/ Bilgi Merkezi / Kene Çeşitleri, Zararları ve Özellikleri Nelerdir?
Kene Çeşitleri, Zararları ve Özellikleri Nelerdir?
- 20.07.2016 18:36:00
- Makale
-
Erhan ÖZDEMİRGoogle+'da takip edin
Keneler Konakları Sayesinde Kolayca Taşınırlar!
Kene, kan emerek beslenen bir parazit olduğu için hayvanların üzerine, buradan ortama, oradan da insanlara kolaylıkla geçerek birçok hastalığın taşınmasında etkin rol oynar. Canlı yavru doğurmaz, yumurta sistemi ile çoğalırlar. Dişi kene, yumurtalarını gelişebileceği birçok alana bırakır. Bu larvalar, belirli dönemlerden sonra ergin kene olana kadar birçok safhadan geçer.
Coğrafi alan içerisinde, üzerinde konakladıkları hayvanlar vasıtasıyla, bir yerden başka bir yere taşınması son derece kolaydır. Kenelerin yaşam merkezi yeşil alanlar, özellikle uzamış otların bulunduğu ve çalı çırpı olan bakımsız bölgelerdir. Duvara tırmanabilirler. Yaşam alanınız yakınlarında, kontrolsüz başıboş hayvanlar geziyor, dinleniyor veya besleniyorsa, kene ısırmasıyla karşı karşıya kalmamak için çok dikkatli olmalısınız.
Kenelerin Zararları Nelerdir?
Parazit sınıfında yer alan ve canlıların kanını emerek beslenen keneler, hortum benzeri organlarını deriye geçirip kan emerek yaşarlar. Bu emme işlemi sırasında da vücutlarında yer alan virüsleri de konakladıkları canlılara bulaştırırlar. Özellikle bir önceki konaklarında bulunan virüsleri sonraki konaklarına bulaştırarak hastalıkların yayılmasına neden olurlar. Hastalıkların bulaşması için kenelerin bir süreliğine de olsa mutlaka kan emmesi gerekir. Anlık fiziksel temaslar hastalıkların bulaşmasına neden olmaz.
Kenelerden bulaşan hastalıkların en başında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Q humması, Lyme borreliosis gibi hastalıklar gelir ve bu hastalıklar insanlarda ölümcül sonuçlara neden olabilirler. Bunların dışında theileriosis, babesiosis, anaplasmosis, cowdriosis, erlichiosis, kayalık dağlar humması, tularemi, Rift Vadisi humması gibi birçok hastalık da keneler yoluyla bulaşır. Dişi keneler, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve halk arasında ağrıma olarak bilinen babesisosis gibi hastalıkları, yumurtaları vasıtasıyla larvalarına geçirir.
Hastalıkların yayılma oranı da bu yeni yavrularla daha da artar.
Kene Çeşitleri Nelerdir?
Dünya üzerindeki kene çeşitleri hakkında tam sayı bilinmemesine rağmen yaklaşık 900 kene çeşidi olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle nemli ve sıcak bölgelerde bulunan keneler, kıtalara ve ülkelere dağılmıştır. Türkiye’de ise 46 farklı kene çeşidi bulunmakla birlikte bunların 38’i Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşımaktadır. Siyah kene, gri kene, güvercin kenesi, geyik kenesi, sığır kenesi, köpek kenesi gibi farklı isimlendirmeleri olsa da genel hatlarıyla ise kene türlerini 2 ana aileye ayırmak mümkündür:
Sert Keneler
- Erkek ve dişileri birbirinden farklı özellikler gösterir.
- Vücutlarını koruyan kalkan benzeri bir yapıya sahiptirler.
- Erkek sert kenelerde bu kalkan sırtın tamamını örterken dişilerde sadece bir kısmı örtülüdür.
- Bacaklarının ucunda pulvilli adı verilen bir çeşit doku ve bu doku üzerinde de çok sayıda tüycükler vardır.
- Dişi keneler, erkek kenelerden biraz daha büyüktür.
- Ağızları öne doğru çıkıntılı olduğu için yukarıdan bakınca görünür.
- Ülkemizde bu gruba ait kene çeşitleri çok yaygın değildir.
Yumuşak Keneler
- Erkek ve dişileri birbirine benzer.
- Vücutlarını koruyan bir kalkan yoktur.
- Bacaklarının ucunda tutunmayı arttıran pulvilli dokular bulunmaz.
- Ağızları gövdelerinin alt kısmında yer aldığı için yukarıdan bakınca ağızları yokmuş gibi görünür.
- Ülkemizde görülme oranları, sert kenelere göre daha fazladır.
Kenelerin Özellikleri Nelerdir?
- Yumurta, larva, nimf ve ergin olmak üzere kenelerin yaşam döngüsü 4 evreden oluşur.
- Bir sert dişi kene bir kere beslendikten sonra binlerce yumurta bırakabilir. Dişi yumuşak keneler ise birkaç kere beslenirler.
- Her beslenmeden sonra 20-50 arası yumurta bırakırlar ve yumurtalardan larvaların çıkması 2 hafta ile 1 ayı bulur.
- Yumurtalardan 6 bacaklı çıkan larvalar bir konak bulup beslenmeye başlarlar.
- Beslenmenin ardından konaktan ayrılırlar ve kabuk değiştirip nimf evresine geçerler.
- Bu evrede 8 bacaklı olurlar ve yeni bir konak bulup tutunarak beslenirler. Beslenmenin ardından da erginlik ya da erişkinlik denilen evreye geçiş yaparlar.
- Bu aşamadan sonra ağaçlara ve uzun otlara tırmanarak yeni konaklar ararlar ve insan, koyun, sığır, köpek gibi memeliler üzerinde parazit olarak yaşarlar.
- 4-5 mm boyutlarına sahip olan dişi keneler, beslendikten sonra 11-12 mm boyutlarına ulaşacak kadar şişebilirler.
- Çoğu kene türü gözsüz olmakla birlikte sığır kenesi ve köpek kenesi gibi kene çeşitlerinin gözleri bulunur.
- Ön ayaklarının uçlarını kullanarak dokunur ve koku alırlar.
Profesyonel Destek
Keneler uçar mı ve keneler zıplar mı gibi soruların sık sorulmasının nedeni, otlak arazilerde sık görülen kenelerin yapraklar üzerinden insanlara ve hayvanlara kolayca geçmeleridir. Kenelerden korunmak için alınabilecek bireysel önlemlerin başında, kenelerin yaşam alanı olabilecek otlak, mera, fidanlık gibi alanlar ve sulak bölgelere gidildiğinde uzun kollu ve paçalı kıyafetler giyilmesi gelir. Kapalı ayakkabılar ve çizmeler giymek, açık renkli kıyafetler tercih etmek, paçaları çorap içine koymak gibi önlemler de dikkate alınabilir.
Kene ile mücadelede atılacak en doğru adım ise kene istilasına karşı bu tip alanları, ahır ve ağıl gibi hayvan barınaklarını, hayvan kulübelerini, evleri ve bahçeleri profesyonel kene ilaçlama firmaları aracılığıyla ilaçlatmaktır. Yılda en az 2 kere yapılması gereken bu ilaçlamada, Bayer Koruma Programı üyesi olan ve yalnızca Bayer ürünleri kullanan Tekniktürk, uzman kadrosu ve yöntemleri ile kesin çözüm garantisi sunar.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65