/ Bilgi Merkezi / Tahta Kurdu Nasıl Olur? İşaretleri Nelerdir?
Tahta Kurdu Nasıl Olur? İşaretleri Nelerdir?
- 24.1.2017 17:55:00
- Makale
-
Erhan ÖZDEMİRGoogle+'da takip edin
Tahta Kurtları Size Kötü Sürprizler Hazırlayabilir
Bu işte bir bit yeniği var dediğiniz durumlardaki “bit yeniği” tam olarak tahta kurdunun kendisidir. Tos böceğigiller ailesinden bir böcek olan tahta kurdu, zararlı bir böcektir. Hem sinirinizi bozar hem de eşyalarınıza zarar verir. Değerli ahşap eşyalarınızın içten içe çürüdüğüne şahit oluşunuz tahta kurunun yapmış olduğu tatsız bir sürpriz olur.Tahta Kurdu Nedir?
“Tahta biti”, “Ağaç kurdu”, “Odun kurdu”, “Kitap kurdu” ve “Mobilya böceği” gibi farklı isimlere sahip olan tahta kurtlarını tanımak kolaydır. Çünkü yetişkinlerin kırmızı ile siyah karışımı bir rengi vardır. İlk bakışta kahverengiyi andırırlar. Bacakları kirli sarı renkli, ince ve kısa kıllarla kaplı olan tahta kurtlarının vücut uzunlukları 2,5 ile 5 mm arasında değişkenlik gösterir.Ne Zaman ve Nerede Yaşarlar?
Tahta kurtları, çoğunlukla serin ve rutubetli iklim şartlarında görülür. Neredeyse tüm ağaç ve malzemeye saldırabilen böceklerin en kötü huyları, verdikleri zararın fark edilmesinin uzun sürmesidir.Çiftleşme sonrası dişiler odunların çatlak ve yarıklarına, pürüzlü yüzeylere ve kendilerinin çıkış delikleri içine yumurtalarını bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar da kısa bir süre yer değiştirip, en uygun yeri bulunca odunun içine girerler. Larvalar, 4-5 hafta kendilerine buldukları yerde afiyetle beslenebilirler. Ayrıca yetişkin dişinin yumurtanın üzerine koyduğu bir madde, odun dokusunda ayrışmaları meydana getirir. Yani, bu madde ile yavruları için yol ve yuva oluşmasını sağlar. Rutubetli veya kısmen çürümüş odunlar, tahta kurtları için çok çekicidir.
Tahta Kurdu Nasıl Gelişir?
Larvalar 7 mm boyunda, sarı veya beyaz renktedir. “C” şeklinde bir vücutları olur ve çeneleri vücutlarına göre daha koyu renktedir. Gelişebilmeleri için %60 nem ve 22 ile 23 derece arası sıcaklık gerekir. Yetişkinlerin ortaya çıkması, 2 yıldan daha uzun sürebilir. Larvalar tamamen geliştikten sonra, odunun içinde muntazam delikler açar. Böceklerin iç organlarının geliştiği uyku dönemi olan pupa dönemi de genellikle bu dönemde başlar ve 4-8 hafta sürer. Odunu terk eden tahta kurtları, 4 hafta yaşar. Dişilerin üzerinde yapılan incelemeler sonucunda tek seferde 100 tane yumurta bırakabildikleri ortaya çıkmıştır.Tahta Kurduna Dair İşaretler Nelerdir?
Tahta kurtlarının zarar verebileceği eşya sayısı oldukça fazladır. Aşağıdaki işaretler, tahta kurdu istilasına uğradığınızın kanıtıdır:- Yeni oluşmuş, keskin kenarlı, yuvarlak veya oval şekildeki delikler. Bu delikler temiz ve pürüzsüz olur.
- Ahşaplarda oluşan tüneller. (Bu izleri bulmak biraz zorlayıcı olabilir.)
- Tahta kurtları malzemelerinizi oydukları zaman ortaya bir toz çıkar. Tozun normal oluşan tozdan farkı, bir ahşap tozu olmasıdır.
- Döşeme tahtalarında hasar ve bozulma.
- Parçalanan ahşap eşyalar.
- Ölü böcekler. (Genel olarak istilanın yaşandığı eşya veya bölgeye yakın yerlerde karşınıza çıkarlar.)
- Tahta kurtları (Evinizde yetişkin bir tahta kurdu buluyorsanız, istila olup olmadığını sorgulamayın, hemen harekete geçin.)
- Yumurtalar (Yumurtaların boyutları farklılık gösterebilir. Gözle görülmesi oldukça zordur ama bazı durumlarda tahta kurdu yumurtası ile karşılaşabilirsiniz.)
Tahta Kurtlarıyla Mücadele
Evinizi istila ettiğini çok geç anlayacağınız tahta kurtlarıyla mücadelenizde, içiniz rahat bir şekilde çözüme ulaşmak ve sonrasında da “acaba mobilyalarımın içinde tahta kurtları yaşıyor mu?” diye merak etmeden hayatınıza devam etmek için profesyonel bir çözüm ortağına ihtiyacınız var. İşte tam bu noktada Tekniktürk devreye girebilir. Bayer Protection Program üyesi Tekniktürk, gizli gizli mobilyalarınızı kemiren ve kendilerine bir hayat oluşturan tahta kurtlarından kurtulmanız için hızlı ve kesin çözümler sunar. Profesyonel böcek ilaçlama firması olarak Tekniktürk’e güvenebilir, mobilyalarınızın içinde tahta kurtlarının saltanatını sona erdirebilirsiniz.ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65