/ Bilgi Merkezi / Sivrisineklerin Bulaştırdığı Hastalıklar
Sivrisineklerin Bulaştırdığı Hastalıklar
- 15.11.2016 16:27:00
- Makale
-
Erhan ÖZDEMİRGoogle+'da takip edin
Havalar Isınınca Sivrisinekler de Gözle Görülür Hale Gelir
Çoğu insanın favorisi yaz mevsimidir. Birçok güzelliği de yanında getirir. Uzun günler, tatiller, sıcak havalar gibi birçok özelliği insanların yaza olan sevgisini arttırır fakat yaz aylarının beraberinde getirdiği tatsız bir misafir daha var. Onlar da sivrisinekler!
Bataklıklar, lağımlar ve durgun sularda yetişen ve çoğalan sivrisinekler, kan emen, hastalık bulaştıran ve garip vızıltısıyla uykumuzu kaçıran bir canlıdır ve sivrisineklerin yaklaşık 3500 farklı türü bulunur. Tüm bu türlerin de kendilerine has özellikleri vardır. Kimi sakin ve sessiz yerlerde yaşar, kimileri de şehir hayatına adapte olmuş durumdadır. Yapıları sayesinde deriyi delip, kana ulaşabilirler ve bu süreçte saldırdıkları canlıya, üzerlerinde bulunan mikroplarla bazı hastalıklar bulaştırabilirler. Bizi bu kadar rahatsız eden ve hem kanımızı emip hem de hastalık bulaştıran canlılardan neden tamamen kurtulmuyoruz diye soruyorsanız, bilmeniz gerekenler var demektir.
Öncelikle sivrisinekler, ekosistem için gereklidir. Sivrisineklerin larvaları sadece suda yaşar ve balıklar için besleyici bir yiyecek seçeneği olurlar. Kuşlar, yarasalar gibi hayvanlar da yetişkin sivrisineklerle beslenir. Bu nedenle de soylarının devam etmesi gerekir.
Sivrisineklerden Hangi Hastalıklar Bulaşır?
Sivrisinek, sağlıklı bir insanı hastaneye düşürecek kadar şiddetli ve tehlikeli hastalıklar bulaştırabilir. Bu hastalıkları sizin için anlattık:
Sıtma
Sivrisineklerin bulaştırdığı ve en çok bilinen hastalık sıtmadır. Oldukça eski bir tarihe sahip olan sıtma, dişi sivrisineklerle insana bulaşır. Bu hastalığın İngilizcedeki adı “Malaria”dır ve İtalyanca bir kelimedir. Türkçeye çevrildiği zaman da “kötü hava” karşılığını verir. Hastalığın en bariz belirtisi yüksek ateş ve titremedir ve bu belirtiler parazitin çeşidine göre farklılık gösterir. Genel olarak 45 derece kuzey ve 40 derece güney enlemleri arasında daha sık yaşanan sıtma, iklim değişiklikleri nedeniyle farklı bölgelerde de kendini göstermeye başlamıştır. Afrika’da ölen her 100 çocuktan 10’unun ölüm nedeni sıtmadır.
Chikungunya
Sivrisinekler tarafından bulaştırılan bir başka hastalık olan Chikungunya, sıtma gibi ateşli bir hastalıktır. Tanzanya yerel dilinde “iki büklüm yapan” anlamına gelen Chikungunya, Aedes çeşidi sivrisinekler tarafından bulaşır. Eklem iltihapları ile sancılı ağrılara bağlı olarak hareket etmeyi zorlaştırır ve duruşta da sıkıntılara yol açar. Ateş en sık görülen belirtisidir. Ateşle birlikte baş ağrısı, karın ağrısı, eklemlerde şişlik ve döküntü gibi belirtileri de vardır.
Dang Humması veya Dang Ateşi
Sivrisineklerden bulaşan bir başka hastalığın adı da Dang hummasıdır. Oldukça şiddetli bir hastalıktır. Sanki kemikler kırılıyormuş gibi şiddetli bir ağrıya sebep olur. Bu yüzden “kırık kemik humması” olarak da bilinir. Belirtilerinden bazıları baş ağrısı, kızamık, cilt kızarıklıkları ve hem eklemlerde hem de kaslarda ağrıdır. Dang hummasının bir diğer özelliği de tehlikeli şekilde tansiyon düşürmesidir.
Sarıhumma
Sarıhumma akut viral bir hastalıktır. Grip benzeri belirtilerden ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir tabloya yol açar. İlk kez 1700’lerde rastlanan sarıhumma, sivrisineklerden bulaşır. Etkili bir aşının varlığına rağmen Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde hemorajik hastalığın en önemli sebeplerinden biridir. Adındaki “sarı” insanlarda sarılık belirtilerine neden olduğu için vardır. Hastalığı önlemek için en önemli şey, sivrisineklerden korunmaktır. Sarıhumma hastalığının olduğu bölgelere giderken mutlaka sarıhumma aşısı olmak gerekir.
Zika Virüsü
Zika Ateşi veya Zika hastalığı olarak bilinen Zika Virüsü, insanlara sivrisineklerden veya cinsel yollardan geçer. Daha önce maymunlarda görülen virüs, ilk kez Nijerya’da yaşayan bir insanda tespit edilmiştir. Hastalığın ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri vardır.
Batı Nil Virüsü
Tropik ve ılıman iklimlerde bulunan Batı Nil Virüsü, sivrisinekler aracılığı ile tüm memeli hayvanlara ve insanlara bulaşabilir. 2-8 gün süren bir yumurtalama periyodunun ardından, kendini yüksek ateş, bulantı ve ağrı olarak gösterir. Bazı vakalarda hasta yarı koma durumuna bile girebilmektedir. Batı Nil Virüsünden korunmak için yapılması gereken tek şey sivrisineklerden korunmaktır.
Sivrisinekle Mücadele
Sivrisinekleri yaşam alanlarınızdan uzak tutmayı başarmak için başvurabileceğiniz doğal yöntemler bulunuyor. Fakat bazen yerleşik hayatı çok hızlı bir şekilde benimsedikleri için, doğal yöntemler bir türlü sivrisineklerin rahat bırakmaları için yeterli olmuyor. Bu durumda profesyonel böcek ilaçlama hizmet almak için Tekniktürk’e başvurabilirsiniz. Sizi rahatsız eden sivrisineklerin yuvalarını keşfeden ve daha sonra uygun ilaçlama yöntemleriyle bu sorunu ortadan kaldıran Tekniktürk, Bayer Protection Program üyesi. Bu da güvenilir ve doğru bir tercih yaptığınızın kanıtı!
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65