/ Bilgi Merkezi / Canlı Hayvan Yakalama Kapanları ve Kafesleri
Canlı Hayvan Yakalama Kapanları ve Kafesleri
- 1.4.2014 00:00:00
- Makale
-
Zerrin ÖZTÜRKGoogle+'da takip edin
Canlı Hayvan Yakalama Kapanları dünyadaki gelişmiş ülkelerde kullanılan ekipmanlardır.
“Canlı Hayvan Yakalama Kapanları” dünyadaki gelişmiş ülkelerde sistemli ve eğitimli kadrolar ile kullanılan ve başarısı onaylanmış, çözüme yönelik “Yakala – Kısırlaştır – Aşıla – Yaşat” prensibine uygun ekipmanlardır. Özel olarak atölyemizde imal edilen “Canlı Hayvan Yakalama Kapanları” hem dünyadaki örnekleri incelenerek, hem de hedef hayvanın yaşam alışkanlıkları ve tercihleri izlenerek tasarlanmış, saha denemeleriyle ve kullanıcı görüşleriyle de geliştirilmiştir.
Yakalama kapanları başlıca; kedi yakalama, köpek yakalama, yılan yakalama, sincap yakalama, serçe yakalama, güvercin yakalama, fare yakalama kapanları olarak, toplum ve çevre sağlığını olumsuz etkileyen belli başlı hayvanlar için planlanmıştır ve kullanılmaktadır.
Canlı Hayvan Yakalama Kapanlarının Özellikleri:
- Kapanlar iyi bir gözlemle ve tarifine uygun kullanıldığında, güvenli yakalamadaki başarı oranı çok yüksektir.
- Sağlamlığı, mekanizma özellikleri ve katlanır özelliği ile uzun yıllar saklayıp kullanılacağı için ekonomiktir.
- Kaynak ve puntoları ile çalışma mekanizması, yakalanan hayvana zarar vermeyecek şekilde iyi bir işçilik ile imal edilmiştir.
- Kuduz mücadelesi veya bulaşıcı hastalıkların kontrolünde sorun yaratmadan ve risksiz yakalama imkânı verir.
- Çalışma mekanizması son derece kolay ve pratiktir.
- Açık ve kapalı alanda kullanıma uygundur.
- Canlı yakalama kapanlarının en önemli özelliği ise, toplum ve özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etki yaratmamasıdır. Hayvanlarda da korku yaratmaz.
Canlı Yakalama Kapanlarını Kimler Kullanır?
Ekipmanlar hem kurumlar hem de bireyler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
- Belediyeler, başıboş hayvanları yakalarken yaptığı çalışmalarda, özellikle kedi yakalama ve köpek yakalama kapanlarından yararlanmaktadır. Aynı zamanda belediyelerin yanında Çevre Bakanlığı birimleri tarafından da yaban hayatı koruma çalışmaları kapsamında, kuduz ve hastalık kontrollerinde de risksiz yakalamaya olanak tanıdığı için, tercih edilmektedir.
- Fabrikalar, üretim tesisleri, gıda firmaları vb. kuruluşlar, işletmelerinde hijyenik ortamı ve ürün güvenliğini bozan, HACCP ve gıda güvenliğine uygun imalatı riske atan kuş, serçe, güvercin, kedi gibi doğal ortamda kalması, fakat üretim alanlarında bulunmaması gereken canlıları, bu yolla güvenli olarak yakalamaktadır.
- Oteller, siteler, askeri birimler vb. kuruluşlar ise bulundukları alan ve çevresel koşullara bağlı olarak, özellikle etraftaki su kaynakları ve beslenme kaynaklarını tercih eden hayvanlar için köpek yakalama, yılan yakalama gibi ekipmanları tercih etmektedir.
- Tarım alanlarında ürüne musallat olan sincap ve kuşlar için de, sincap yakalama ve kuş yakalama kapanları üreticiler tarafından kullanılmaktadır.
- Hayvanseverler ve bireyler, kişisel olarak yakalayamadıkları, kısırlaştırmak ve yaşatmak istedikleri hayvanları güvenli olarak yakalamak için kullanmaktadır.
Başarılı Bir Yakalama Nasıl Olmalıdır?
Hem hayvanlara zarar vermeden, hem de korkutmadan yapılacak başarılı bir yakalama için iyi bir gözlem yaparak hayvanların:
- Nereden geldiklerini,
- Nerede beslendiklerini,
- Dinlenme noktalarını tespit etmek gerekir.
Örneğin, yakınınızdaki bir dere yatağının veya ormanlık alanın mevcudiyeti, hayvanların güvenlik kulübesi yanında veya site çevresinde beslenme kaynaklarına ulaşabilme kolaylığı, çöplerin toplanma şekli ve bekletilme koşulları, yakında barındığı bir inşaat alanının mevcudiyeti gibi durumlar mutlaka incelenmelidir. İyi bir gözlem ve araştırmadan sonra yakalama kapanının içine, yakalanması istenen hayvanın tercih edeceği yem seçilmelidir. Gerekirse ön yemleme yapılmalıdır. Yakalama çalışması için ideal zaman, sabahın erken saatleridir veya dinlenme dışında hareketli oldukları zamanlardır. Eğer birden fazla hayvan için ve değişik bölgelerde yakalama hedefleniyorsa, buna uygun olarak birkaç ekipman kullanılarak çalışma yapılmalıdır. Yakalanmak istenen hayvan saldırgansa veya çok korkmuşsa, yine ön yemleme yapılarak kapandaki ana yeme ulaşması sağlanmalıdır.
Yakalama Öncesi İçin Önerilerimiz
Yakalama öncesinde, yakalanan hayvanı bekletmek için “Canlı Hayvan Taşıma Kafesi” edinmek pratiklik sağlayacaktır. Yine yakalama öncesinde, bağlı bulunulan semtteki hayvan barınağı ve veterinerler ile bağlantı içerisinde olmak ve yakalanan hayvanı resmi prosedürler dâhilinde teslim ederek takip etmek uygun olacaktır.
Yakalama Sonrası İçin Önerilerimiz
Yakalanan hayvanı uzun süre kapanda bekletmeden tahliye etmenizi, kısırlaştırma veya aşılama yaparak ya da tedavi ederek yine kendi ortamına bırakmanızı öneririz. Çünkü uzun süre Canlı Yakalama Kafesi içinde kalan hayvan, çıkmak için hamle yaparak kendi canını yakacaktır. Bunu da istemeyiz. Hayvanların kendi ortamlarına gerekli tedavilerinin yapıldıktan sonra bırakılması ise, mücadelenin başarısı için önemli bir koşuldur. Çünkü doğada bir hayvanı alıp başka bir bölgeye bıraktığınızda, ilk yeri sahiplenen başka hayvanlar da olacak ve o bölgeye yerleşecektir. Oysa yakalayıp tedavisini yaptığınız, kısırlaştırarak saldırganlığını ortadan kaldırdığınız veya aşıları ile parazitlere karşı koruduğunuz başıboş bir hayvan, sizin dostunuz olacaktır.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65