Teklif Al
Teklif Al
Hizmet Verdiğimiz Bölgeler
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
Videolar
/ Haşere Rehberi / Oryantal Hamam böceği Hakkında Detaylı Bilgi

Oryantal Hamam böceği Hakkında Detaylı Bilgi

Oryantal Hamam böceği Hakkında Detaylı Bilgi

Latince Adı
Blatta orientalis

Dış Görünüm
Parlak koyu kırmızı-kahverengi renginde olan oryantal hamam böcekleri, genellikle kapı altlarından, buldukları açık deliklerden hatta kablolardan, borulardan, açık su yollarından ya da kanalizasyondan binalara giren istilacı haşerelerdir. Ergin hamam böcekleri çok farklı bir görünüme sahiptirler. Ergin erkek oryantal hamam böceklerinin boyu sadece 25 mm’dir ve karınlarının bazı bölgelerini açıkta bırakan; gövdelerinin dörtte üçü uzunluğunda kanatları vardır. Ergin dişi oryantal hamam böceği ise 32 mm boyundadır ve erkeğinde farklı olarak kanatları yoktur ve sadece gövdelerinin ilk bir kaç kısmını kaplayan geniş kanat oyuklarına sahiptirler. Ne dişi ne de erkek oryantal hamam böceği uçabilirler.

Davranışı, Beslenmesi ve Alışkanlıkları
Esasen açık havada yaşayan bir böcek türü olup, oryantal hamam böcekleri doğal ortamlarda canlı kalmaya uygundurlar. Açık hava olan çoğu oryantal hamam böceği nüfusu, bahçe düzenlemelerinde malçların altında, yaprak yığınlarının içinde, taşların altında ve açık havadaki molozlarda bulunurlar. Eğer erişim sağlayabilirlerse sundurmaların altındaki ve duvardaki boşluklarda ve alt döşeme boşluklarında da yaşarlar. Oryantal hamam böcekleri, büyük şehirlerde rögarlarda ve kanalizasyonlarda oldukça sık görülebilirler.

Oryantal hamam böcekleri, yiyecek kaynağı olarak çöpleri, pislikleri ve çürümekte olan maddeleri tercih etmeleriyle bilinirler. Bu cins hamam böcekleri için su çok önemlidir ve yiyecek olmadan bir ay kadar bir süre yaşayabildikleri halde, su olmadan en fazla iki hafta canlı kalabilirler.

Üreme
Ortalama olarak ergin erkek oryantal hamam böceği 110 ile 160 gün arasında, ve dişisi ise 35 ile 180 gün arasında yaşar. Bu süre içerisinde dişi doğu hamam böceği ortalama olarak her birinin içinde 16 yumurtanın bulunduğu sekiz yumurta kesesi, üretebilir. Yumurta keselerini ürettikten 30 gün kadar sonra dişi, keseyi yumurtalar çatlayıncaya kadar güvende olacakları bir yere bırakır. Oryantal hamam böceklerinin gelişim süresi mevsimlere doğrudan bağlıdır. Sıcak aylarda, yumurtalardan ergin böceğe ulaşma süresi 200 gün kadar kısa bir süre sürebilir. Ama kış aylarında ya da geç sonbaharda, havalar soğuduğunda bir oryantal hamam böceğinin yumurtadan erginliğe geçişi 800 güne kadar sürebilir.

Oryantal Hamam böceği İstilasının Belirtileri


Görülmeleri
Daha sıcak aylarda, doğu hamam böceklerini dışarıda bahçe düzenlemelerinde, nemli oyuklarda gruplaşmış olarak ve hatta geceleri rögarlardan ve kanalizasyon ızgaralarından kaçışarak çıkarken görmek mümkündür. Genellikle geceleri aktif olurlar ve gündüzleri nemli, karanlık, rahatsız edilmeyecekleri odalarda geçirirler.

Oryantal hamam böceklerinin yumurta kapsülleri, koyu kahverengi ya da kırmızımsı bir renkte olurlar ve 8 ile 10 mm arasında bir uzunluktadırlar. Her bir yumurta kesesinde ortalama 16 yumurta vardır ve dişiler tarafından üretildikten 30 saat sonra güvenli bir yere bırakılırlar.

Koku
Oryantal hamam böceklerinin bolca bulunduğu yerlerde küflü bir koku hissedilebilir. Bu koku, böceklerin kendi aralarında haberleşmek için salgıladıkları kimyasallar sonucu ortaya çıkar.

Diğer Bilgiler
Oryantal hamam böcekleri (Blatta orientalis) parlak, siyahımsı kahverengi renginde ve boyu 25 ile 32 mm arasında olan bir türdür. Erkek ergin oryantal hamam böceklerinin kanatları karın bölgelerinin üçte ikisini kaplar. Dişi ergin oryantal hamam böceklerinin ise kanatları yoktur ve karın bölgelerinin ortasına kadar inen kanat boşlukları vardır. Oryantal hamam böcekleri uçmazlar.

