikleri gibi kıyafetleri, mobilyaları ve kabloları da kullanılamaz hale getirirler.
Farelerin zararlarının diğer boyutu da fare idrarı ve fare pisliği ile ölümcül hastalıklar bulaştırabilmeleridir. Farelerin üzerlerinde yaşayan parazitler de insanlara ve ev hayvanlarına geçerek hastalıkların salgın haline gelmesine neden olurlar. Bu nedenle eve fare girmesi, ciddiye alınması gereken bir problemdir. O yüzden önlem almak için farelerin en sevdikleri yiyecekler ve farelerin yaşam alanı konuları hakkında bilgi sahibi olmalı, farelerden korunma yollarını da mutlaka uygulamalısınız.
Fareler En Çok Neyi Sever?
- Farelerin sevdikleri yiyeceklerin başında çikolata ve kaşar peyniri gelse de; tahıllar, kuru yemişler, et ve birçok ürün de bu listede kendine yer bulmaktadır.
- Çok güçlü dişleri sayesinde hemen her şeyi kemirebildikleri için; aç kaldıklarında mobilyalara, kıyafetlere, kapı kenarlarına ya da elektronik cihazların kablolarına zarar verebilirler.
Eve Fare Girmemesi İçin Ne Yapmalıyım?
- Farelerin evinize girmesi için en uygun alanlar, kapı altları, pencere kenarları, döşeme ve çatı arası gibi alanlardır.
- Bu alanlardaki açıklıkları silikon, çimento, alçı, metal gibi malzemelerle kapatmak, eve fare girdi cümlesini kurmamanıza yardımcı olacaktır.
- Pencerelerinizle ya da çatınızla temas eden ya da bu bölgelere çok yakın olan ağaç dallarını budamak, çok iyi tırmanıcı olan farelerin bu dalları kullanarak evinize sızmasını engeller.
- Kapı altı, pencere kenarı, mutfak, dolaplarının altı, garaj, bodrum, çatı arası gibi bölgelere defne yaprağı, nane yaprağı, nane yağı ve çay ağacı yağı koymak, fareleri evden uzak tutma yolları arasında yer alır. Çünkü bu ürünler, doğal fare kaçırıcılardır.
- Fareler yaşam alanı olarak genellikle kirli ve dağınık ortamları seçerler. Evinizin temiz ve düzenli olması, fare ile mücadelede en önemli kurallardan biridir. Dökülen kırıntıların hemen toplanması, su birikintilerinin kurutulması, farelerin ilgisinin evinize yönelmesini önleyebilir.
- Farelerin özellikle mutfağınızı istila etmelerinin sebebi, hemen hemen her şeyi yiyebiliyor olmalarındandır. Açıkta bırakılan bütün gıda maddelerini kemirerek ve ısırarak tüketebildikleri için besin kaynaklarını kapalı kaplarda muhafaza etmelisiniz.
- Yemeklerden kalan artıklar da fareler için mükemmel besin kaynaklarıdır. Bu nedenle çöplerinizin ağzını mühürlemeli ve mutlaka dışarıdaki çöp kutularına bırakmayı alışkanlık edinmelisiniz.
- Garaj, bodrum, çatı arası gibi alanlar genellikle pis ve dağınıktırlar. Bu bölgelerin temiz ve düzenli tutulması, fare yuvası olması muhtemel alanların sayısını azaltacaktır.
Fare Yakalamak İçin Ne Yapılmalı?
- Farelerin doğal düşmanları kediler olduğu için bir kedi sahiplenmek, eve fare girmesini önleme ve fare yakalama konusunda yardımcı olacaktır.
- Fare ısırması ve fare kemirmesi ile gıda maddeleri kullanılamaz hale geldiği gibi, fare idrarı ve fare pisliğiyle de hastalıklar bulaşabilir. Bu nedenle eğer evinizin etrafında fare varsa istasyon ve kapanları değerlendirmelisiniz.
- Fare istasyonu ve fare kapanına, eczanelerden ve zirai ürünlerin satıldığı dükkanlardan alacağınız fare zehirlerini süreceğiniz yemleri yerleştirerek fare istilasından korunabilirsiniz.
- Farelerden kurtulma yolları arasında yer alan telli fare kapanı da fareyi öldürmeden yakalamak için değerlendirilebilir. Bu kapana yakalanan fareleri yaşam alanlarından uzak bir bölgede serbest bırakabilirsiniz.
- Dolap altları, mutfak, kapı kenarları gibi alanlara yerleştireceğiniz tutkal panolar, farelerin hem ayakları hem de gövdeleri ile yapışmalarını ve hareketsiz kalmalarını sağlayacaktır.
Profesyonel Çözüm
Fareden nasıl kurtulurum sorusunun en doğru cevabı, bir fare ilaçlama firmasına başvurmaktır. Bayer Koruma Programı üyesi olan Tekniktürk, fare nasıl yok edilir sorusuna kesin cevaplar sunar. Sadece Bayer ürünleri kullanarak 15 gün ile 1 ay arasında kesin sonuçlar almanızı sağlayan Tekniktürk ile fareden kurtulma yollarını bir daha araştırmanıza gerek kalmaz. Ayrıca eve fare girmesini önlemek için yapmanız gerekenler de Tekniktürk’ün uzman kadrosu tarafından anlatılır ve önlemler almanız sağlanır.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65