/ Bilgi Merkezi / Fare Nasıl Yakalanır?
Fare Nasıl Yakalanır?
- 21.7.2016 18:22:00
- Makale
-
Serdar AYDEMİRGoogle+'da takip edin
Fareler Doğadaki En Zararlı Canlılardan Biridir
Doğanın en zararlı canlıları arasında yer alan fareler, kemirme ve ısırma yoluyla besin kaynaklarını kullanılamaz hale getirdikleri gibi, fare idrarı ve fare pisliği gibi izlerle de hastalık yaymaktadırlar. Ayrıca fareler üzerinde yaşayan pire ve parazitler de, insanlar ile diğer hayvanlara ölümcül virüslerin bulaşmasına neden olmaktadır. Geçmişte Avrupa nüfusunun 3’te 1’lik kısmını öldüren veba salgını, günümüzde kontrol altına alınmış gibi görünse de Asya ve Afrika ülkelerinde zaman zaman ortaya çıkabiliyor.
Tarla faresi, çöl faresi, kör fare gibi fare çeşitleri, yaban hayata uyum sağladıkları için ekili arazilerde, seralarda ve fidanlıklarda yaşarlar. Buradaki bitki kökleri, meyveler, tohumlar ve genç ağaçların köklerini fare ısırması ve fare kemirmesi ile çürüterek kullanılamaz hale getirirler. Evlerde ve insanların yaşam alanına yakın bölgelerde yaşayan ev faresi, fındık faresi, sıçan, lağım faresi, çatı faresi gibi fare türleri de, yiyeceklerle birlikte çok aç kalırlarsa kıyafetler, kablolar, eşyalar ve mobilyaları da besin kaynağı olarak değerlendirirler. Bu nedenle eve fare girmesi gibi bir durumda fare ile mücadele konusunda hazırlıklı olmanız gerekir.
Farelerden Nasıl Kurtulurum?
1- Doğal Düşmanlar
- Evlerde ve evlere yakın yerlerde yaşayan farelerin doğal düşmanları kedilerdir. Evde fare var diyorsanız bir kedi sahiplenerek bu sorunda etkili bir çözüme sahip olabilirsiniz.
- İnsanların duyamayacağı frekanslarda iletişim de kurabildikleri için, fare sesini duymak kolay değildir. Kediler doğal yetenekleri ile fare seslerini duyabilirler.
- Yaban farelerin doğal düşmanları atmaca, şahin, kartal ve yılan gibi hayvanlardır. Tarla farelerinin doğal döngüdeki bu görevleri nedeniyle fare nüfusları dengede tutulmaktadır. Doğal döngüye zarar verilmesi ise bu avcı hayvanların yok olmasına ve fare popülasyonunun artmasına neden olur.
- Kedi idrarı ve yılan pisliği de fareler üzerinde doğal kaçırıcı etkiye sahiptirler. Hayvan barınaklarından temin edebileceğiniz bu kalıntılarla fareleri evden uzaklaştırmayı başarabilirsiniz.
2- Temizlik ve Düzen
- Kirli ve nemli alanlarda yuvalanan ve üreyen farelerden kurtulmak için yapılması gerekenlerin başında, bu gibi alanların temiz tutulması gelir.
- Garaj, bodrum, çatı arası gibi alanların sık sık temizlenmesi, su birikintilerinin ve dağınıklıkların ortadan kaldırılması, farelerin yaşam alanını daraltacağı için fare ile mücadelede etkili sonuçlar almanızı sağlayabilir.
- Ev fareleri mutfaklardaki açık besinler ve yerlerdeki kırıntılarla beslendikleri için, gıdaları kapalı kutularda muhafaza etmek de farelerin yeterli besin kaynağına ulaşamadıkları için üreme hızlarını durduracaktır.
- Tarla faresi gibi yaban fare türlerinin de, yan arazilerden sizin arazinize geçmemeleri için arazinin kenarını derince kazıp içini suyla doldurabilirsiniz.
3- Fare Tuzakları
- Farelerin en sevdikleri yiyecekleri yerleştirebileceğiniz fare istasyonları ve fare kapanları, evde fare varsa etkili sonuçlar almanıza yardımcı olabilir.
- Çikolata, kaşar peyniri, et, tahıllar gibi gıda maddeleri farelerin en çok yöneldikleri ürünlerdir. Eczanelerden ve zirai ürünler satan dükkanlardan edineceğiniz fare zehirlerini bu ürünlerle birlikte fare tuzaklarına yerleştirebilirsiniz.
- Fare zehri kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında ise zehrin etkileri gelir. Fareler üzerinde anında etki göstermedikleri için zehirli yemleri tüketip bu tuzaklardan kurtulan fareler çatı arası, döşeme, oyuklar gibi kolay ulaşamayacağınız yerlerde ölürler.
- Fare ölüsü çok kötü koktuğu için de, temizlenmeyen her gün koku miktarı ve etkisi artacaktır.
- Evlere yakın alanlarda yaşayan farelerle mücadele için kullanılacak zehirli yemlerin, çocuklar ve ev hayvanlarından uzak tutulması da önemlidir. Çünkü fare zehri insanlar üzerinde öldürücü etkiye sahiptir.
- Tarla faresi gibi yaban fareleri yok etmek için de, fare girişlerine dikkatli bir şekilde zehirli yemler yerleştirilebilir. Bu işlemin ardından sık sık arazide fare ölüsü olup olmadığı kontrol edilmelidir. Çünkü tarla farelerinin doğal düşmanları, zehirle ölen fareleri yediklerinde zehirlenecekler ve doğal döngü zarar görecektir.
- Farelerden kurtulmak için öldürücü olmayan bir yol arayanlar da telli fare tuzaklarını değerlendirebilirler. Bu tuzaklarla yakalanan fareleri evlerden, yaşam alanlarından ve ekili alanlardan uzak bölgelerde serbest bırakabilirsiniz.
4- İlaçlama Firmaları
Hem evlerdeki hem de ekili arazilerdeki ve fidanlık alanlardaki farelerden kurtulma yolları arasında en iyi ve kesin çözüm, haşere ilaçlama firmalarına başvurmak olacaktır. Bayer Koruma programı üyesi olan ve yalnızca Bayer ürünleri kullanan Tekniktürk, uzman kadrosu ile farelerden kurtulmanızı garanti eder.
15 gün ile 1 ay arasında mutlak sonuç sunan Tekniktürk’ün analizleri ve fare nasıl yok edilir sorusu için geliştirilen ilaçlama ekipmanları ile fındık farelerinden tarla farelerine kadar bütün farelerin zararlarından korunmuş olursunuz. Aynı sorunla tekrar karşılaşmamak ve farelerden nasıl kurtulurum sorusunu düşünmemek için gerekli olan bütün bilgileri de Tekniktürk’ün profesyonel kadrosu sizinle paylaşır.
ETİKETLER
- Adres:
Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE - E-posta:
- Telefon:
Çağrı Merkezi: 444 85 65
Faks: 0216 386 52 65