/ Bilgi Merkezi / Sivrisinek Sesi (Vızıltısı) Neden Rahatsız Edicidir?
Sivrisinek Sesi (Vızıltısı) Neden Rahatsız Edicidir?
- 14.12.2016 16:54:00
- Makale
-
Erhan ÖZDEMİRGoogle+'da takip edin
Sivrisinek Sesi Yüzünden Uykusuz Geçirilen Geceler Vardır
Yaz mevsiminin en çirkin davetsiz misafiri, tarih boyunca insanlığa en büyük zararı vermiş olan böceklerden sivrisinek, kanımızı emip bize hastalıklar bulaştırdığı yetmiyormuş gibi bir de vızıltısıyla canımızı sıkar. Ekosistem için gerekli olan ama evlerimiz için gerekli olmayan sivrisinek, taşıdığı zararlı mikro organizmalar vasıtasıyla hastalıklar bulaştırır ve ısırıkları için müdahalede bulunmak gerekir.
Larvalarını bataklıklara ve pis sulara bırakan sivrisinekler, yetişkinliğe ulaşınca beslenmek için evlerimize dadanırlar. Bu durumda en iyi yapılacak şey sivrisinek kovucu yöntemleri bilmek ve uygulamaktır; hiç kimse güne kaşınan kızıl kabarıklarla başlamak istemez.
Sivrisineğin büyük zararlarının yanı sıra yazının başında bahsettiğimiz gibi bir rahatsızlığı daha vardır: Vızıltılar! Peki, sivrisinek vızıltısı neden bu kadar rahatsız edicidir?
Sivrisinek Vızıltısı Nedir?
Sivrisinek, kanatlarını saniyede 500 kere çırparak çok yüksek desibelde bir ses oluşturur; özellikle dişi sivrisineğin çıkardığı ses çok daha güçlüdür. Sizi rahatsız eden sivrisinek vızıltısı da tahminen bir dişiye aittir. Çünkü erkek sivrisinekler kan emmezler, dolayısıyla evlerde pek fazla görülmezler.
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre sivrisinekler sadece bizi rahatsız etmek için vızıldamıyorlar, daha çok kendilerine uygun bir eş bulmak için ses çıkartıyorlar. Her sivrisineğin çıkardığı ses kendine özgü oluyor ve erkek dişinin çıkardığı sesten hoşlanırsa onunla çiftleşmek istiyor.
Louis M. Roth isminde Amerikalı bir araştırmacının gözlemlerine göre, dişi sivrisinekler dinlenirken erkek sivrisinekler onları görmezden gelirken; dişiler uçmaya başlayıp vızıltı sesi çıkartınca erkekler çiftleşmek istiyor. Louis araştırmayı bir adım öne götürüyor; dişi sivrisinek sesini kaydederek erkek sivrisineklere dinletiyor. Sonuç aynı, erkekler bu sesle uyarılıp kendilerine eş aramaya başlıyorlar.
Sivrisineklerin duyabildiklerini bir asır önce Dr. Christopher Johnston kanıtlamıştı. Johnston’un araştırmalarına göre sivrisineklerin antenlerinde bulunan bir tür organ onların duymalarını ve iletişime geçmelerini sağlıyor; sonradan birçok böceğin anteninde de bu organın olduğu keşfedildi; bu bölgeye Johnston organı deniyor.
Sivrisineklerin çıkardığı ses kanatların havada oluşturduğu sürtünmeden kaynaklı değil aynı zamanda; kanatların hemen altında bulunan bir organ sivrisinek her kanat çırpışında titreşerek bu sesi çıkartıyor.
Karşılıklı olarak birbirilerinin vızıltılarını beğenen sivrisinekler, çiftleşmeye başlamadan vızıltı tonunu değiştirerek yeni bir aşamaya geçiyorlar. Bu noktada çıkardıkları sesi sadece ikisi duyabiliyor ve birbirlerinin titreşimlerine uyabilirlerse çiftleşmeye başlıyorlar.
Sivrisinek Sorunu için Tekniktürk’ü Arayın
Sivrisinekler vızıltısının hikâyesi romantik olabilir ama bu onların zararlı böcekler olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Evinizi sivrisinekler mi bastı? Tekniktürk’ü arayın; en etkili böcek ilaçlama uygulamalarımızda evinizi yaşanabilir kılarken, siz rahatınıza bakın.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65