/ Bilgi Merkezi / Sivrisinek İlaçlama: Sinek İlaçları ve Doğal Kovucular
Sivrisinek İlaçlama: Sinek İlaçları ve Doğal Kovucular
- 21.10.2016 14:54:00
- Makale
-
Serdar AYDEMİRGoogle+'da takip edin
Sivrisinekler! Tadımızı Kaçıran Uçan Haşereler
Yaz mevsimi eğlencelidir. Güneş tüm neşesiyle parlar, kalın kıyafetler dolaplara kaldırılır ve tatile çıkılır ama tüm bu güzel zamanları bir davetsiz misafir vızıltılarıyla bozar: Sivrisinekler!
Sivrisinek, ağzını bir iğne gibi kullanarak derimizi deler ve kanımızı emer. Sulak yerlerde yetişirler ama bir sivrisinek ısırığına maruz kalmak için, ille bir göl ya da nehir kenarında bulunmanız gerekmez. Çünkü sivrisinekler davetsiz bir şekilde evimize misafir olmayı çok severler.
Sadece Dişi Sivrisinekler Kan Emer
İlk yumurtalarını çoğaltabilmek için sadece kanda bulunan bir proteine ihtiyaç duyarlar ve bu gereksinimlerini hayvanlardan ve biz insanlardan elde ederler. Sivrisinek ısırığı küçük olabilir ama hem kaşınır hem de şişer. Bazı durumlarla sivrisinek sokmasının sonuçları tehlikeli olabilir. Yara iltihap kapabilir ya da daha da kötüsü sarıhumma ve sıtma gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.
Eski zamanlarda büyük salgınlara neden olmuş bu tehlikeli böceğe karşı devletler artık önlem alıyor, şehirler özellikle yaz mevsimlerinde belediyelerin sorumluluğunda ilaçlanıyorlar.
Sivrisinek ilaçlamada 1957 yılından beri DEET isimli kimyasal bir madde kullanılır. En etkili sivrisinek kovucu kimyasallardan biri olan DEET’in etkisi 6 saat sürer ama ek kimyasal bileşenlerle beraber bu süre uzatılabilir.
DEET, 6 aylıktan küçük bebeklerden uzak tutulmalı, 2 yaşına kadar olan çocuklar için % 10 DEET içeren ürünler günde 1 kez kullanılmalı, 2 ila 12 yaşındaki çocuklar içinde kullanımı günde 3 defadan fazlayı geçmemelidir.
Her ne kadar güvenli olduğu kanıtlanmış olsa da DEET, insan doğasına uygun olmayan bir kimyasal içeriktir ve bazı insanlarda yan etkiler yaratabilir. DEET’in yan etkilerinden en bilinenleri: Bulantı, baş ağrısı, sersemlik, deride döküntüler ve dudaklarda yanma olarak görülmüşür.
Duke Üniversitesi’nde, fareler üzerinde yapılmış araştırmalara göre uzun süreli DEET etkileşimi beyin hücrelerinin ölümüne neden olmaktadır. Şimdilik elimizdeki insana en minimum zararları olan sinek kovucu DEET olduğu için, bu bileşen sinek ilaçlama uygulamalarında kullanılmaya devam ediliyor olsa da, minimum temas sağlamak oldukça önemlidir.
Sivrisineklere karşı en etkili çözümler kimyasallar olsa da onları savuşturmak için doğal ve güvenli yollar da var.
Sivrisineklere Karşı Doğal Çözümler
Sivrisinekler için doğal çözümlerden biri, doğru bahçe ve saksı bitkilerini kullanmaktır. Sitronellal ve geroniyol içerdikleri için sardunya ve ıtır çiçeği gibi bitkiler sivrisinekleri evlerinizden uzak tutar. Bu tür bitkilerin yapraklarıyla ellerinizi ovalamak bile mücadele etmede yeterli olabilir. Yetiştirmesi oldukça basit olan limon otu bitkisi de, yoğun oranda sitronellal ve geroniyol içerir.
Kedilerin çok sevdiği kedi nanesi de güçlü sinek kovucu özelliği gösterir. Kedi otu, Nepelactone içerir ve bu organik bileşen, IOWA Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre DEET’ten 10 kat daha etkilidir.
Bir diğer öneri de limon otu ya da reyhan yapraklarıyla ellerinizi ovuşturmanız. Bu iki bitki de içerdikleri bileşenler sayesinde sivrisinekleri sizden 30 dakika boyunca uzak tutar.
Sinek kovucu bitkilerin yapraklarını teninize sürerek tüm vücut koruması sağlayabilirsiniz ama bazı insanlar değişik türlerde bitkilere karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler. O yüzden yeni bir bitki koruması deneyecekseniz önce küçük bir bölge üzerinde uygulayın.
Tekniktürk’ü Arayın
Sinek problemi artık sizin gücünüzü aşıyorsa Tekniktürk’ü aramanın vakti gelmiş demektir. En etkili sinek öldürücü ve kovucu böcek ilaçlama uygulamalarımızla her zaman yanınızdayız.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65