Haşereler Evimize veya İşyerlerimize Nasıl Girerler?
Haşereler evlerimize veya işyerlerimize girmek için bizim düşündüğümüzden çok daha fazla yol bulurlar. Aslında tırmanan, sürünen ve bazen uçan bu haşerelerin bizim yaşam mahallerimize girmesini çoğu zaman kolaylaştırdığımız da söylenebilir.
O halde haşereler evimize veya işimize giriş yolunu nasıl buluyorlar?
Binalarımızdaki Zayıf Noktalar
Bazı haşereler tembel olsalar da çoğu binalarımıza girip imkânlarımızı bizimle paylaşma hususunda oldukça gayretlidirler. Yiyecek, su ve sığınacak yer bulmak için bir yapının içine girme yolları ararlarken oldukça fırsatçıdırlar ve ne yazık ki bizler de sık sık bilmeden onlara yardımcı oluruz.
Haşereler doğru yeri bulmak için sabırla her yeri karış karış araştırırlar ve ellerine geçen ilk fırsatta evimize veya işyerimize girerler. Yapıların içindeki veya etrafındaki bazı en yaygın giriş noktaları şunlardır,
- Binaların dışındaki çatlaklar- karıncalar, hamamböcekleri ve fareler için kolay giriş yollarıdır.
- Çatı malzemelerinin uygun tesis edilmediği veya aşındığı çatıdaki delikler. Çatıya kurulmuş ısıtma ve klimadaki havalandırma delikleri ve filtreler çatı sıçanları gibi haşereler için genel giriş noktaları olabilir.
- Egzoz delikleri ve şebeke boşlukları, özellikle filtreler yırtılmışsa veya havalandırma delikleri etrafındaki silikonlar kopmuşsa, haşerelerin içeri girmesine olanak tanıyacak açıklıklar bırakır.
- Pencerelerdeki eksik veya yırtık sineklikler veya havalandırma için açık bırakılan pencereler sineklerin, kuşların ve hatta vahşi hayvanların içeri girmesine yol açar.
- Ticari işletmelerde mal girişi yapılan kapıların açık kalması binayı en çok korunmasız kılan noktalardan biridir. Sürekli faaliyet yapılan kapıların açık bırakılmasından dolayı, her türlü haşere sürekli içeri girme imkânı bulabilecektir.
Haşereler çoğu zaman “Taşıma Yoluyla” gelir…
Haşereleri binalardan uzak tutmak, ev ve işletme sahiplerinin yakından ilgilenmesi gereken bir konudur ancak en korunaklı yerlere girme konusunda yetenekli haşereler, evlere, restoranlara, gıda üretim tesislerine, otellere veya ofis binalarına “otostop çekerek” bile olsa girme yolunu bulurlar.
Örneğin bir fırın işletmecisi olduğunuzu düşünün. Fırınınıza her gün giren gıda hammaddelerinin (un, şeker, tahıl vs) ambalajları içindeki haşerelerin işletmenizin içine sessizce sokulma fırsatını kaç kere yakalama şansını elde ettiğini bir düşünün. Böcekli bir markete verdiğiniz ekmek kasasını geri aldığınızda o kasayla birlikte böcekleri de fırınınıza taşıdığınızı gözünüzde canlandırın.
Hayal edemiyor musunuz? Yoksa fırın yerine evinizi düşünmek işe yarayabilir mi?
Evinizin gıda ihtiyaçlarını almak için sürekli gittiğiniz marketi hatırlıyor musunuz? Torbalar dolusu alışveriş yapmıştınız; peki ama bu torbalarla birlikte evinize böcek yumurtalarını da getirmiş olabileceğinizi tahmin edebilir miydiniz?
İşte aynen böyle... Fare, hamamböceği ve tahtakurusu gibi haşereler, evinize yeni gelen mobilyalarınızın ambalaj malzemesi içinde veya lise öğrencisi çocuğunuzun sırt çantası içinde taşınabilir veya evet, seyahatinizden bavulunuzda taşınabilirler. Pireler ve keneler, evcil hayvanınıza otostop çekerek evinize gelebilirler ve kışın seradan alıp eve getirdiğiniz güzel bitkiler haşerelerin kaynağı olabilirler.
Bu istenmeyen ziyaretçileri nasıl önleyebilirsiniz?
- Bir dedektif gibi evinize gelen paketleri iyice inceleyerek haşere olup olmadığını kontrol edin.
- Kutuları ve nakliye malzemelerini hemen atın.
- Bagajları, bavulları, sırt çantalarını düzenli olarak temizleyin.
Unutmayın! Haşerelerin evimize veya işyerlerimize girmemesi için tedbirler almak yayılmış bir böcek istilasıyla savaşmaktan çok daha kolaydır. Davetsiz misafirler girmenin bir yolunu bulduysa da üremelerine fırsat vermeyin, hemen bir profesyonelden yardım alın.