"Güve" Etiketiyle Yayınlanmış Makaleler ve Soru-Cevaplar
Depolanmış Ürün Zararlıları ile Mücadele
Hem evlerde hem de iş yerlerinde depolanan ürünlerin, böcek istilasına uğraması yüksek bir ihtimal taşır. Yiyeceklerinizi depolamak için kullandığınız yerlerdeki nem, rutubet, hijyen, temiz hava gibi etmenler, böceklerin oluşumunu ya engeller ya da katkı sağlar. Depolarınızda ürünlerinizi huzurla saklayabilmek için yapabileceklerinizi anlattık. Tüm bu uyarılarımıza kulak verirseniz depolarınızda ürünlerinizi gönül rahatlığı ile saklayabilirsiniz.
Böceklerin neredeyse tamamında olduğu gibi halı böcekleri de nemli ortamlarda hayatta kalabilirler. Eski eşyalar ve halılarda yaşamayı seven halı böcekleri, 1 ila 4 mm boyutlarında olur. Vücutları oval şeklinde olan bu böcekler, siyah, beyaz ve sarı desenli renklere sahiptir. Bazı durumlarda turuncu renge de denk gelebilirsiniz. Larvalar ise genellikle açık kahverengiden siyaha geçen bir renge sahiptir. Larvalar yoğun, dikene benzeyen kıllarla kaplı olur. Yetişkinlik döneminde ise boyutları gittikçe büyür.
Evdeki Küçük Sineklerden Kurtulmanın Yolları
Evinizin içinde sürekli uçuşan ve sizi rahatsız eden sineklerin oluşması oldukça normaldir. Meyveler, tahıllar, kumaşlar ve evinizdeki diğer malzemeleriniz bu küçük sinekleri kendilerine çekerler. Bu sineklerin bazıları mikrop ve bakteri taşıyabilir. Küçük sineklerle birlikte, karasineklere karşı da önlemler almalısınız; çünkü karasineklerin de birçok bakteri taşıdığı hızlı ürediği ve birçok hastalığa neden olduğu gerçeği vardır. Hem görüntü olarak kirlilik oluşturan hem de mide bulandıran bu küçük sineklerin çeşitlerini anlattık.
Evde Sıklıkla Görülen Güve Çeşitleri ve Çözüm Yolları
Güveler birçok ortamda yaşayabilirler ama ev ortamları onların en sevdikleri yaşam alanıdır. Tekstil düşmanı olan bu canlılar, görüntülerinden beklenmeyen derecede zarara neden olabilir ve tüm kıyafetlerinizi çöpe atmak zorunda bırakabilirler. Güvelerin görünümleri ve boyutlarına göre birçok farklı çeşidi bulunur. Güve çeşitlerinin genel olarak renkleri, kırmızı, kahverengi ve griden oluşur.
Tahıl güvesi, elbise güvesi ve un güvesine ek olarak halı güveleri de istilacı güve çeşitleri arasında yer alırlar. Güveler isimlerini, beslendikleri şeylerden alırlar. Halı güvesi de halıda yaşar ve halıdaki tozlar, kirler ve halının tüyleriyle beslenir. Elbise güvesi ve tahıl güvesine oranla daha küçük olan halı güvesinin belirleyici ve karakteristik özellikleri bulunur.
Tahıl Güvesi (Kiler Güvesi) Nasıl Yok Edilir?
Tahıl güvesi, un güvesi ve elbise güvesi evlerde en çok görülen güve çeşitlerindendir. Adlarını besin kaynaklarından alan güvelerle mücadelede en çok zorlanılan tür, tahıl güveleridir. Çünkü tahıl güveleri mutfağı ve mutfak dolaplarını hedefleyip besin kaynaklarına yönelirler. Tahıl güvelerinin baş kısımları tüylü olur ve kafalarında küçük bir antenleri vardır. Gündüz dolaşmayı sevmeyen güveleri, mutfağınızda ancak geceleri görebilirsiniz.
Güve Isırır mı? Cildimize Zarar Verir mi?
Birçok farklı ortamda hayatta kalabilen güvelerin ve kelebeklerin neredeyse 150 bin farklı çeşidi vardır. Bu rakama rağmen oldukça az çeşidi insanlara zarar verir. Kelebek veya güvelerin insanlar üzerinde negatif etkilere yol açma ihtimali oldukça düşüktür. Olumsuz sonuçlar doğmasına neden olan canlıların başında ise, beklenmeyecek şekilde tırtıllar gelir. Calyptra cinsi güveler insan tenini ısırabilir ve kan emebilir. Fakat bu güveler, evlerde değil de daha çok doğal alanlarda yaşarlar. Bu nedenle herhangi bir Calyptra cinsi güveyle günlük hayatta karşılaşılması ihtimali oldukça düşüktür.
Güveleri Evinizden Uzaklaştıracak Yöntemler: Güve Kovucuları
Evdeki haşere sorunun başkahramanları arasında güveler önemli yer tutar. Özellikle yemeklerinizi veya kıyafetlerinizi sakladığınız dolaplarda sıklıkla görülürler. Tüylü, yün ve kürklü tüm giysileriniz, elbise güveleri için oldukça etkileyicidir. Aynı şekilde mutfağınızda sakladığınız ve ağzını açık bıraktığınız tüm tahıllar da tahıl güvesi oluşumuna davet çıkarır.
Elbise Güvesi (Yün Güvesi) Nasıl Yok Edilir?
Tineola Bisselliella olarak da bilinen dokuma güveleri, rahatsız oldukları zaman saklanırlar. Bu yüzden güve istilasını ve kıyafetlerinizde bıraktıkları zararları fark etmeniz zaman alabilir. Dokuma güveleri, kumaş güvelerinin arasında en sık rastlanan güvelerdir. Yetişkinlerin kafasının üzerinde kırmızıya renge yakın kıllar vardır. Güveler, kelebeklere benzese de, farklı özellikler taşırlar. Işığı ve uçmayı sevmezler. Bu yüzden dolapların karanlık köşelerinde yaşarlar. Bir istila söz konusu olduğunda, güve çeşitleri dolabınızda toz ve kir bırakırlar. Bu nedenle nereden geldiğini anlamadığınız bir tozla karşılaştığınız zaman, aklınıza ilk olarak güveleri getirebilirsiniz.
Güveler, farklı birçok ortamda hayatta kalabilirler. Tüm kumaş çeşitleri, güveler için oldukça besleyicidir. Hem kapalı ortamlarda hem de doğada hayatta kalabilen güveler, kıyafetlere ve mobilyaların kumaşlarına zarar verdikleri gibi, evlerin tozla dolmasına da neden olurlar. Eviniz güve istilasına uğradıysa, öncelikle bölgeyi temizlemek ve güvelere karşı çözümleri uygulamak gerekir. Ardından tekrar aynı problemi yaşamamak için de güvelere karşı önlemler almalısınız.
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65