/ Bilgi Merkezi / Fare ile Mücadele Nasıl Yapılır?
Fare ile Mücadele Nasıl Yapılır?
- 10.2.2014 00:00:00
- Soru-Cevap
-
Serdar AYDEMİRGoogle+'da takip edin
Büyük bir sitenin yöneticisiyim ve site altyapı bakımından çok kötü. Fare ile mücadele nasıl olmalı?
Burada buna kişiye özel bir eve ya da herhangi bir ticari iş yerine baktığımız gibi bakabiliriz çünkü fare ilaçlamasının ana prensipleri aynıdır ve işi düzgün bir şekilde yapmak için site yönetimi ile iş birliğine ihtiyacımız olacaktır.
Öncelikle çevresel riskleri belirleyebilmek için ilaçlama firması dış duvarlara yoğunlaşmalı ve sonrasında bahçe ve blokları incelemeli, yapısal sorunları ve farenin barınabileceği kaynakları bulmalıdır. Bence bunun için yazılı bir “Keşif Raporu” kullanmak oldukça önemlidir. Bu sayede yalnızca kendi iyiliğiniz için değil aynı zamanda yönetim için de bulguları belgelemiş oluyorsunuz. Böylece onlara ne yapılması gerektiğini gösterebilir, bir eylem planı ve gerekli onarımlar için çizelge oluşturabiliriz.
Tekniktürk olarak oluşturulacak ilaçlama planı öncesi yapılması gereken bu ön keşif çalışmasında, kemirgenleri bu alanda olmaya teşvik edecek neyin bulunduğunu belirlemek için dış bahçeyi ve çevre araziyi değerlendiririz. Kemirgenleri daha uzağa gitmeye ve yiyeceklerini bulmak için daha fazla açığa çıkmaya zorlayarak onların gizemli doğasının avantajlarından faydalanırız. Buna göre küçük bitkilerin yoğun olarak dikildiği yerler, toprağı örtmek için aşağı doğru büyüyen çalılar, yapıya değen ağaç dalları gibi fareler için sığınak ve barınak olabilecek faktörlerin irdelenmesi ve değiştirilmesi gerekir. Ayrıca dışarıda yok edilebilecek herhangi bir yiyecek ya da su kaynağının olup olmadığı da göz önüne alınmalıdır. Bunlar bahçede yere düşmüş meyveler, fındık ya da salyangozlar bile olabilir ve gereksiz herhangi bir su birikintisinin de düzeltilmesi gerekmektedir.
Bir sonraki adım:
Yapının kendisini dikkatli bir şekilde incelemek, fare ile mücadelede bir sonraki adımdır ve bu hem yatay hem de dikey bir inceleme olmalıdır. Yani fare ve sıçanların muhteşem tırmanma yetenekleri göz ardı edilmemelidir. Fare herhangi bir dokusu ya da pürüzü olan dikey bir duvara bile hızlıca tırmanabilir ve sıçanlar da dalları, asmaları, kabloları ya da direkleri de içeren tutabilecekleri herhangi bir şeye kolaylıkla tırmanırlar. Yatay olarak 1 metre zıplayabilirler bu yüzden sıçanların çatıya ve orada bulunan bütün giriş noktalarına ulaşmalarını engellemek için dalların binadan en az 2 metre uzaklıkta budanmış olması gerekir. Eğer mümkünse binanın bütün çevresine yarım metre genişliğinde, taş ve çakıl kaplı şerit çekilmelidir. Kemirgenlerin apartman içerisine girmesine izin verecek olası delikleri ve açıklıkları bulmak için binanın kendisi de incelenmelidir. Bunlar fare için 6,5 mm, sıçanlar için 12,5 mm genişlikte deliklerdir. Bu delikler belki musluk ya da telefon kabloları gibi kabloların veya boruların duvarların içinden geçtiği yerler olabilir ve bu delikler betonla, dolguyla ya da bakır veya paslanmaz çelikle çabucak kapatılmalıdır. Döşeme altı boşluğunda ve çatı katında olan bütün havalandırmaların mevcut ve iyi durumda olduklarından emin olunmalı ve farelerin içinden geçebilecekleri kadar geniş boşlukların olup olmadığını görmek için, saçaklar kontrol edilmelidir. Bütün dış kapıların yerlerine düzgün bir şekilde oturduğundan emin olunmalı ve altlarındaki boşluklar kapı altı bantlarıyla bir de kapı pencere yalıtımıyla kapatılmalıdır. Aynı şey pencereler için de geçerlidir. Aslında duvarın herhangi bir yerindeki açıklık da kalıcı bir şekilde kapatılmalı ve bir şeylerin tırmanması önlenmelidir. İşte bu noktalarda site yönetiminin işbirliğine ihtiyaç duyulur ve ilaçlama firmasının da bu onarımların yapıldığından emin olmak için işi sıkı bir şekilde takip etmesi gereklidir. Maalesef ilaçlama sektöründe bahsettiğimiz denetlemeleri hiç yapmayacak ya da en iyi ihtimalle üstünkörü bir denetlemeyle düşük fiyat verecek birçok şirket vardır. Dolayısıyla ilaçlama şirketini seçerken de, şirketin kemirgen kontrolündeki rollerini irdelemek ve takip etmek gerekebilir.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65