Pirelere Genel Bakış: Pireler insanlar ve hayvanlar gibi sıcakkanlı konakçılardan kan emerek beslenen parazitlerdir. En fazla rastlanılan pire türü kediler, köpekler ve insanlardan beslenen kedi piresidir.
Pirelerin Yaşam Alışkanlıkları: Pireler özellikle fareler ve diğer memeliler aracılığıyla bir konaktan diğer konağa kendilerini taşıyabilirler. Fakat rahatsız edilemedikçe genellikle aynı hayvanda konaklayıp ondan faydalanmaya devam ederler. Evcil hayvanların üzerinden beslenebildikleri gibi vahşi hayvanlarda da sıklıkla görülürler. Pireler güçlü bacaklarıyla dikey olarak 20 cm, yatay olarak ise 40 cm uzaklığa kadar sıçrayabilirler. İnsanlar bulundukları yerlerden geçerken üstlerine sıçrayıp pantolonun paçalarına ve ayakkabı içlerine girip evlere ve yeni yerleşim birimlerine taşınabilirler.
Pirelerin Zararları: Veba hastalığının yayıcısı olarak fareler bilinse de aslında pireler bu hastalığın yayılmasında temel oluştururlar. Bunun yanında bakteriyel bir hastalık olan tifüs hastalığını da fareler yoluyla insanlara bulaştırabilirler. Salyaları ile evcil hayvanlarda alerjik deri hastalıklarına yol açabildikleri gibi döküntü ve dışkıları insanlar da benzer alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermektedir. Evcil hayvanlarda tenya oluşumuna yol açarlar ve kansızlık yapabilirler. Pire ısırıkları genellikle acı veren kırmızı kaşındırıcı şişlikler olarak görülür.
Pirelerden Korunma:
- Pirelerden ve özellikle yumurtalarından kurtulmak için düzenli olarak temizlik yapmak ve elektrik süpürgesi kullanmak faydalı olacaktır.
- Evinizin bahçesindeki çimleri ve bitkilerin gereğinden fazla uzamasına izin vermeyin. Çünkü bakımsız kalmış bir bahçe hem fareler hem de fareleri konak olarak kullanan pireler için mükemmel bir barınma alanı oluştururlar.
- Evcil hayvanlarınız da pire oluşmaması için onları düzenli olarak kontrol edip işlemlerden geçirin. Pire tasması kullanın. Düzenli olarak banyo yaptırın ve tüylerini traş ettirin. Veterinere kontrol ettirin.
"Pire" Etiketiyle Yayınlanmış Makaleler ve Soru-Cevaplar
Kan emerek beslenen böcek türleri, insanlar ve hayvanlar için tehlike arz eden böcek türleridir. Çünkü kanınızla temas ediyorsa mutlaka bir hastalık bulaştırma riskleri de bulunuyor demektir. Sineklerden kenelere, Türkiye’de yaşayan kan emici böcekleri bir araya getirdik ve onlardan nasıl korunmanız gerektiğini anlattık.
Ekosistemimizde büyük önem taşıyan böcek türleri sayı olarak milyona ulaşıyor. Yeryüzünü paylaştığımız böceklerin büyük bir çoğunluğu zararsız olsa da, bazıları hastalık veya zehir taşıyor. Çeçe sineğinden, termite kadar en tehlikeli böcek türlerini anlattık. Umarız, evinizde hiçbiriyle karşılaşmazsınız. Karşılaştığınız durumlarda da hemen profesyonel böcek ilaçlama firması Tekniktürk’ü arayın ve sizin için çaresine bakalım.
Böcek sokması, genellikle ciltte küçük tahrişlere yol açsa da, böceğin türüne göre bu ısırıklar ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Dünya üzerinde yaşayan birçok böcek çeşidi vardır. Bu da böceğin türüne göre farklı belirtilerin ve sonuçların doğmasına sebep olur.
Pire, diğer böcek türleri konusunda hassas olan ya da olmayan her insanın korkulu rüyası olan bir dış parazittir. Memeli ve kuşların derisine tutunarak kanlarını emen pireler, insan ve hayvanlara son derece tehlikeli hastalıkların bulaşmasında önemli rol oynarlar.
Pire insanların baş etmekte en çok zorlandığı parazit türlerinden biridir. İnsana genellikle kedi ve köpek gibi evcil hayvanlardan geçen pire, insanları ısırması sırasında ağzında bulunan salgıyı insan vücuduna enjekte eder. Sonra da sivri iğnesini batırarak vücuttan kan emer. Pire tarafından ısırılan insan ısırılan bölgede aşırı bir kaşıntı ve yanma hissi ile yoğun bir huzursuzluk hisseder. Ayrıca pire tarafından ısırılan bölgede kızarıklar ve minik kabarcıklar oluşur.
Kedi pireleri (Ctenocephalides felis), bir yandan diğer yana bakıldığında basık görünen ve vücutları sertleşmiş olan küçük ve koyu-kahverengi-siyah renkte olan böceklerdir. Uçamazlar ancak zıplamak için kullandıkları güçlü arka bacakları vardır ve ağızları konaklarının derisini delecek ve kan emecek şekilde tasarlanmıştır. Yetişkinleri, baş üzerinde ve yakınında dikenler taşır. Bunlar haşere kontrol uzmanlarının çeşitli pire türlerini tanımlamada kullandıkları önemli özelliklerdir. Yetişkin, genel olarak en sık görülen aşamadır.
En Etkili Pire İlacı Hangisidir?
Pire istilası, hem hayvan dostunuz, hem yaşam alanınız, hem de evdeki tüm bireyler için oldukça tehlikeli ve baş etmesi zor bir durumdur. Dış etkenler yoluyla evinizden, bahçenize kadar girip yayılabilecek olan kedi piresi ve köpek piresi karşısında, izlemeniz ve uygulamanız gereken birkaç adım vardır.
Hayvan dostunuzun yaşam kalitesini oldukça fazla etkileyen köpek piresi, ne şekilde meydana gelir, belirtileri nelerdir ve nasıl yok edilir? Bu sorulara verdiğimiz cevaplar ile evcil hayvanınızı hastalıklardan koruyabilir ve oluşabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.
Pire Tozu Nasıl Kullanılırsa İşe Yarar?
Pire tozu kullanmak, evinizde ve bahçenizde bulunan pirelerin yok edilmesi için en etkili yöntemlerden biridir. Evcil hayvanlarınızın yaşadığı kulübelerin çevresine, yaşam alanlarına, parke araları ve duvar köşelerine pire tozu dökerek, pire ve farklı haşerelerin yok edilmesini sağlayabilirsiniz. Pire tasması ve damlalar bazı durumlarda yetersiz kalabilir. Eğer evcil hayvanlarınızın üzerinde çok sayıda pire bulunduğunu fark ederseniz; pire tozu, doğrudan kedi veya köpeğinizin üzerine uygulanabilir. Belli bir süre sonra tozu çırparak, pireleri evcil dostlarınızdan kolaylıkla uzaklaştırabilirsiniz.
Pireye kesin çözüm bulmak için çok yönlü bir mücadeleye girişilmelidir. Çok yönlü mücadeleden ne kastedildiğini iyi bir şekilde anlamak içinse pirenin yaşam döngüsünü bilmek gerekir. Bir pire yumurta, larva, pupa ve erişkin olmak üzere 4 evrelik yaşam döngüsüne sahiptir. Evinizde pire varsa görülmedik yerlerde pire yumurtası, larva ve pupalar da var demektir. Kısacası pire yumurtaları ve larvalar buzdağının görülmeyen yüzü gibidirler.
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65