/ Bilgi Merkezi / Un Böceği ve Un Böceğiyle Mücadele Yöntemleri
Un Böceği ve Un Böceğiyle Mücadele Yöntemleri
- 21.12.2016 17:09:00
- Makale
-
Erhan ÖZDEMİRGoogle+'da takip edin
Un Böcekleri Tahıl ve Unlara Dadanarak Yiyeceklerinizi Mahveder
Un böcekleri iki farklı türde karşımıza çıkar ve bu iki farklı çeşit sürekli olarak birbirleriyle karıştırılır. Üstelik boyutları da oldukça küçük olduğu için ancak büyüteçle belli olur. Aralarındaki fark, antenleri incelenerek belirlenir. Yetişkinlerin boyutu 3-4 mm’yi geçmez. Kırmızıya yakın kahverenginde olurlar.
Un Böceğinin Türleri
- Kafası karışık un böceği
- Siyah un böceği
- Geniş boynuzlu un böceği
- İnce boynuzlu un böceği
- Depresif un böceği
- Küçük gözlü un böceği
- Uzun kafalı un böceği
- Kırmızı un böceği
Beslenme Alışkanlıkları ve Davranışları
Un böcekleri genel olarak tahıl ve un ile beslenir. Depolanmış ürünlerin en yaygın istilacıları olarak bilinirler. Bu tarz ürünlerdeki en önemli haşere özelliğini taşırlar. Un böcekleri, marketlerde ve evlerde yaşar. Aynı zamanda un böceklerinin imalathane ve fabrika gibi yerleri de istila ettiği görülür.
Kimi uzmanlar kafası karışık un böceğinin adının, diğer un böcekleriyle karıştırılmasından dolayı aldığı düşünülür. Genel olarak Afrika’da yaşayan bu böcek türü, dünyanın birçok yerinde en çok karşılaşılan depo ve tahıl istilacısı olarak tanınır. Kanatları olmasına rağmen uçamayan un böceğinin oldukça ünlü bir böcek olduğunu kabul etmeniz gerekiyor.
Un Böceğinin Üremesi
Un böcekleri kepekli tahıllara saldırmazlar. Dişi un böceği yumurtalarını direkt olarak un, tahıl, kuru evcil hayvan mamaları veya benzer ürünlere bırakırlar. Dişiler, beslendikleri yiyeceklere günde birkaç tane yumurta bırakabilme kapasitesine sahiplerdir. Yumurta bakma süresi birkaç ay sürebilir. Bu yumurtaları yemeklerde veya ürünlerin üzerinde görmek çok zordur.
Birkaç hafta içinde yumurtadan yetişkinliğe geçen un böceklerinin larvaları 4-5 mm arasında bir boyuta sahip olur. Sıcak iklimlerde yılda dört beş nesil çoğalabilen bu böceklerin yumurtadan yetişkinliğe geçmeleri yedi hafta sürer.
Un Böceği İstilasının İşaretleri
Depolanan ürünlerinizde küçük ve boruya benzeyen böceklerle karşılaşıyorsanız, istila altındasınız demektir. Un böceğinin gözle görülemeyecek kadar küçük olması nedeniyle bu istilayı tanımanız biraz zaman alabilir. Etrafta sıra dışı tozlanma ve benzeri izlere rastlıyorsanız, un böceğinin mutfağınızı ele geçirdiğini anlayabilirsiniz.
Yetişkin un böcekleri, tamamen kapalı ürünlerin içine girebilirler. Bir kere girdikleri zaman da istilanın hızla yayılması kaçınılmazdır. Diğer ürünlere de sıçrayabilir ve oldukça sistemli bir şekilde çoğalabilirler.
Un Böceği İstilasından Kurtulmanın Yolları
Hızla yayılan ve tamamen kapalı ürünlere bile sıçrayan un böceği istilası, ancak gerçek bir araştırma ile belirlenebilir. Saldırının başladığı noktadan yola çıkarak tüm mutfağın veya deponun elden geçmesi gerekir. İstilaya uğrayan tüm besinlerin atılması en önemli ve kesinlikle uygulanması gereken bir adımdır. Sonraki evrede de bir daha un böceği istilasına uğramamak için ilaçlama firmalarıyla görüşmeniz gerekir.
Tekniktürk bu konuda danışabileceğiniz ve hızla çözüme ulaşmanızı sağlayacak bir firmadır. Kontrolü oldukça zor olan bu böcekleri “Bayer Protection Program” üyesi Tekniktürk, uzman ekibiyle ortadan kaldırabilir. Bir daha un böceği sorunu yaşamamak için Tekniktürk’ü arayın, biz de sağlıklı ve gereken hijyene sahip bir mutfağa kavuşmanızı sağlayalım.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65