Oryantal hamam böcekleri, dünyada en çok liman şehirlerinde bulunurlar. ABD’de, İngiltere’de, Avrupa’da, Türkiye’de, Avustralya ve Güney Amerika’da görülürler. Oryantal hamam böcekleri, serin ve nemli ortamları tercih ederler ve bu yüzden genellikle bodrumlarda ve kilerlerde görülürler. Oryantal hamam böcekleri, tesisat kanallarının, tuvaletlerin, banyo küvetlerinin, lavaboların, radyatörlerin ve boruların altlarından sürünürler.

Her ne kadar doğal yaşam ortamları açık hava olsa da yazları evlere de girebilirler. İç mekanlarda alt katlarda yaşamayı tercih ederler. Diğer hamam böcekleri gibi oryantal hamam böcekleri de hem etobur hem de otoburdurlar ve yiyecek kırıntılarından, çürümekte olan bitkiler ve hayvanlardan beslenirler. Oryantal hamam böcekleri, su kaynaklarının yakınlarında oldukça büyük sayılar halinde bulunurlar.

Oryantal hamam böcekleri, E.coli, Salmonella spp. ve diğer birçok hastalığa sebep olan yiyeceklerden gelen mikropların kaynağıdırlar. Çöpten ve çürümekte olan canlı maddelerden beslendikleri için bu mikropların bulunduğu kirli yüzeylerden alıp bunları bacaklarında ya da vücutlarında taşıyabilirler ve temiz yüzeylere bulaştırabilirler.

Oryantal Hamam böceği Nimfleri

Oryantal hamam böceğinin yumurta keseleri koyu ve kırmızımsı kahverengi rengindedir. Boyları ortalama 8 ile 10 mm arasında olup, hafif şişmiş bir görüntüleri vardır. Her bir dişinin, her bir kesede 16 yumurta olmak üzere toplamda bir ile on beş adet arasında yumurta üretme kapasiteleri vardır. Dişi böcekler bu keseleri yiyecek ve su kaynaklarının yakınında güvenli yerlere bırakırlar. Oryantal hamam böceklerinin nimflerinin görünüşü ergin olan böceklerin dış görünümüne çok benzer. Dişi nimfler daha geniş ve erkeklerden daha ağır olurlar. Bu nimfal dönem yaklaşık bir yıl sürer ve bu zaman zarfında, Oryantal hamam böcekleri birçok kez kabuk değiştirirler.

Nimfler ergin böceklere benzer bir tabiata sahiptirler. Gerek iç mekânlarda gerekse açık havada çürümekte olan canlı maddelerin yakınında bulunurlar. Bahçelerde, yaprakların ve çiçek bahçesi malçlarının altına saklanırlar. Kanalizasyon, su yolu ve bodrum gibi yüksek rutubetli ortamlarda yaşarlar. Hem nimf hem de ergin oryantal hamam böceği uyuşuk bir yapıya sahiptirler ve genellikle yerin altında kalan iç mekanları tercih ederler.

Oryantal hamam böceklerinin mevsimsel bir büyüme döngüleri vardır. Yağmurlu havaların yoğun olduğu zamanlarda daha hızlı büyürler. Ergin nüfusun sayısı geç ilkbaharda ve erken sonbaharda en yüksek seviyeye ulaşır, ve geç yaz ve erken sonbahar döneminde gözle görülür derecede azalır. Eğer nimfler, sonbahar geldiğinde henüz erginliğe erişmemişlerse, genellikle ilkbahara kadarda erginleşmeden kalırlar.

Bir diğer adı Doğu Hamam böceği

İsminin çağrıştırdığının aksine aslında bu böcek Afrika’ya özgüdür.

Doğu hamam böcekleri parlak ve siyah ya da koyu kahverengi rengindedirler. Nimfleri daha küçük boyuttadır. Doğu hamam böceklerinin tam gelişmiş kanatları yoktur ve uçamazlar.

Sıcak havalarda, doğu hamam böcekleri dışarıda çöp kutularının ve kanalizasyonun yakınında bulunurlar. Soğuk havalarda ise ısınabilmek için iç mekanlara geçerler. En sık olarak bodrumlarda ve diğer rutubetli yerlerde, yer seviyesinde ya da yer seviyesinin altında görülürler. Doğu hamam böceklerinin mevsimlere dayalı bir büyüme döngüleri vardır ve ergin böcekler sıcak havalarda ortaya çıkarlar.

Diğer birçok hamam böceği gibi doğu hamam böcekleri de bulabildikleri bütün yiyeceklerden beslenirler. Özellikle nişastalı besinlerden ve çürümekte olan bitki ya da hayvan artıklarının bulunduğu maddelerden beslenmeyi tercih ederler. Yeterli su kaynakları olduğunda, yiyecek olmadan bir aya kadar dayanabilirler. Ama, su olmadan en fazla iki hafta yaşayabilirler.

Doğu hamam böcekleri, ishale ve yiyecek zehirlenmesine yol açabilecek mikropları yayarlar ve bıraktıkları hamam böceği dışkıları alerjik reaksiyonlara ya da astım krizlerine yol açabilir. Eğer bir Doğu hamam böceği istilası söz konusuysa, “Bayer Protection Program” üyesi Tekniktürk’e başvurun.



    • Adres:
      Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
    • E-posta:
    • Telefon:
      Çağrı Merkezi: 444 85 65
      Faks: 0216 386 52 65
    •  


    Bu firma Bayer Protection Program üyesidir.