/ Bilgi Merkezi / Karınca Yuvasını Nerelere ve Nasıl Yapar?
Karınca Yuvasını Nerelere ve Nasıl Yapar?
- 12.4.2016 17:45:00
- Makale
-
Serdar AYDEMİRGoogle+'da takip edin
Birkaç Karınca Gördüyseniz Mutlaka Başka Karıncalar da Vardır!
Evlerimizde veya ofislerimizde gördüğümüz birkaç karınca, gözümüzle göremediğimiz yerlerde bir ya da birkaç karınca yuvasının varlığının göstergesi olabilir. Çünkü karıncalar koloniler halinde yaşarlar.
Peki, karıncalar yuvasını nerelere yapar? Duvar çatlakları veya boşlukları, çürümüş pervazlar ve kapı girişlerinin içlerindeki küçük ve karmaşık tüneller karınca yuvalarının konuşlandığı yerlerdir.
“Karıncalar nasıl yuva yapar?” sorusunu karınca kolonilerinin yapılarını inceleyerek cevaplayabiliriz. Her karınca kolonisinde bir tane kraliçe karınca, asker ya da izci karıncalar ve kraliçe karıncayla çiftleşerek koloniyi büyütme görevi üstlenmiş erkek karıncalar bulunur. Kraliçe karınca, diğer karıncalara göre daha fazla gelişmiştir ve görevi üreyip koloninin devamını sağlamaktır.
Daha çok mutfaklarda görülen karıncalar, izci (asker) karıncalardır ve görevleri yiyecek aramaktır. Eğer evinizde ve ofisinizde yiyeceklere kolay bir şekilde ulaşıyorlarsa, burayı ziyafet mekânı olarak kolonilerine haber vermek ve buradan yuvalarına yiyecek taşımakla görevlidirler. Asker karıncalar kendi aralarında iş bölümü yaparlar. Bir grup asker karınca yiyecek bulmak için yuvayı terk ederken diğer grup koloniyi/yuvayı korumak için erkek karıncalarla kraliçe karıncanın yanında kalır.
Karınca Yuvası Nasıl Yapılır?
Karıncaların çoğu yuvalarını evlerin ya da ofislerinin dışında bir yerlere yapar; evleri/ofisleri yiyecek bulma mekânı olarak kullanırlar. Karınca türleri çeşitlidir ama evinizde ahşap yüzeyler ve karıncalar çoksa, bu karıncalar marangoz karıncalardır. Marangoz karıncalar, çürümüş, hasarlı, nemli ve çatlak ahşap yüzeylerin içine yuva yaparlar.
Evlerin çevresinde yuva kuran karıncalar, inşaatlardaki beton döşemelerin kenarlarında da yuvalanabilirler. Evlerde ya da dışarıda bulunan çatlak beton zeminler, karıncaların saklanması için ideal yerlerdir.
Karınca türleri arasında yer alan firavun karıncalar, nadiren dışarıda bulunur, genellikle kapalı yerlerde mutfak dolaplarının ve tezgâhlarının altlarına/arkalarına yuva yaparlar.
Şartlara Uyum Sağlamada Ustalar
Karıncalar, mevsim ve çevre koşullarına göre yuvalarını yaparlar. Toprak altları, ağaç kökleri, taş dipleri, hatta bazen ağaçların üstleri bile onlar için yuva olabilir. Toprağın alt kısmı üst kısmına göre daha sıcaktır ve bu yüzden karıncalar soğuk havalarda yuvalarını toprağın 6 metre derinine bile yapabilirler.
Karınca yuvaları gerçek bir ustalıkla yapılır. Birden fazla tünellerle yuvalar arasında geçiş sağlanır. Giriş koridorları ve U şeklindeki boru hatları gibi kanallarla yuvalarının arasında geçiş sağlamayı beceren karıncalar, evinizdeki küçük bir duvar çatlağının arkasını, ustalıkla tasarlanmış bir mimari yapıya benzetmiş olabilirler. Toprağın altında yaptıkları bu girift yapıdaki koridorlar ise suların buralarda birikmesi ve yuvanın içine girmesini engelleme amacıyla oluşturulmuştur.
Karıncalardan Kurtulmak Çok Kolay Bir İş Değil
Evdeki karıncalara çözüm için birçok yöntem bulunsa da, gördüğünüz gibi önemli olan yuvalarını bulup yok etmektir. “Karınca nasıl yok edilir?” sorusunun en net cevabı ise elbette ilaçlamadır. Böcek ilaçlama firmalarının birçoğu karınca ilaçlama hizmeti de vermektedir fakat kullanılan ilaçla yöntemin karıncalar için özel olmasına dikkat etmelisiniz. Haşere ilaçlama konusunda uzman olan Tekniktürk, Bayer’in yeni ürünü Maxforce Quantum Karınca Yemi ile karıncaların zehri kursaklarında yuvalarına götürmelerini ve tüm koloninin bir anda yok olmasını sağlar. Bu sayede gözünüzle göremediğiniz yerlerde karıncalar yuvalanmış mı, ürüyorlar mı, tüneller kazıp evinizi istila planı mı yapıyorlar gibi endişelerinizden kesin bir şekilde kurtulmuş olursunuz.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65