/ Bilgi Merkezi / Güve Yumurtası Nasıl Olur?
Güve Yumurtası Nasıl Olur?
- 1.8.2016 10:29:00
- Makale
-
Serdar AYDEMİRGoogle+'da takip edin
Güve Yumurtası Nasıl Olur?
Görüntüleri kelebeğe benzeyen güveler, yiyeceklerimize ve giyeceklerimize zarar veren haşerelerdir. Güvelerin kanatlarında renk pigmentleri yokken kelebeklerinkinde vardır. Güvelerdeki renk pigmentlerinin yerine pullar bulunur.
Güve böceği, yaşam döngüsünü yumurta, larva, pupa ve yetişkin evreleri ile tamamlar. Güve, hayvanları ya da insanları ısırarak beslenmez. Güve çeşitlerine göre beslendikleri ürünler giyecekler ya da yiyeceklerdir. Örneğin un güvesi un, unlu gıdalar ve tahıllarla beslenirken elbise güvesi yün, ipek, kaşmir gibi malzemeleri yiyerek beslenir. Ve beslenmesini tamamlayan güve üremeye yani yumurta bırakmaya başlar.
Güve Yumurtası ve Gelişimi Nasıl Olur?
Güveler, yaşadıkları bölgenin koşullarına bağlı olarak 1 ila 5 kez üreme yoluyla çoğalırlar. Beslendikleri yere yumurtalarını bırakan (yani elbise güvesi kıyafetlerin arasına ve dikiş yerlerine, tahıl güvesi tahılların olduğu çekmecelere, dolaplara yumurta bırakır) güve yumurtaları (koza örerek saklanan) 6 ila 10 günde olgunlaşırlar ve güve larvaları çıkar. Güve yumurtasından çıkan larvalar grimsi beyaz renklidir.
Larvaların pupa evresine geçmeleri ile renkleri soluk sarı olur ve bazı türleri hemen çiftleşmeye ve üremeye başlarlar. Pupa dönemini ise kendi salgıları ve bulundukları ortamın materyalleri ile ördükleri kozanın içinde geçirirler. Kozadan çıkan metamorfoza uğrayan güve, artık yetişkin bir güvedir. Yumurtadan çıkan larvaların erişkin güve olma süreleri 1-1,5 ayı bulabilir.
Kiler Güvesinin Özellikleri
Kiler güveleri yumurtalarını doğrudan besin maddelerinin üzerine bırakırlar. Dişi kiler güvesi bir seferde 400’e varan yumurta bırakabilir. Larvaların yumurtadan çıkma süresi de yaklaşık bir haftadır.
Larvaların rengi genelde beyazımsı gri renklidir ama bu renk, besin maddelerine göre açık yeşil, pembe veya soluk kahverengi olabilir. Larvanın pupa evresine geçmesi 42 ila 56 gün arasında değişir.
Kendi salgıları ile etraftaki liflerle ördükleri koza içinde pupa evresini geçiren kiler güvelerinin bulundukları yerler, genellikle kiler raflarındaki yarıklar ve çatlaklardır. Pupa evresinin tamamlanması ise 15-20 günü bulabilir.
Uçan bir kiler güvesi gördüyseniz onun yetişkin evresine geçtiğini anlayabilirsiniz. Genellikle 1 haftalık, en fazla 2 haftalık ömre sahip olan kiler güveleri, kilerlerde saklanan yiyeceklerle beslenirken, onların üzerinde bozulmaya ve çürümeye varan tahribatlar yaratırlar.
Güve Çeşitleri
Güve çeşitleri isimlerini beslendikleri malzemelere göre alırlar. Evlerde sıklıkla görülen güve çeşitlerinin başında elbise güvesi gelir.
- Elbise güvesi kumaş, yün, kaşmir ve ipek gibi malzemelerle yapılan kıyafetleri yiyerek beslenir. Işığı sevmez, uçmak yerine koşmayı tercih eder.
- Tahıl güvesi tahıl ürünleriyle beslenir, tahıl depolarında bulunur.
- Halı güvesi halıların içine saklanarak yaşar ve giysilerle de beslenir. Kılıf örmez, halının içinde rahatça gezineceği tüneller açar.
- Zeytin güvesi hasat zamanından önce yapraklarda tünel açar, yaprakların alt dallarını kemirerek beslenir.
- Kürk güvesi kıyafetlerde ve halılarda en büyük delikleri açan güve çeşididir.
- Kahverengi ev güvesi kumaşları, halıları ve nemi sever. Yıpranmış halılar, kirli kıyafetler, dolap köşeleri bulunduğu yerlerdir.
- Un güvesi un ve tahılla beslenir.
Güve ile Mücadelede Profesyonel Çözüm
Güvelerin yaşam süreleri kısadır ama hızlı ürerler. Bu yüzden evinizde ya da iş yerinizde güve kelebeği tespit ettiğinizde her an güve istilası ile karşı karşıya kalabileceğinizi de biliyor olmanız gerekir. Güve
nasıl yok edilir, güveden nasıl kurtuluruz sorularının cevapları çeşitlidir ama kesin çözüm profesyonel böcek ilaçlama firmalarından destek almaktır.
Haşere ilaçlamada uzman olan Tekniktürk, deneyimi, kullandığı ileri teknolojiye sahip ekipmanları ve Bayer marka ilaçları ile güve ilaçlamada da en kaliteli hizmeti sizlere sunmaktadır.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65