Pire, yavrusundan erişkinine kadar kan emici parazit türü olarak sağlık açısından tehlikeli bir canlıdır.
Kedi piresi, köpek piresi,
insan piresi,
toz piresi gibi birçok pire çeşidi bulunsa da pirelerin yaşam döngüsü aynıdır.
Pirelerin yaşam döngüsü yumurta, larva, pupa ve erişkin olmak üzere 4 aşamaya sahiptir.
Pire yumurtası nasıl olur?
Pire yumurtasının oluşması için dişi pirelerin yeterince kan emmesi gerekmektedir. Bu yüzden de daha çok kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarla ulaşabildikleri durumlarda insanların vücutlarındaki kılcal damarların yoğun olduğu bölgelerden kan emen dişi pire yumurtasını konakçısının üzerine veya bulunduğu yere bırakır. Dişi pire tarafından bırakılan yumurta sayısı her kan emişten sonra 4 ila 8 pire yumurtası civarındadır.
- Pire yumurtası yapışkan değil; aksine kaygan yapıda ve sert bir kabuğa sahiptir.
- Hayvanların tüyleri arasından kolayca yere düşen pire yumurtaları dağınık bir şekilde pek çok yerde bulunabilir.
- Pire yumurtası beyaz renkli, oval bir yapıya sahiptir.
- Son derece küçük olan pire yumurtasının boyutu 0,5 mm civarındadır.
- Pire yumurtasının gelişimi için elverişli olan bölgeler sıcak ve nemli ortamlardır. Işığın az olduğu bölgeler de pire yumurtasının kısa sürede gelişmesine olanak tanır.
İlk evre olan pire yumurtasından sonra larva evresine geçilir. Pire yumurtası 1 ila 12 gün içerisinde larvaya dönüşür. Karanlık yerlerdeki çatlaklarda ve kuytularda kıl, deri döküntüsü gibi organik maddelerle beslenen larvalar 1 ila 18 gün içerisinde etraflarına koza yapı örerler ve pupa evresine geçerler. Pupadan sonraki evre de erişkin evredir. Erişkin dişi pireler aynı döngüye girerek, yani kan emip pire yumurtası bırakarak ürer ve yaşamlarını sürdürürler.
Evde pire yumurtası temizliği
Pirelerden kurtulmak için evi süpürmek, evcil hayvanları pire şampuanı ile düzenli olarak yıkamak gibi yöntemler kesin olmasa da kısmi bir çözümü de beraberinde getirir.
Pirelerden kurtulmanın kesin çözümü ise evin profesyonel ilaçlama firmaları tarafından ilaçlanmasıdır. Pire yumurtaları çok küçük boyutlarda oldukları için gözle görülmezler. Halılarda, yatak ve koltuk altlarında, döşemelerin arasında, kısacası en kenar ve kuytu yerlerde yüzlerce pire yumurtası olabilir.
Profesyonel bir pire ilaçlaması da bu yüzden ilk ilaçlamadan sonra pire yumurtalarının da pireler gibi tamamen yok olduğuna emin olmak için gerekirse tekrardan ilaçlama yapar.
Çok hızlı bir üreme kapasitesine sahip olan pireler bu şekilde kesin olarak yok edilmezlerse, yumurtalarından çıkıp tekrar hem size hem de evcil hayvanınıza hastalık taşımaya devam ederler. Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı kalite belgelerine sahip ve “Bayer Koruma Programı” üyesi olan Tekniktürk’e başvurarak profesyonel bir yaklaşımla
pirelerden kesin bir şekilde kurtulabilirsiniz.