X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Bahçe İlaçlama Nasıl Yapılır?

Bahçe İlaçlama Nasıl Yapılır?

  • 26.9.2016 10:56:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Bahçe İlaçlaması Ev İlaçlamasından Farklıdır

Bahçe ilaçlaması yaparken evdeki haşerelerden kurtulma yöntemlerinden daha farklı yöntemler uygulanır; çünkü açık havada yapılacak ilaçlamada hava sıcaklığı, havanın rüzgârlı olup olmaması, kullanılan ilacın bitkilere ve hayvanlara zarar verme olasılığı gibi birçok faktör göz önünde bulundurulur.

Bahçe ilaçlama

Bahçe ya da bitki ilaçlamasının nasıl yapıldığından önce, bahçenize haşerelerin gelmesini önlemenin, sağlıklı bahçe yaratmanın yollarından bahsetmekte fayda var.
  • Bitkilerinizi ektiğiniz toprağın sağlıklı, organik toprak olmasına dikkat edin.
  • Demir, çinko, baryum, kalsiyum, sülfür ve magnezyum gibi mineraller içeren yosun, bitkilerin gövdelerine değmeyecek şekilde toprak üzerine serilen organik veya inorganik maddelerden oluşan bir örtü olan malç, gübreleri besleyip bitkilerin hastalıklara karşı direncini arttırdığından bunları bahçenizde kullanın.
  • Bahçenizdeki fazlalıklardan, zayıf bitkilerden ve çalı gruplarından kurtulun.
  • Bahçenizi damla-sulama yöntemiyle sulayın. Yeşillikleri sulu tutmak böcekleri bahçenize çeker.
Bahçe ilaçlama

Faydalı Böcekler ile İşbirliği Yapın

Tüm böcekler bahçeniz için zararlı değildir. Hatta bazıları bahçenizdeki zararlı böceklerle ve larvaları ile beslenerek doğal yolla bahçenizi haşerelere karşı korumuş olurlar. Bu faydalı böcekleri, satın alarak ya da yemeyi sevdikleri bitkileri bahçenize ekerek işbirliğine davet edebilirsiniz. İşte faydalı böcekler:
  • Chalcid, Braconid Yaban Arısı ve Eşek Arıları: Bu faydalı böcekler yaprak yiyen tırtıllarla beslenirler. Havuç, kereviz ve maydanoz ekerek onları bahçenizde yaşatabilirsiniz.
  • Uğur Böceği: Bahçenizdeki yaprak bitlerinin, akarların ve beyaz sineklerinin sonunu getirecek uğur böcekleri için bahçenize çivanperçemi ve solucan otu ekebilirsiniz.
  • Yeşil Zarkanat ve Çiçek Sinekleri: Larva halindeki ve yetişkin yaprak bitlerini yiyerek bitkilerin ömürlerini uzatan yeşil zarkanatla çiçek sineklerinin arası altınbaşak bitkisi, civanperçemi, yıldızpatı, güneş şapkası çiçeği ile çok iyi sonuçlar alabilirsiniz.
  • Peygamber Devesi: Peygamber devesi, birçok bahçe zararlısının kökünü kurutur. İsminden beklenen performans da buydu zaten.
  • Yuvarlak Solucanlar: Kök kurtlarının ve birçok böceğin bahçenizdeki yok oluşundan sorumlu kahramanlar yuvarlak solucanlar olacaktır.
Bahçe ilaçlama

Toksik Olmayan, Ev Yapımı İlaçlar Hazırlayın

Doğal bitkilerle hazırlayacağınız ev yapımı ilaçlar, ekonomik oldukları gibi toksik madde içermediklerinden bahçenizdeki diğer canlılar için zararsızlardır. İşte birkaç formül:
  • Akarlar ve yaprak bitleri için: Bir çorba kaşığı kanola yağını ve birkaç damla fildişi sabununu bir litre suya katın. Karışımı sprey şişesine koyun ve bitkilerin üzerine püskürtün.
  • Akarlar ve diğer böcekler için: İki çorba acı biberi birkaç damla acı biber sosu, fildişi sabunu ve su ile karıştırın. Yine aynı şekilde bitkilerin üzerine püskürtün.
  • Kulağakaçanlar, salyangozlar ve yumuşak bedenli bahçe zararlıları için: Bitkilerin üzerine ve bahçe yataklarına atomlu toprak serpin.
  • Mantar hastalıkları için: 1 litre suyun içine iki çorba kaşığı kabartma tozu dökün. Sprey şişesine koyduğunuz karışımı sorunlu bölgelere püskürtün.
  • Böcekler ve fungal hastalıklar için: 1 çorba kızartma yağını, iki çorba kaşığı kabartma tozunu, birkaç damla fildişi sabunu ile birlikte 1 litre suyla karıştırın. Aynı şekilde püskürtme yöntemini kullanın.

Bahçe İlaçlaması İçin En Uygun Zaman ve Koşullar

Doğal malzemelerle hazırlayacağınız ev yapımı ilaçlar her zaman beklenen sonucu vermeyebilir. Bu yüzden zirai ilaçlama yapmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun için en uygun zaman ise ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarıdır.

Öğlen saatleri ilaçlama yapmak için uygun değildir. Rüzgârlı havalarda ilaçlama yapmaya kalkmak da boş yere kürek çekmek anlamına gelir. Yağmur öncesi ve sonrası da ilaçlama için uygun zamanlar değildir; çünkü yağmur suları ile ilaç toprağa karışacak ve böcekleri değil, toprağı zehirleyecektir.

Bitkileri İlaçlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlaçlara dokunmak ve onları solumak sağlık açısından zararlıdır. Bu yüzden ilaçlama yapılırken, gözler, ağız, burun ve el kapalı olmalıdır. Eldiven, gözlük, şapka, maske ve koruyucu kıyafet olmadan ilaçlama yapılmaya kalkışılmamalıdır. İlacın solunum yollarına gitmesi durumunda tuzlu su içerek istifra etmeye çalışılmalıdır ve zaman kaybetmeden ambalajının üzerinde yazan ilaçla birlikte hastaneye gidilmelidir.

Bahçe İlaçlamada Kullanılan Malzemeler

İlaçlı sıvıyı püskürten pülverizatörle bunların daha küçük boyutlu olanları, yani atomizörler el tipi ilaçlama malzemeleridir. Bahçenin büyüklüğüne göre sırt ya da motor tipleri de kullanılabilir.

Evdeki ve Bahçedeki Bitkileri İlaçlarken Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler

  • Bahçe ilaçlamasında kısmi ilaçlama yapılamaz; çünkü bitkinin sadece bir kısmı ilaçlandığında zararlılar hemen başka bir bitkiye ya da bölgeye geçiş yaparlar.
  • Bahçenizde zararlı canlıların olduğunu tespit ettiğinizde komşunuzun da bahçesini ilaçlamasını istemelisiniz; çünkü doğada yaşayan canlılar sınır tanımazlar.
  • Sorunun doğru tespit edilmesi, hangi zararlının bahçenize musallat olduğunun bilinmesi doğru ilaçlama için gereklidir.
  • Evdeki bitkileri ilaçlamak için bir litre suya bir yemek kaşığı Arap sabunu katabilirsiniz. Karışıma zeytinyağı ya da ayçiçek yağı da ekleyebilirsiniz. Karışımı sprey şişesine koyarak zararlı canlıların üzerine püskürtebilirsiniz. Özellikle gül yapraklarının üzerindeki yeşil bitlerde etkilidir.
  • Evdeki bitkileri ilaçlamak için ikinci yöntem, bir avuç acı biberi bir litre su ile karıştırmaktır. Karışımı bitkilerin üzerine püskürtebilirsiniz.
  • Diğer bir yöntem de birkaç sigarayı suyun içine kırıp, nikotin suyu elde etmektir. Sigaraları suyun içinde bir gece bekletmeyi ihmal etmeyin.

En Etkili Çözüm: Profesyonel İlaçlama

Açık alanda ilaçlama yapmak zahmetli ve zordur. Zararlıların türünü belirlemek, doğru ilacı doğru yöntemle uygulamak ve sağlığınızı tehlikeye atmadan ilaçlamayı gerçekleştirmek, uzmanlık ve deneyim ister. Bu yüzden profesyonel haşere ilaçlama firmalarından destek almak, en akılcı çözüm olacaktır. Böcek ilaçlamada uzman olan Tekniktürk’ten bahçe ilaçlaması hizmeti alarak bahçenizi zararlılar için değil; kendiniz için doğal ve keyifli bir yaşam alanı haline getirebilirsiniz.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •