X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Entegre Haşere Kontrolü Nedir?

Entegre Haşere Kontrolü Nedir?

  • 25.3.2014 00:00:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

İlaçlamada modern yaklaşım: Entegre Haşere Kontrolü (IPM) ve Geleneksel ilaçlama arasındaki 5 fark

İlaçlamaya Geleneksel Yaklaşım...
Evimizde veya iş yerimizde bir haşere sorunu yaşadığımızda, hemen bir ilaçlama firması ile bağlantıya geçip mekânı ilaçlatmayı düşünürüz. İlaçlama firması gelecek, ilaçlama yapacak ve hokus pokus! Herşey eskisinden daha iyi olacak, böcek bitecek. İşte bu kadar kolay...

Ama size kötü bir haberim var, emin olun ki işler maalesef böyle gitmiyor. Haşere sorunu belki azalır gibi olsa da devam ediyor. İlaçlama firmasından yeniden randevu alınıyor, tekrar ilaçlama yapılıyor, zaman, para kaybı ve devam eden bir kısır döngü… Peki, o zaman nerede yanlış yapıyoruz? Bir ilaçlama firmasından ilaçlama yapmak dışında beklememiz gereken şeyler mi var yoksa? Evet, işte tam da bu noktada geleneksel yöntemlerin dışında “Entegre Haşere Kontrolü” kavramı öne çıkıyor.

"Entegre Haşere Kontrolü" Nedir?

Burada kullanılan anlamıyla “entegre” haşere sorunu, yalnızca böcek ilacı sıkarak veya zehir koyarak değil, bununla birlikte yapısal ve çevresel sorunları da ortadan kaldırarak, daha kalıcı bir şekilde çözülmesini sağlayacak bütünleşik tedbirlerin tasviri olarak kullanılıyor.

Entegre Haşere Kontrolü (IPM), hastalık vektörleri ve insan sağlığını etkileyen haşereleri azaltma prensibine dayanan bir bilim dalıdır. IPM, haşereleri engelleme, azaltma ve haşere istilasına yol açan koşulları ortadan kaldırma üzerine yoğunlaşan çok sayıda haşerelerle mücadele yöntemi kullanır.

“Entegre Haşere Kontrolü” özetle şu anlama gelir:
  • Haşereleri kendinize çekmeyin: Mekânınızın onlar için cazibe oluşturmasını engelleyin. Gıda, ısı, nem gibi değişkenleri kontrol altında tutun. Örneğin mutfağınızdaki gıdaları hiçbir haşerenin ulaşamayacağı şekilde kapalı kaplarda muhafaza edin.
  • Onları uzak tutun: Haşerelerin mekânınıza giriş olanaklarını tespit edip bunları onarın.  Örneğin evinizdeki fare sorunun sebebi, kapı eşiğinizin aralığının geniş olmasıysa, burayı fare giremeyecek şekilde kapatın.
  • Onlardan kurtulun: Mekanınıza lokalize olmuş haşereleri kimyasal ilaçlar, kapanlar, ilaçlama teknikleri kullanarak yok edin.
Entegre Haşere Kontrolü programları için toplum ve yerleşik eğitim çok önemlidir. Başarılı olunabilmesi için çevre sağlığı uzmanları, ilaçlanacak haşerelerin hal ve ekolojilerini, içinde yaşadıkları çevreyi, çevrede meydana gelecek değişiklikleri ve aynı çevreyi paylaşan insanların faaliyetlerini dikkate almalıdır. Bir IPM yaklaşımı, en çok ev bakımı, sanitasyon ve ev idaresi gibi aktif olarak toplum ve bir yerde oturan kişilerin, haşere istilasına katkıda bulunan sorunlarına dikkat çeken yöntemler kullanıldığı zaman işe yaramaktadır.

"Entegre Haşere Kontrolü" ile "Geleneksel İlaçlama" Arasındaki 5 Fark:
Entegre Haşere Kontrolü, haşere ilaç kullanımını içermesine rağmen, sahip olduğu temel bileşimleri, onu, haşereleri sadece yakalayıp zehirleyen tipik haşerelerle mücadele uygulamalarından ayırır. Bu 5 bileşeni şöyle açıklayabiliriz:

1. Keşif / Gözlemleme: Var olan haşereleri tanımlamak veya haşere istilasına yol açan koşulları tanımlamak amacıyla, iç ve dış alanlarda rutin kontrol. Asıl inceleme haşere kontrol programına başlarken yapılır. Entegre haşere kontrolünün uzun vadeli yükümlülüğünün bir parçası olarak, düzenli kontroller de mecburidir.
2. Tanımlama (Tür tespiti): Yapılan incelemeler sonucunda, kemirgen veya böceklere rastlanırsa, etkili kontrol yöntemlerini belirleyebilmek için haşerelerin türünün ne olduğu son derece önemlidir. Örneğin, bir çatı sıçanı için kullanılacak kemirgen kontrol yöntemleri ile lağım faresi için kullanılacak kemirgen kontrol yöntemleri birbirinden farklıdır.
3. Eşik düzeyinin oluşturulması: Haşerelerin ortadan kaldırılması her zaman mümkün olmayabilir. Eşikler, haşere popülasyonu daha önceden belirlenmiş düzeye ulaştıkları zaman, kullanılan artırılmış kontrol yöntemleri ile oluşturulmalıdır. Bu düzeyi belirlerken, sağlık açısından potansiyel etkiler veya söz konusu mülke veya çevreye verecekleri zarar dikkate alınmalıdır.
4. Yapısal ve çevresel iyileştirmelerin yapılması: Entegre Haşere Kontrolü, haşerelerin yiyeceklere, suya ve depolama alanlarına ulaşımını engellemek için çevre yönetimi yapmak demektir. Haşerelerin hayatta kalması için, ihtiyacı olan bu temel şeylerden en az ikisinin ortadan kaldırılması üzerine yoğunlaşan kontrol yöntemlerini kullanmak, haşere popülasyonunda önemli ölçüde azalma sağlayacaktır.
5. Ölçme ve değerlendirme: Uygulamanın başarılı olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmek ve bir sonraki adımın ne olacağını belirlemek. Değerlendirme, "Entegre Haşere Kontrolü" planının en önemli parçalarından birisidir.

"Entegre Haşere Kontrolü"nün Avantajları Nelerdir?
“Entegre Haşere Kontrolü”, haşere istilalarına karşı en güvenli, en etkili, en ekonomik ve en kalıcı çözümü sağlamak amacıyla, haşerelerle mücadele etme yaklaşımını benimsemiş bir sistemdir. Entegre Haşere Kontrolü, haşere riskini azaltmakla birlikte, aynı zamanda haşerelerle mücadele için kullanılan tehlikeli kimyasal ürünlerin aşırı ve uygunsuz kullanım riskini de azaltır.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •